KUR’AN’DA TEDEBBÜR NEDİR? - 5 -

Pa, 06/11/2022 - 17:05

KUR’AN DA TEDEBBÜRÜN HİKMETİ

Welayet News  - Kur’an’da tedebbürün gerekliliği ve hikmetini aydınlığa kavuşturmak, kitabımızın üç ana başlığından biridir. Konuya, Kur’an hadis ve büyüklerinin görüşlerine başvurulduğunda tam anlamıyla açıklık kazanır. İnkılabın yüce rehberliği birçok kez, Kur’an ayetleri ve hadislere başvurarak Kur’an’da tedebbürün gerekliliğini delillendirmiştir.

KUR’AN BİRÇOK YERDE BİZİ TEDEBBÜRE DAVET EDER

Kur’an bir nur kitabıdır, marifet kitabıdır, kurtuluş kitabıdır, huzur kitabıdır, yetkinleşme ve yücelme kitabıdır, Allah’a yakınlaşma kitabıdır. Peki, bizler bu özelliklere ne zaman erişebiliriz? Aziz kardeşlerim, Kur’an’ı alıp cebimize koymak yeterli midir? Yolculuğa çıkarken, Kur’an’ı başımızın üstünde tutup altından geçmemiz yeterli midir? Bugün şunu söylemek isterim; Kur’an tilaveti meclislerine katılmamız yeterli midir? Hatta Kur’an’ı güzel bir sesle okumak yahut güzel tilavetleri dinleyip zevk almamız yeterli midir? Hayır, başka bir şey gereklidir. Peki, nedir o? O, Kur’an’da tedebbür etmektir. Evet, Kur’an’da tedebbür etmemiz gerekmektedir. Azizlerim, eğer bizler, Kur’an’la O’nu tedebbür ederek bir bağ kurmayı başarabilirsek, sözünü ettiğim bütün o nitelikleri elde edebiliriz lakin bizler halen çok gerideyiz ve hızla ilerlememiz gerekmektedir.

KUR’AN’IN KUR’AN’DA TEDEBBÜRE DAİR TAVSİYELERİ

Kur’an Allah’ın kitabıdır ve Kur’an’da tedebbür O’nun emridir. Böylece insanların Kur’an üzerinde düşünüp, akıl sahiplerinin öğüt almaları umulmaktadır.

‘Bu, ayetleri üzerinde tedebbür etsinler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek/bereketli bir kitaptır.’ 

Bu ayet-i kerimeye göre, Kur’an’ın nüzul gayesi O’nun üzerinde tedebbür etmek diye belirtilmektedir.

Allah Teâlâ Kur’an’ın bazı ayetlerinde, biz insanları Kur’an’da tedebbür etmediğimiz için kınamaktadır:

‘Neden hala Kur’an’da tedebbür etmiyorlar? Eğer o Allah’tan başkası tarafından olsaydı, mutlaka onda birçok ihtilaf bulurlardı.’

Bu itibarla, eğer Kur’an’da tedebbür zorunlu olmasaydı, insanların Kur’an’da tedebbür etmemek dolayısıyla sorumlu tutulup kınanmasının bir anlamı olmazdı.

Çeviri: İsmail Avci

Welayet News 

 



Yeni yorum ekle