İmam Hamanei: Silah taşımayı yasa dışı ilan edecek ve insan katlinin yaygınlaşmasını önleyecek cesaret Amerika liderlerinde yok

Pt, 05/03/2018 - 21:33

İslam İnkılabı Rehberi, ABD liderlerinin silah taşıma ve insan katlinin yaygınlaşmasından rahatsız olduklarını ama bu ülkede silah taşımayı yasa dışı ilan etme cesaretini kendinde görmediklerini söyledi.

Welayet News - İslam İnkılabı Rehberi İmam Hamanei’nin Eserlerini Yayımlama ve Koruma Bürosundan yapılan açıklamada, İslam İnkılabı Rehberinin 2 Ocak 2017’de bilimsel seçkinler ve akdemisyenlerin kabulünde yaptığı konuşmanın bir bölümünün bu gün (Pazar) Danışgah-i Şerif üniversitesinde düzenlenen konferansta yayımlandığı bildirildi.

İslam İnkılabı Rehberinin yayımlanan konuşmasının metnini ilginize sunuyoruz.

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

Siz azizlerin burada hazır olmanız, ferahlatıcı bir bahçeye açılan bir pencere gibi hem gönlümüzü mesrur etti hem de bize taze bir nefes oldu ve bu hakirin kalbinde Allah’ın inayeti sayesinde asla sönmemiş ve zayıflamamış olan umutları daha da gürleştirdi. Allah’ın izniyle, bu ülkenin yarılarının güçlü erkekleri ve kadınları olacak siz değerli ve aziz gençlerin, bu ülkenin ehil ve salih evladları olan sizlerin varlığı için Allah’a şükrediyoruz.

...Arzettiğim bu teşekkür bana mahsus değildir; sizler de şükretmelisiniz. Allah Teala sizlere fikir verdi, düşünme gücü ve yetenek verdi, seçkinlik tohumunu öz benliğinize ekti ve şartlar oluştuğunda bu tohum yeşerdi ve çiçek açtı. Sizlere bu büyük nimeti –yetenek, düşünce kapasitesi –verdiği için Allah’a şüretmelisiniz....

...Benim vurguladığım şeylerden biri, ilmi çaba meselesidir. Üniversitelerde ilmi çaba durmamalıdır. Sizler, Allah’a hamdolsun, seçkinsiniz ve madayla almışsınız. Bu madaylalar da...nişanedir, simgedir; yani bu madalyanın manevi değeri, maddi değerinden kat be kat daha çoktur ve sizlerin deruni bir yeteneğe, kapasiteye ve yüksek bir kimliğe sahip olduğunuzu gösterir. Madayla böyle bir şeydir. Sembol olması nedeniyle madalyanın maddi değerinin dışında manevi değeri de vardır. O yüzden bu hediyelerinizi büyük bir içtenlikle ve gururla kabul ediyorum ama onları size geri vereceğim; yani gönlüm istiyor ki bu sembolleri kendi evlerinizde ve –iş yeriniz olduğu zaman- iş yerinizde muhafaza edip koruyasınız. Her halükarda ilim meselesini ciddiye almanız önemli bir meseledir.

Diğer önemli bir mesele...şudur; bu ülkeyi düzenli ve huzurlu noktaya taşıyacak, hatta bu huzuru bölgeye, İslam dünyasına ve kimi zaman bütün dünyaya taşıracak şey, dini ve inkılabi teahhüttür; bu dini ve inkılabi teahhüt olmazsa bilimsel ilerleme tek başına bir ülkeyi, bir milleti ve insani bir topluluğu mutlu yapmaz.

Feraza eğer 70 yıl, 80 yıl önce bir kimse bu sözü söylecek olsaydı çoğu kimse inanmazdı; zira o dönemde, Batılı ülkelerin ve Batı uygarlığının bünyesinde açılan gedikler ve çatlaklar henüz yoktu. Bugün Batı uygarlığının temelindeki bu çatlaklar, eksiklikler, sarsıntılar ve gevşemeler –gençlerin hayatında, ailelerin yaşantısında, çeşitli fikri, ameli ve ahlaki sapkınlıklara sürüklenmelerinde – kendini ayan beyan etmiş durumda.

Bu söylediğim şey, benim tarafımdan Batı uygarlığı liderlerine yöneltilen düşmanca bir iddia değildir – elbette ki ben onların hasmıyım, onlarla düşmanım fakat bu söz bu düşmanlıktan kaynaklanmıyor – belki onların kendilerinin söylediklerinden kaynaklıdır. Bugün Amerika’da –diğer yerlerin oranları farklı –şiddet, ahlaki çürüme, ailenin parçalanması, sefil ve çaresiz çocukların ve gelecek neslin durumu öyle bir boyuta gelmiş ki Amerika’da kimi düşünürler ve içi yanan kimseler çıkmış ve ısrarla diyorlar ki gelin filim, reklam, sinema, Hollywood ve benzer alanlardaki durumu, son yüz yıl veya yetmiş seksen yılda hakim olan davranıştan çıkarıp daha ahlaki ve mülayim boyutlara doğru çevirelim; kendi makalelerinde bunu dillendiriyorlar. Bu elimde olan bilgilerdir

Düşünün, kısa bir süre içinde Amerika’da yüz kişi birbirini öldürüyorlar, suçsuz ve sebebsiz yere –polisin eliyle de değil, ki Amerika’da polisin işlediği cinayetler ayrı bir konu; kendi eliyle birbirini öldürüyorlar, feraza bir hafta zarfında yüz kişi ya da kaç yüz kişi öldürülüyor –bir ülke için oldukça sıkıntılı bir durumdur bu.

Üstünde silah taşımak ve insan öldürmek Amerika gibi bir ülke için sorunlar çıkartıyor, her keste bunu doğruluyor, bundan korkuyor ve hepsi de bundan rahatsız ama durumu iyileştirecek tedavi belli olduğu halde kimse durumu tedavi etme cesaretini kendinde bulamıyor, peki çaresi nedir? Çaresi, silahın yasa dışı ilan edilmesidir.

Amerika liderleri bunu yapmaya cesaret edemiyorlar; silah üreten şirketler o kadar duruma hakim ki, Amerikan Temsilciler Meclisinin senatörü böyle bir şeyi onaylamayı göze alamıyor, Amerika Cumhurbaşkanı bunu bir slogan olarak dile getirip arkasında durma cesaretini gösteremiyor.

Bakın işte fesad ve yozlaşma budur; güce tapan paraperest bir mafya grubunun sulta kurmasıdır, öyle ki Amerika gibi büyük bir siyasi ve askeri güç aygıtı, doğru olduğu çok açık olan bir işi-silah satışının önünü almak- yapma cesaretini kendinde bulamıyor; bunlar yozlaşmadır, çürümedir ve manevi idealden yoksun olmanın sonuçlarıdır ki Batılı toplumlar da bu noktaya geliyorlar. Gençlerin deprasyon geçirmesi, intiharlar, çoğunu öldürme vakıaları, çeşitli ahlaki ve cinsel cinayetler vs her birisi ayrı bir kategoride tartışılacak konulardır. Eğer ülkeninin, milletin ve beşeri toplumun saadete ulaşmasını istiyorsak bunun yolu, dini idealleri ve ilahi gayeleri bütün diğer ideal ve gayelerden üstün tutmamızdan geçer; bu çözüm, ekonomimizde, bilimsel çalışmamızda, ülkenin yönetilmesinde, ülke yöneticilerinin seçiminde ve bizlerin de düşünsel hareketinde etkisini göstermesi gerekir.

Allah’a şükür, bugün ülke gençlerinin büyük bir kesimi –besic, örenci seferberliği , İslam ve inkılabi düşünce adına ülkede çalışma yapam kimseler, ki sayıları oldukça yüksektir – bu düşüncenin takipçisidiler, bu düşünceyi koruyun. Bilin ki çeşitli olaylar insanı fikirsel değişimlere uğratır; kimi zaman sapmalar ve açılar oldukça yavaş başlar fakat devam ettiği zaman müstakim ve ana çizgiden sürekli daha da uzaklaşır, aradaki fasıla gittikçe büyür.

Buna dikkat etmeniz gerekir. O kimseler ki bu memlekette büyük işler yapabildiler ki bunlardan bir tanesi inkılaptır, bir tanesi kutsal savunmadır ve buna benzer diğer işlerin –ki burada gençlere, kutsal savunma hatıralarını okumayı tavsiye ediyorum, bunlar çok değerlidir; bendeniz ki sizlerin büyük babanız yaşındayım ve kendim de savaşta yer almış ve görmüşümdür, o hatırları okurken benim için yenidir, önemlidir, oldukça canlı, taze ve etkileyicidir – ve sakiz yıllık savaşta, inkılabın kendisinde veya bu 40 yıla yakın süre boyunnca inkılap ile yaşanan şiddetli çatışmalarda elde etmiş olduğumuz bu başarıların gerisinde direnç, kararlılık ve sebat vardır.

Bir gün böyle bir gün şöyle olanlar, sallana sallana yürüyenler, Emire’l-Mü’min’in (a) şu sözünün misdakıdırlar: “Ey Beni Esedli kardeş! Sen palanı gevşek ve kaygan bir merkebe binmiş, istediği yere götürecek şekilde dizginlerini salıvermişsin”. İmam Ali (a) o kişiyi, belindeki yükü gevşek bağlanmış ve yolda giderken yükü bir bu taraftan bir öbür taraftan düşen ve doğal olarak yolda doğru yürüyemeyen bir deveye benzetmiştir. Bundan kormak gerek, sakınmak gerek. Dua okurken, “Es’eluke’s-Sebate ala dinik” yani bizi dinin üzerinde sabit kadem kıl, diye Alla’a yakarışta bulunuruz. Dinde ve inkılap yolunda sebat ve dayanıklık son derece önemli bir konudur. Buna dikkat edilmeli.

Öğrenci hareketinden söz edildi. Bu öğrenci hereketi iki şekilde yorumlanabilir: Birinci yorumda insan bütün ideallerin aleyhinde konuşacak, slogan atacak ve yomruğunu sıkacak; ikincisinde ise insan ideallere hizmet yolunda hareket edecek; delikanlıca ve mücahitçe bu yolda yüreyecek. İlimde de, ilim tahsilinde de, sahada siyasi faaliyet yürütürken de mücahitçe harekete geçmek, işe el atmak gerek, cihad yaparcasına amel etmek gerek. Cihad kılıcı çekip sağa sola, ona buna vurmaktan ibaret değildir; cihad, yorulmazlıktır, tükenmezliktir, doğru düşünce ve doğru mantıkla bir yolu seçmektir ve onu bütün zorluklarına, bütüm engellerine rağmen takip etmek ve yol almaktır. Cihadî amel etmenin anlamı budur.

Umuyorum ki Allah sizleri inşallah başarılı kılar...       

Welayet News



Yeni yorum ekle