Mübarek Recep Ayı

Pt, 19/03/2018 - 18:31

Welayet News - Mübarek Recep ayı Kameri yılın yedinci ayı ve haram aylardan biridir.

Recep Cennette bir nehrin ismidir, baldan daha tatlı ve sütten daha beyazdır. Her kim bu ayda oruç tutarsa bu nehirden içecektir. Recep ayına " Recebul_Eseb (رجب الاصب ) " yani Allah'ın rahmet yağmurunun insanlar üzerine yağdırdığı anlamına gelir.

İslam Peygamberi Hz.Muhammed Mustafa (s.a.a ) şöyle buyurmuştur :

"Recep ayı benim ümmetim için "İstiğfar ayıdır". Recep Allah‘ın ayı ,Şaban benim ayım ve Ramazan benim Ümmetimin ayıdır. Her kim Recep ayından bir gün oruç tutarsa, Allah‘ın rızasını kazanmış olur, İlahi gazab ondan uzaklaşır ve cehennemin kapılarından biri ona kapatılır "

Başka bir hadiste şöyle buyurmuşlar: Her kim Recep ayının üç gününü oruç tutarsa cennet ona farz kılınır.

Recep ayında yapılacak ibadetler "Mefatihul Cenan" duâ kitabında yazılmıştır. En önemli olanlar şunlardır :

Recep ayının ilk gecesi yılın önemli dört gecesinden biridir, bu geceyi ibadetle geçirmek ve geceyi ihya etmek sıkça tavsiye edilmiştir.

"Leyletul Reğaib" Reğaib gecesi bu ayın ilk cuma gecesine aittir.

Ve o gece kul Allah'a arzu ve isteklerini arz eder, Allah'tan aff dilemek ve ihtiyaçlarını dile getirmek icin güzel bir fırsattır.

Recep ayında her farz namazdan sonra bu dua okunur :

 

بسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ یا مَنْ اَرْجُوهُ لِکُلِّ خَیْرٍ وَ آمَنُ سَخَطَهُ عِنْدَ کُلِّ شَرٍّ یا مَنْ یُعْطِى الْکَثیرَ بِالْقَلیلِ یا مَنْ یُعْطى مَنْ سَئَلَهُ یامَنْ یُعْطى مَنْ لَمْ یَسْئَلْهُ وَمَنْ لَمْ یَعْرِفْهُ تَحَنُّناً مِنْهُ وَرَحْمَهً اَعْطِنى بِمَسْئَلَتى اِیّاکَ جَمیعَ خَیْرِ الدُّنْیا وَجَمیعَ خَیْرِ الاْخِرَهِ وَاصْرِفْ عَنّى بِمَسْئَلَتى اِیّاکَ جَمیعَ شَرِّ الدُّنْیا وَشَرِّ الاْخِرَهِ فَاِنَّهُ غَیْرُ مَنْقُوصٍ ما اَعْطَیْتَ وَ زِِدْنى مِنْ فَضْلِکَ یا کَریمُ یا ذَاالْجَلالِ وَالاِْکْرامِ یا ذَاالنَّعْماَّءِوَالْجُودِ یا ذَاالْمَنِّ وَالطَّوْلِ حَرِّمْ شَیْبَتى عَلَى النّار.ِ*

Ve bu ayın zikri çokca  istiğfadır. "استغفرالله و اتوب الیه"

Her kim bu Aziz ayda ölürse Allah ondan razı olur ve bu ayın bereketi hürmetine cehennem ateşi ona dokunmaz.

''İhlas'' suresini cuma günü yüz defa okumak kıyammette ona bir nur olacaktır inşallah.

Bu ayın üç günü '' İtikaf " günüdür . Hz Ali (a.s ) ın doğum günü yani Receb ayının 13 de başlar ve ayın ortasında yani 15‘ de sonlanır. İtikaf yani oruçlu olarak halvete çekilmek, mescitte veya özel bir ibadet yerinde oturmak, dünya işlerinden el çekmektir.

Recep ayının ibadetlerini önemseyen ve bu ayın hürmetini yerine getirenlere "Recebiyyun" ismi verilmiştir. Kıyamet gününde bir nida gelir Recep ayına hürmet edip ibadetlerini yerine getirenler nerdeler? "این الرجبیون"

Allah'ın arif olan kulu İmam Humeyni (r.a)   Recep ayı hakkında şöyle buyuruyor:

" Recep ayının şerafeti dillere, sözlere, akıllara ve fikirlere sığmaz. Recep duâ ve istiğfar ayıdır ve bu ayda aff dileme çokça tavsiye edilmistir."

Welayet News



Yeni yorum ekle