Riyad ve Washington İlişkilerinde Yeni Bilmece

Ct, 16/05/2020 - 09:03

Amerika savunma bakanlığı-Pentagon, 2 milyar doları aşkın değere sahip olan iki anlaşma çerçevesinde Boenig şirketi aracılığı ile havadan karaya ve gemisavar bin füzeyi Suudi Arabistan'a teslim edileceğini açıklamıştır.

Welayet News - Ancak Amerika son zamanda Patriot hava savunma sistemleri ve askeri güçlerini Suudi Arabistan'dan çekeceğini açıkladı. Al-ı Suud'un petrol siyasetlerinin bu kararda etkili olduğu söylenebilir.  Bu karar  Suudi Arabistan için bir fırsat sayılmasının yanı sırada bir tehdit de sayılabilir. Amerika bu fırsatı değerlendirip maddiyatçı bakışı çerçevesinde Suudileri sömürmeyi yeni bir aşamaya taşıyıp yeni şantajlar yapabilir.

Öte yandan ise Washington'un bu kararı  farklı nedenlerden dolayı Riyad için de fırsat sayılır. Suudi Arabistan son yıllarda  açık bir şekilde  Amerika karşısında yeteri kadar bağımsız olmadığını göstermiştir.  Suudi Arabistan sadece askeri ve güvenlik açısından değil siyasi açıdan da tamamen Amerika'ya bağlı ve bağımlıdır.

Suudi Arabistan ithal güvenlik peşinde olan en önemli Batı  Asya ülkesidir.  Bunun açık göstergesi de 2015 yılından beri silah ithalatını yüzde 130 arttırması ve Hindistan'ın ardından en büyük silah ithalatçısı ülke olmasıdır. Siyasi açıdan da Suudilerin son zamanda Siyonist Rejim İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesi  ve alenileştirmesi dış siyaset stratejileri de kendi kararları olmaktan ziyade Washington'un baskılarının ürünüdür ve bu baskılar her şeyden ziyade Riyad'ın ithal güvenlik stratejisinin yan etkisidir.

Amerika başkanı Donald Trump da açık bir dille Suudi Arabistan'ın sağmal inek olduğunu söylemiş ve tamamen Riyad'a maddi bakış çerçevesinde siyaset yürüttüğünü gözler önüne sermiştir.

Burada önemli olan nokta Amerika'nın içinde Suudi Arabistan ile ilişkiler hususunda oy birliğinin olmamasıdır. Amerika başkanı Donald Trump ve hükümetinin aksine çoğu demokratlar ve kimi Washington-Riyad ilişkileri eleştiricileri  Suudilere şiddet dolu iç siyasetlerinden dolayı baskı uygulamaktan yanadırlar.

Washington Post gazetesi ise son zamanda  Caren Young kaleminden bir yazı paylaşıp  Amerika hükümetini eleştiren ve Suudiler'e yakınlığı kınayan bir yazıya yer vererek  Trump'ın  çok az sayıda durum hariç Batı Asya'daki hedeflerine ulaşamadığına yer verdi.  Bu yazının devamında şu ifadelere yer verilmiştir:"  Trump bu bölgede hedeflerine ulaşamamıştır çünkü bu siyasetinin temeli paradır. Trump Amerika'nın Suudi Arabistan ile birliğinden söz ederken  nadiren Suudilerin İran ile mücadelesinde, Filistin ve İsrail ile  barışı doğrultusunda hareket etmekteki rolünden söz etmektedir. Daha çok  Suudilerin ödeyeceği para hakkında konuşmuştur. "

Washington'un  Patriot hava sistemlerini ve askeri güçlerini  Suudi Arabistan'dan çıkarma kararı   Suudi hakimlerine   ithal güvenlik yaklaşımının her şeyden ziyade şantaja yol açtığını  gösteriyor. Bu durum Suudilerin güvenliğini sağlamamasının yanı sıra onların kamuoyu nezdinde aşağılanmalarına da yol açıyor.

Buna esasen  Suudi Arabistan'a yakın El Arap gazetesi  şöyle yazdı:" Amerika'nın Patriot sistemlerini ülkeden çıkarma kararı artık Amerika'ya umut bağlayamayacağını gösteriyor. "

Batı Asya meseleleri uzmanı James Dorsy ise  büyük bir ihtimalle  Suudi Arabistan'ın Amerika'nın son kararının artık savunulması alanında tamamen bu ülkeye dayanamayacağına dair yorumlayacağını düşünüyor.

Buna rağmen  Amerika  Suudi Arabistan'ı bu durumu fırsata çevirmekten alı koymak isteyecek ve tam tersi Riyad'a karşı ortaya çıkan durumu bir şantaj kozu olarak da kullanmak isteyecektir.  Son açıklamaların da bu doğrultuda olduğu söylenmelidir.  



Yeni yorum ekle