ABD Afganistan'da Uyuşturucu Madde Kaçakçılığından Yıllık 50 Milyar Dolar Elde Ediyor

Pa, 28/06/2020 - 08:44

Birleşmiş Milletler Teşkilatı uyuşturucu madde ve suçlarla mücadele bürosu yıllık raporunda 2019 yılında Afganistan'da 6400 ton afyonun üretildiğini belirtti.

Welayet News - Birleşmiş Milletler Teşkilatı  uyuşturucu madde ve  suçlarla mücadele bürosu   yıllık raporunda  Afganistan'da  haşhaş ekimi ile ilgili bilgileri paylaşıp  2019 yılında  bu ülke genelinde  253 bin hektarlık alanın haşhaş ekimi tarlası olarak kullanıldığını belirtti.  Buna paralel olarak  Afganistan içişleri bakanlığı da  2009 yılından  2019 yılına kadar  30 bin  902 kişinin  uyuşturucu madde kaçakçılığı suçu ile  tutuklandığını bunlar arasında  kimi Taliban grubu üyelerinin de görüldüğünü belirtti. 

Aslında Amerika Afganistan'a çıkarma yapmadan önce   ve saldırısının ardından da terörizm ve radikalizm ile mücadelenin yanı sıra uyuşturucu madde ve kaçakçılığı ile mücadele edeceğini de iddia etmişti. Ancak bu slogan 2001 yılından itibaren hala hayata geçirilmedi.

Afganistan'ın  Amerika ve NATO tarafından işgal edilmesinin üzerinden yaklaşık yirmi yıl geçse de Washington ve NATO'nun ne terörizm ne de uyuşturucu madde ile mücadele vaatleri ve sloganları hayata geçirilmedi. Bu alanda ise Beyaz Saray ve ortaklarının gerçek bir hezimete uğradıkları söylenmelidir.

Afganistan'da uyuşturucuyla ilgili  yayımlanan raporlar ise  Amerika'nın  bu alanda hiçbir planı olmadığını gösteriyor. Aslında Washington  Afganistan'dan diğer ülkelere uyuşturucu maddenin taşınması için  yabancı güçlerin desteğini de arkasına alan organize  gruplar ve örgütlerden yararlanmıştır.  Amerika'nın bu gizli çalışmalarının ise geniş çaplı olduğu söylenmelidir.

Yayımlanan istatistikler ayrıca  Afganistan'da haşhaş ekimi ve uyuşturucu madde üretiminin  2001 yılında  bu ülkenin Amerika ve NATO tarafından işgal edilmesinin ardından  en az dört kat arttığı söylenmelidir. 

Amerika'nın  Afganistan'da haşhaş ekimi ve uyuşturucu madde ile mücadele alanındaki isteksizliğinin en önemli nedeninin    bu ülkenin uyuşturucu madde üzerinden elde ettiği önemli gelir payıdır.

Kanada'nın  Global Research   internet sitesi  2017 yılında  yayımladığı raporunda   Amerika'nın Afganistan'ın uyuşturucu madde kaçakçılığı üzerinden elde ettiği yıllık gelirin  50 milyar doları aşkın olduğunu belirtti.

Aslında Amerika ve Batılı ülkeler  Afganistan'da uyuşturucu madde üretimi ve haşhaş  ekimini  arttırarak bir yandan da üretilen bu maddelerin transitini yapıp  bu yöntemle bu ülkedeki askeri masraflarının büyük bir kısmını karşılamaya çalışıyorlar. Bu sinsi siyaset ise  Beyaz Saray'ın bölgesel anlamda  çıkarcı stratejilerinden kaynaklanmaktadır.

Bu hususta  Afgan siyasi uzman Seyyid Vahid Zuhuri Hüseyni şöyle bir değerlendirmede bulunmaktadır:" Amerika ve NATO Afganistan coğrafyasını kendi ihtiyaçlarını gidermek için  kullanıyorlar. Onlar uyuşturucu madde üretiminin doğrudan en ufak engel olmadan  yapılmasını istiyorlar. Tabii bu uyuşturucu maddeleri de birçok ülkeye aktarıyorlar. "

Amerika'nın Afganistan'da koşulların değişmesi iddialarının boş olduğundan dolayı  Afganistan hükümeti de  güvenlik alanındaki tecrübelerden ders almalı ve kendi iç kapasitelerine dayanarak Batılı ülkelerin uyuşturucu madde ile mücadele sloganlarına uymadan  yerli stratejiler belirlemelidir.

Kimi uzmanlara göre Afganistan hükümeti   ülke genelinde haşhaş ekimi ve uyuşturucu madde üretimini azaltmak için  tarım alanında revizyona gitmeli ve alternatif ürünlerin ekimine yönelmelidir.

Afgan tarımcılarına sürekli gelir kaynağının sağlanması  onları  haşhaş ekiminden uzaklaştırabilir. Bunun için ilk olarak haşhaşın alternatifi bulunmalıdır.  Bu çerçevede Afganistan tarım alanında revizyona gitmelidir.



Yeni yorum ekle