Hindistan, Keşmir'in özerkliğini kaldırdı

Pt, 05/08/2019 - 15:06

Hindistan İçişleri Bakanı, Keşmir özerk bölgesinin oluşumunu sağlayan 370 numaralı kanunun Başkanlık kararı ile iptal edildiğini açıkladı.

Welayet News - Hindistan İçişleri Bakanı, Keşmir özerk bölgesinin oluşumunu sağlayan 370 numaralı kanunun Başkanlık kararı ile iptal edildiğini açıkladı.

Yasa tasarısı sabah saatlerinde Hindistan Parlamentosu'na verildi. Hindistan İçişleri Bakanı Amit Şah tarafından duyurulan teklif muhalif milletvekillerinin protestolarıyla karşılandı.

Parlamento üyesi Palaniappan Chidambaram alınan karara karşı çıkarak "Bu yaptığınız büyük bir hata. Tarih bunu böyle yazacak. Gelecek nesiller bugün, burada, bu parlamentonun aldığı yanlış kararı asla unutmayacaklar" dedi.

PAKİSTAN: HER TÜRLÜ KARŞILIK VERİLECEK

Pakistan Dışişleri Bakanlığından, Keşmir'in uluslararası alanda ihtilaflı bir bölge olarak tanındığı belirtilerek "Bu uluslararası anlaşmazlığın tarafı olan Pakistan, burada atılacak tüm yasa dışı adımlara karşı mümkün olan her türlü karşılığı verecektir." açıklamasında bulunuldu. Bunun, uluslararası alanda tartışmalı bir bölge olan Keşmir'le ilgili tek taraflı alınmış bir karar olduğu belirtilen açıklamada, "Hindistan'ın tek taraflı aldığı kararı Keşmir'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından da kabul edilen ihtilaflı konumunu değiştirmeyecektir. Ne Cammu Keşmir halkı ne de Pakistan bunu kabul edecektir" ifadelerine yer verildi.

Keşmir'de sokağa çıkma yasağı ilan eden Hindistan, bölgedeki turistlere ve Hindu hacılara bölgeyi terketme, halka ise erzak depolama çağrısında bulundu. Keşmir'in iki eski başbakanı olan Omar Abdullah ve Mehbooba Mufti ise gözaltına alındı. Hindistan geçtiğimiz haftalarda bölgeye 35 bin askerini göndermişti.

Pakistan, Keşmir bölgesine Hindistan tarafından herhangi bir müdahalenin 'savaş sebebi' olarak sayılacağını açıklamıştı.

370. MADDE NEDİR?

Hindistan 1947'de İngiltere'den bağımsızlığını ilan ettikten 2 ay sonra Cammu ve Keşmir'in yöneticisi Hari Singh, bölgeyi Hindistan ile birleştiren Katılım Anlaşması'nı imzalamıştı. Bu anlaşma, Hindistan anayasasının 370. maddesiyle resmiyet kazanmıştı.

Madde başkanlık emriyle iptal edilebiliyor. Öte yandan böyle bir emrin, Cammu Keşmir'in kurucu meclisine sunulması gerekiyor.

Kurucu meclis 1957 yılında dağıtıldığından bazı uzmanlar, maddenin iptali için bölge milletvekillerinin onayının gerektiğini, bazıları ise başkanlık emrinin yeterli olduğunu savunuyor.



Yeni yorum ekle