Romanya, NATO ve Ukrayna için F-16 pilot eğitim merkezi açacak

Pt, 10/07/2023 - 11:45

Ülkenin yüksek savunma konseyi (CSAT) yaptığı açıklamada Romanya’nın F-16 savaş uçağı pilotları için bölgesel bir eğitim merkezi açmayı düşündüğünü ve bu merkezin Ukrayna da dahil olmak üzere NATO müttefikleri ve ortaklarının kullanımına sunulacağını söyledi.

Welayet News  - Romanya, Ukrayna savaşının ardından savunma harcamalarını bu yıl gayrisafi yurtiçi hasılasının %2’sinden %2.5’ine yükseltti.

Ukrayna ile 650 km’lik bir sınırı paylaşan ülke, bir ABD balistik füze savunma sistemine ev sahipliği yapıyor. Geçen yıl itibariyle topraklarında konuşlanmış daimi bir NATO savaş grubu da bulunuyor.

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta önümüzdeki hafta yapılacak NATO zirvesi öncesinde yapılan bir toplantının ardından CSAT tarafından yapılan açıklamada, “Diğer müttefikler ve bu savaş uçağını üreten şirketle birlikte Romanya’da bu jetleri uçuracak pilotları eğitmek üzere bölgesel bir merkez oluşturulacak,” denildi.

CSAT, “F-16 uçaklarını kullanan Romen pilotlar burada eğitilecek ve tesis daha sonra Ukrayna da dahil olmak üzere müttefik devletlerden ve NATO ortaklarından pilotlara açık olacak,” dedi.

Nisan ayında yapılan bir toplantıda CSAT, Romanya’nın hava savunmasını güçlendirmek için son nesil ABD F-35 savaş uçaklarını satın almayı hedeflediğini açıklamıştı.

Mart ayında Savunma Bakanlığı, Romanya’nın daha geniş savunma alım planlarının bir parçası olarak Abrams tanklarını satın alacağını da söylemişti.(harici)



Yeni yorum ekle