KUR’AN’DA TEDEBBÜR NEDİR? - 9 -

Ct, 29/04/2023 - 09:57

KUR’AN’I ANLAMINA DİKKAT EDEREK OKUYUN

Welayet News  - Ne mutlu ki günümüzde artık çok güzel amellerde var. Ülkemizde bazı kişiler zahmet çekip, güzel tercümeler yapmışlar. Mamafih benim, Kur’an’ı güzel bir sesle tilavet eden siz aziz kardeşlerime tavsiyem, şu ki bu hususa dikkat edin; yani Kur’an’ı, anlamına dikkat ederek okuyun. Öyle bir şekilde okuyun ki karşı taraf, sizi dinleyen muhataplar sanki Kur’an’ın diliyle konuşuyormuşsunuz düşüncesiyle sizi dinlesinler. Bu, eğer gerçekleşecek olursa, o zaman sizler bu okumalarınızdan bir fayda görmüş olursunuz. Ayrıca halk da Kur’an dinleyerek sizlerin tilavetlerinize kulak vererek faydalanmış olurlar.

KUR’AN’DA TEDEBBÜRE ÖNEM VERİN

Aziz gençler, Kur’an’la ünsiyet bağınızı koruyun. Allah’a hamdolsun, gençlerimiz arasında Kur’an hafızları çoktur. Kur’an ezberine, Kur’an tilavetine, Kur’an’da tedebbüre ve ilahi ayetler üzerinde oturup düşünmeye önem verin!

YAŞAMIN PROBLEMLERİNİN CEVABI KUR’AN’DA TEDEBBÜR SAYESİNDE BULUNUR

Kur’an’la ünsiyet bağı kuracak olursak, farklı sınıflardan düşünce sahiplerinin Kur’ani nükteler üzerinde tedebbür etmeleri için bir imkân ve ortam oluşacaktır. Onlar bu sayede Kur’an’dan çok şeyler anlayacak, hüküm çıkarabilecek, anlayacak ve yaşama dair problemlere bir cevap verebileceklerdir. Problemler derken maksadım, şüpheler değildir, maksat hayata dair sorulardır. Şuanda önümüzde milyonlarca soru vardır. Eğer Kur’an’la tedebbür edersek ancak o zaman hayata dair soruların doğru cevabı bizlere verilebilir. İşte bunun peşinde olmalıyız ve bu çok önemli bir meseledir.

İSLAMİ VAHDETE ULAŞMAK KUR’AN’DA TEDEBBÜR SAYESİNDE MÜMKÜNDÜR

Biz İslam dünyasının bütün düşünürlerini, bütün fikir adamlarını şuna davet ediyoruz: İslam dünyasının bugün ihtiyaç duyduğu Vahdet, eğer fikir erbabı ve ilkeli düşünme erbabı bu tür konuları takip edecek olurlarsa, Kur’an’da tedebbür ve işte bu hakikatler üzerinde durup düşünmek neticesinde kolaylıkla sağlanabilir.

KUR’AN’I DİKKATSİZCE OKUYUP GEÇMEK OLMAZ; KUR’AN TEDEBBÜR GEREKTİRİR

İnsan Kur’an’la ünsiyet bağı kurduğunda, Kur’an öğretileri üzerinde tedebbür, durup düşünmek ve tefekkür etmek imkânı bulur. Kur’an’ı dikkatsizce okuyup geçmek olmaz: Kur’an tedebbür gerektirir, her bir kelimeyi tek tek incelemeyi ve dilbilimsel açıdan cümle yapılarını görmeyi gerektirir. İnsan daha çok tedebbür edip üzerinde durup düşündükçe daha sıkı bir ünsiyet bağı kurar, daha çok fayda elde eder. İşte Kur’an böyledir.

BÜTÜN GAYENİZ BİR SURENİN SONUNA ULAŞMAK OLMAMALIDIR

Tilavetin bir türü şöyledir ki, insan bir dinleyici gibi Allah Teâlâ’nın sohbetini dinler gibi okur. Sanki Allah sizinle konuşuyormuşçasına, sanki çok değerli bildiğiniz, büyük saydığınız birinden bir mektup gelmişçesine okursunuz. Siz bu mektubu alır ve okursunuz. Peki, niçin okursunuz? Tabi ki size neler yazdığını görmek için okursunuz. Kur’an’ı da işte böyle okuyun. Bu Allah Teâlâ’nın bir mektubudur. En güvenilir dil ve gönüller bu Kur’an’ı Allah’tan alıp sizin elinize ulaştırmışlardır. Bizler de bundan faydalanmalı, payımıza düşeni almalıyız. Bu bakımdan, bir rivayette geçtiği üzere, bir sureyi okumaya başladığımızda bütün gayretimiz bu sureyi sonuna kadar okumak olmamalıdır. Bütün gayretiniz Kur’an’ı anlamak olsun, neden bir sureyi sonuna kadar, ortasına kadar yahut bir cüzü ortasına kadar ya da bir hizbi yarısına kadar tamamlamazsınız da üzerinde durup düşünerek tedebbür ederek okuyun. Kur’an’ı işte bu şekilde okuyun. Bir insan, Kur’an’la ünsiyet bağı kurabilirse bir daha Kur’an’dan ayrılamaz. Eğer bizler Kur’an’la ünsiyet bulabilirsek gerçekten de Kur’an’dan gönül bağımızı koparamayız.

EĞER TEDEBBÜR ETMEZSENİZ KUR’AN’DAN ÇOK AZ NASİPLENİRSİNİZ

Kur’an ezberi, Kur’an terimlerini anlamak ve Kur’an’ı kelime kelimesine tercüme etmek, Arap diliyle aşina olmayanlar için gereklidir. Kur’an terimlerini anladığınız zaman ise tedebbür etmek gerekir. Hatta Arapça kavramları bilenler dahi, eğer tedebbür etmeyecek olursa, Kur’an’dan çok az nasiplenir. Kur’an’da tedebbür gereklidir.

Çeviri: İsmail Avci

Welayet News



Yeni yorum ekle