Sırbistan'da hükümet karşıtı gösteriler şiddetlendi: Protestocular polisle çatışıyor
Sırbistan'da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic hükümetine karşı yapılan gösterilerin beşinci gününde, başkent Belgrad ve diğer şehirlerde protestocular çevik kuvvet polisiyle çatıştı.
Welayet News - Sırbistan'da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic hükümetine karşı beş gündür gösteriler düzenleniyor.
Gösterilerin beşinci gününde, başkent Belgrad ve diğer şehirlerde protestocular çevik kuvvet polisiyle çatıştı.
Dün geç saatlerde, polisin iktidardaki Sırp İlerici Partisi'nin (SNS) genel merkezine giden göstericileri durdurmasının ardından Belgrad'da da çatışmalar çıktı.
Dün gece binlerce kişi hükümete karşı artan öfkelerini göstermek için Valjevo şehrinde toplanırken, maskeli gençlerden oluşan küçük bir grup iktidardaki SNS partisinin boş ofislerine saldırarak onları ateşe verdi.
Göstericiler daha sonra çevik kuvvet polisiyle çatıştılar. Göstericiler havai fişek ve taş atarken, polisler de ses bombası ve göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.
Ülkenin ikinci büyük şehri olan kuzeydeki Novi Sad şehrinde de bazı çatışmalar yaşandı.
Ülkede neden uzun zamandır gösteriler var?
Geçtiğimiz Kasım ayından bu yana, 16 kişinin ölümüne yol açan bir tren istasyonunun çatısının çökmesinin ardından Sırbistan'da neredeyse her gün protestolar yaşanıyor.
Bu trajedi, ülkedeki köklü yolsuzluğun sembolü haline geldi. Halkın şeffaf bir soruşturma talebi, erken seçim çağrısına dönüştü.
Protestoların zirve yaptığı dönemde yüz binlerce kişi sokaklara döküldü.
Hükümet destekçileri de sokağa çıktı
Ancak, çoğunlukla barışçıl olan gösteriler, bu haftanın başlarında çoğu maskeli olan ve bazıları cop ve havai fişekler bulunduran hükümet yanlısı destekçilerden oluşan büyük grupların protestoculara saldırmasıyla daha da kötüleşti.
Bu durum, birkaç gece boyunca şiddetli çatışmalara yol açtı. Her iki tarafta da çok sayıda kişi yaralandı.
Polisin silahsız göstericilere coplarla saldırdığını gösteren birkaç videonun internette paylaşılmasının ardından protestolar daha da şiddetlendi.
Polis ise göstericileri polis memurlarına saldırmakla suçlayarak orantısız şiddete başvurduğu iddialarını reddetti.
Vucic protestocuları karşısına alıyor
Protestolar şimdiye kadar başbakanın istifasına ve hükümetin çökmesine yol açmış olsa da, Cumhurbaşkanı Vucic protestocuları karşısına almaya devam etti.
Erken seçim çağrılarını defalarca reddeden Vucic, gösterileri kendisini devirmek üzere kurgulanan yabancı bir komplonun parçası olduğunu iddia ediyor.
Yeni yorum ekle