KUR’AN’DA TEDEBBÜR NEDİR? - 8 -

Ct, 01/04/2023 - 10:07

KUR’AN OKUYUN; KUR’AN’DA TEDEBBÜR EDİN!

Welayet News  - Azizlerim! Kur’an Kur’an! Tertemiz yürekli devrimci gençlerimiz! Kur’an’la olan bağınızı günbegün daha bir arttırın! Aile ortamında Kur’an rayihasını yayın! Okuyun, Kur’an okuyun; Kur’an’da tedebbür edin! Düşmanlar, Müslümanların Kur’an ayetlerini bir bayrak misali taşımalarını istemezler. Çünkü Kur’an bütün sorumlulukları belirlemiştir. Müslümanların ödevlerini, cihadın hükümlerini, İslami yaşamın ve İslami ölümün yükümlülüklerini belirlemiştir.

GÜNLÜK KUR’AN TİLAVETİ VE TEDEBBÜR

Namazı, tam bir teveccüh ve kalp huzuruyla kılın, nafilelere önem verin ve günlük olarak bir miktar Kur’an tilavet ediniz. Beş ayet, on ayet kadar da olsa tedebbürle Kur’an okumaksızın geçireceğiniz bir tek gününüz dahi olmasın! Bu, sizlere nuraniyet bahşeder.

TEDEBBÜR, KUR’AN ÇALIŞMALARININ ANA ANAHTARI

İşte bu tedebbür, bir anahtardır. Asıl anahtar, işte bu Kur’an’da tedebbür ve Kur’an üzerinde düşünmektir.

GERÇEK ANLAMDA TİLAVET: TEDEBBÜR İLE OKUMAK

Arkadaşlarımız, bütün zamanlarda -özellikle de ramazan ayında- Kur’an tilavetini unutmamaya çalışmalıdırlar. Kur’an, hayatınızdan çıkarılmamalıdır. Kur’an tilavetini kesinlikle önemsemelisiniz; mümkün mertebe dikkate almalısınız. Kur’an tilaveti ise tedebbür ve dikkatle okunduğunda etkili olur. Öylesine okuyup geçmek suretiyle insanın anlamları anlamaksızın ya da doğru dürüst anlamaksızın acele ile tilavet etmesi, arzulanan/olması gereken Kur’an tilaveti değildir. Evet, tamamen faydasızdır diyemeyiz, sonuçta insanın onun Allah’ın kelamı olduğunu dikkat-i nazara alması, bizzat bir aidiyet, bir irtibat ağıdır ve bunun kendisini de ganimet bilmek gerekir. Dolayısıyla hiç kimseyi bu tarz Kur’an okumaktan sakındırmamak gerekir ama olması gereken arzulanan ve emrolunduğumuz Kur’an tilaveti bu değildir. Bizden istenen Kur’an tilaveti, insanın Kur’an’ı tedebbürle ve ilahi sözleri anlayarak okumasıdır. Ki bize göre, anlamak mümkündür. Eğer insan Arap dilini bilecek olur ve anlamadığı yerlerde meallere başvurur ve anladıkları üzerinde tedebbür ederse; bir kez, iki kez, üç kez, beş kez okursa, ayetlerin içeriğine dair bir şuur ve bir zihinsel açılım elde eder. Ki bu, başka hiçbir açıklamayla elde edilemez; daha ziyade tedebbürle elde edilir. Bunu bir tecrübe edin/deneyin! Bu itibarla, insan örneğin ilk kez, birbiriyle bağlantılı on ayeti okuduğunda bir tür şuur ve aydınlanma yaşar. İnsan, ünsiyet bağını güçlendirdikçe ve derinleştikçe daha çok anlar ve biz buna muhtacız.

HER GÜN KUR’AN’DA TEDEBBÜR VE VELİYY-İ ASR (İMAM-I ZAMAN) (a.f) İLE İRTİBAT İÇİN BİR SAAT

Bir gece ve gündüzünüz içerisinde, bir saatinizi kendiniz ve Rabbinize tahsis ediniz. Bütün iş ve enva-i tür meşguliyetlerden sıyrılıp çıkın ve Allah’la, Allah’ın velileriyle ve Veliyy-i Asr (a.f) ile ünsiyet bağı kurunuz. Kur’an’la ünsiyet bulup onun üzerine tedebbür ediniz.

Çeviri: İsmail Avci

Welayet News



Yeni yorum ekle