Biz sevdiğimizi Allah için vermeyene kadar Ehl-i Beyt'in dostu olamayız

Sa, 07/03/2017 - 13:56

Muhammed Avci Hoca’nın Hollanda’nın Den Haag kentinde Sakaleyn Vakfı tarafından düzenlenen İmam Muhammed Taki (a.s)’ın şehadet yıldönümünde yaptığı konuşmanın özeti:

Bismillahirrahmanirrahim. ’’Hamd olsun ki bu diyarda Ehl-i Beyt dostlarıyla İmam Muhammed Taki’nin şehadet merasiminde bu akşam buluşabiliyoruz.

Allah’ın selamı Muhammed'e ve Ehl-i Beyt'i üzerine olsun.

Ne yüce bir iftihardır ki alemlere rahmet olan Hazreti Muhammed (s.a.a)’in ve onun pak Ehl-i Beyt’inin ümmetinden kılınmışız.

Biz bu nimeti tanımalı ve şükr etmeliyiz. Biz Ehl-i Beyt dostları, ancak hayatımızda onların gösterdiği doğrultuda hareket eder ve masumların hayatını kendimize örnek alırsak  bu nimete sahip çıkmış oluruz.

Biz bu dünyada kimlerle olduğumuzu kimlerle alışveriş yaptığımızı muhasebe etmeliyiz. Nefsimizi ve aklımızı ve zamanımızı ne yolda? Kiminle? Nerede? sarfettğimizi ve neyin karşılığında yaptığımıza dikkat etmeliyiz

 İmam Muhammed Taki(a.s) genç yaşında şehadete kavuşmasında bir ders vardır:

O'nun kiminle neye karşılık alışveriş yaptığına bakalım:  Halife İmam'a kızını veriyor, saraya alıyor ama İmam bunlara hiç bir değer vermiyor buna karşı bir olumlu yanıt vermiyor çünkü onun alış veriş yaptığı en yüce güç olan İlahi iradedir. Bu imanı ve fedakarlığı sultanların tahtını tehlikeye düşürüyor. Dünyaya büyüklüklerini kanıtlayan Abbasi Halifeler'i bu genç masum İmam'ın imanından korkuyorlar. Onun varlığı onların içi boş güç tahtlarını tehlikeye atıyor ve çareyi İmam'ı genç yaşta şehid etmede görüyorlar..

Biz kendimiz ve ailelerimiz İmamlar'ın öncülük ettikleri değerlere sahip çıkıyor yaşatıyormuyuz?

İyice düşünelim, bacılar ve kardeşler acaba bizler o masum İmamlar'ı ağırlayabilecek ailelere sahipmiyiz?

Tefekkür etmemiz gerekir! Eğer biz kendimizi iyice gözden geçirirsek kimleri sevdiğimiz ortaya çıkar. Bizim eğer kalbimiz Hazreti Muhammed’(s.a.a)in sevgisi ve masumların muhabbetiyle doluysa ve kalbimizin derinliğine kadar bu muhabbet kök salmışsa bu sevgi ve muhabbet ile hayatımız onların nurani varlıklarıyla aydınlanmış olur, eğer karanlık varsa yada masumların onaylamadığı bir vasıf hayatımızda varsa, hayatımızda bir kopukluk ve eksiklik vardır demekitr.

Usulleri  ve ilkeleri bilmeliyiz. Muhabbeti hakkıyla ve usuluyla beslememiz gerekir. Dilimizi, kulağımızı, elimizi yüce ahlak ilkeleriyle terbiye edersek bu muhabbet büyüyecektir. Dünya ehlinin kalbindeki sevgi hasetle karışıktır. İç dünyası karışık ve tezatlarla doludur; eli, dili, kulağı doğru olmayan ve erdem sayılmayan boş ve bulanık şeylerle meşgul olur.

Psikolojik sorunlarda burdan kaynaklanıyor; zikri ve sevgisi dünya olan birinin kalbi huzur bulamayacaktır çünkü dünya kendisi karışıklık ve huzursuzluğun kaynağıdır.

Bizler İmamlar'ın şehadetini anmayla yetinmememiz gerekir. Onların uğradıkları zulmün ve şehid edilmelerinin sebebini araştırmalıyız. O sebepler bu günde sürüyorsa biz İmamlar'ın dostları olarak onların yaşamlarındaki mücadeleye sahip çıkmalıyız. Zamanımızda yine Mutasım yine Memun var peki İmam'ın dostları nerede? Bu soruyu düşünmeli ve nerede durduğumuzu incelemeliyiz.

Bugün masum İmamlar'ın davasını ve hakikatini üstlenen ve öncülüğünü eden İmamSeyyid Ali Hameney’le hareket ediyormuyuz? Bu bir sınavdır; her mümin için ve bizim içinde bir sınav ve vazifedir..

Allah bugün için bizi hesaba çekecektir. Biz İmam'a hayatımızda sadık olduğumuzu göstermeliyiz, hayatımız sadece dünyevi gayelerle sınırlı kalmamalı.

Her Ehl-i Beyt İmamı'nın has özellikleri vardır o özellikleri tanıyıp hayatımızda gerçekleştirmemiz gerekir.

İmam Hüseyin’in şehadeti ve cesareti

İmam Seccad’ın duası ve irafını

İmam Sadık’ın ilmi ve hikmeti

Her bir İmam'ın bize verdikleri dersler vardır.

Bu dersleri iyi idrak etmeliyiz.

Büyük ilmi bir hareket başlatmalıyız. İlmi çalışmalara ve ahlaki erdemlere yeni nesli hazırlamalıyız bu yolda fedakar olunmalı ve süreklilik korunmalı.

Elimizden ne geliyorsa gereken her fedakarlığı ilmi bir hareketi başlatmak için yapmalız.

Biz sevdiğimizi Allah için vermeyene kadar Ehl-i Beyt'in dostu olamayız.

Söz ile değil eylem ile ve sadece eylem ile de değil varlığımızla bu yolda çabalamalıyız.

Biz ‘Muhammed ümmetiyiz’ söyleme yiğitliğini âlemde göstermeliyiz. Her türlü maneviyatımızı bozacak davranıştan ve sıfattan arınmalıyız.

Ahlaki üstünlükten uzaklaştıracak hayat tarzlarından sakınmalıyız.

Kardeşce ve sevgiyle el ele İmamet Mektebi gereği çocukalrımızı terbiye etmeliyiz.

Tefekkür edelim ve hakkı zikretmeden bir ân gafil kalmayalım... vazifemizi ömrümüz tükenmeden aşk ile yerine getirenlerden olalım.

Bu gece İmam Muhammed Taki’nin şehadetini anmamız inşallah bir başlangıç noktası olur;

Sakaleyn Gençlik Merkezi inşallah Ehl-i Beyt medresesi olur. Hayatımızın Ehl-i Beyt Mektebi'ne yakışır ve layık bir düzeye yükselir diye dua ediyorum..

Siz Ehl-i Beyt dostlarını bu hüzünlü gecede içten sevgilerimle selmalıyorum.

Rabbim inşallah yardımcınız olur .

Allah bizi rahmet Peygamberi Hazreti Muhammed ve pak Ehl-i Beyt'inden ayırmasın.

Onların nuru ve rahmetiyle bizi kuşatsın

Vesselamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatuhu

Muhammed Avci



Yeni yorum ekle