Yeni yaptırımlar İran'a diz çöktürür mü? Yoksa iç üretim için yeni fırsat mı olur?

Çar, 01/05/2019 - 10:55

ABD daha önce tek taraflı dayattığı ambargoları daha da şiddetlendirip İslam Cumhuriyeti devleti ve milleti üzerinde ki baskıyı had safhasına ulaştırmak istiyor. Bu yolla nizamı çökertip ve halkı isyana zorlamak teşvik etmek istiyor. Daha önceki dönemlerde 'iran milleti hedefimiz değil, sorun rejim ile' lagaloga yaparken. Şimdi ise milleti hedef aldığını gizlemiyor. Ve bu yolla İran İslam Cumhuriyetine diz çöktürmek istiyor.

ABD'li makamlar İran'a nükleer programı tamamıyla durdurma, uzun menzilli füze sisteminden vazgeçme ve orta doğuda ki nüfuzunu geri çekmek gibi koşullarla müzakere çağrısında bulunuyor.

ABD'li ve diğer bir çok analist bunun bir sonuç vermeyeceğini geçmişin buna bir örnek olduğunu belirtiyor.

ABD kendi ülkesinin menfaatlerini daha göz ardı ederek sadece bunu İsrail ve Suudi Arabistan gibi ülkeleri razı etmek için yapıyor. Tabi bunun maddi zararını ve finansını Suuddan temin edeceği herkes için malumdur.

Karşı İran cephesinde ise bir öz güven hakim ve bunun aşılacağı çeşitli makamlar tarafından belirtiliyor.

İran İslam Cumhuriyeti Rehberi İmam Hamanei, Twitter hesabı üzerinden yayınladığı İngilizce bir mesajla Amerika'nın yaptırımları sıkılaştırmasının cevapsız kalmayacağını vurguladı. İmam Hamanei şu sözleriyle, Trump'a açık bir şekilde meydan okudu: “Bu düşmanlık cevapsız kalamayacaktır. İran halkı Amerika'nın bu nefreti karşısında eli kolu bağlı durmayacaktır.”

Başka bir demecinde isen; 'ülke ihtiyaç duyduğu kadar petrol ihraç edecek ve kimse de engel olamayacak.' buyurmuşlardı.

İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı General Ali Rıza Tengsiri, İran petrolünün ihracatı engellenirse, ülkesinin ordusunun bu boğazı kapatacağını bildirdi.

Başka haberlerde ise büyük petrol şirketlerinin bu ambargoya bağlı kalmayacağı ABD kaynaklı gazeteler tarafından beyan ediliyor.

Bugüne kadar İran karşısında bütün komploları sonuçsuz kalan ABD, elindeki son koz da sonuçsuz kalacaktır. Daha önce İran muttefiklerini yok etmek için milyonlarca dolar harcayan ABD, hedefine ulaşmadığı gibi ekonomik savaşta da sonuç alamayacak. Dr. Zarif'in beyan ettikleri gibi, 'iran ambargo delme hususunda doktora yapmış ülke.'

Üstelik İran bugün tek değil başta Irak olmak üzere bir çok komşu ve müttefik ülke ile yeni anlaşmalar yapıldı, ekonomik alanda.

Şüphesiz İran bu ambargoyu fırsata çevirip iç üretime geçecek ve petrole olan bağımlılığı azaltacaktır.

Üstelik bugün eski tek kutuplu dünya değil ülkeler bugün ABD'ye yok diye bilmekte. Ve bugün Çin, Rusya gibi müstakil güçler meydana gelmiş durumda.

Ramazan Çakmak



Yeni yorum ekle