AB Türkiye’ye yaptırım kararı aldı

Pt, 15/07/2019 - 22:17

AB Türkiye’ye Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle yaptırım kararı aldı. Yaptırımların duyurulması ise Ankara’nın talebi üzerine birkaç saat ertelendi.

Welayet News - AB Dışişleri Bakanları, bugün Brüksel’deki Dış İlişkiler Konseyi toplantısında, Türkiye’ye Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri nedeniyle yaptırım kararı aldı.

Euractiv'in AB diplomatlarına dayandırdığı haberine göre, AB yaptırım kararını duyurmayı 15 Temmuz’un yıldönümü dolayısıyla Ankara’dan gelen talep üzerine birkaç saatliğine erteledi.

AB yaptırımlarla, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetlerini durdurmasını sağlamayı hedefliyor.

Üye ülkelerin mutabık kaldıkları kararda, "Türkiye’nin yapılan çağrılara rağmen faaliyetlerine son vermemesinden ötürü üzüntü duyulduğu" da aktarılıyor. 

DÖRT BAŞLIKTA YAPTIRIM

Yaptırımlar Türkiye’nin AB’den 2020’de alması öngörülen katılım öncesi mali yardımlarda kesintiye gidilmesini, ortaklık konseyi gibi ekonomi ve ticari ilişkilere ilişkin kurumsal ve yine üst düzey siyasi diyalogun askıya alınmasını öngörüyor. Havacılık Anlaşması müzakerelerinin de askıya alındığı belirtilirken, ayrıca Avrupa Yatırım Bankası’ndan Türkiye’ye verilecek kredi desteğinin de gözden geçirmesi talep ediliyor.

YAPTIRIMLARIN DEVAMI GELEBİLİR

Kararda ayrıca Türk hükümetinin yürütülen sondaj faaliyetleri ile AB üyesi Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal etmeye devam etmesi halinde ek yaptırımlar öngörülebileceği belirtiliyor. Kararda, sondaj faaliyetlerine katılan şirketler ve gerçek şahısların da yaptırım kapsamına alınabileceği uyarısına yer veriliyor.

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI: AB TÜRKİYE'YE KIBRIS'IN EGEMENLİĞİNİ İHLALİNİN SONUÇLARINI HATIRLATACAK

Yunanistan'ın yeni Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Brüksel'deki toplantının ardından yaptığı açıklamada, AB'nin Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal etmesinin sonuçlarını Türkiye’ye hatırlatacağından emin olduğunu söyledi.

Dendias yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

"Bugün dışişleri bakanlarının Dış İlişkiler Konseyi toplantısına büyük bir memnuniyetle katıldım. Ayrıca tüm meslektaşlarımın, Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarına yönelik kışkırtıcı eylemleriyle ilgili konularda gösterdiği ortak tutumdan özellikle etkilendim. Bu kapsamlı tartışmalardan ve birçok meslektaşımın ortak tutumundan sonra sonuçların, yayımlandıklarında doğru yönde, Türkiye’ye uluslararası hukukun, hareket etmesi gerektiği koşulların ve uluslararası hukukla bağdaşmayan davranışların yol açacağı sonuçların hatırlatılması yönünde olacağına eminim."

ALMAN HÜKÜMETİNDEN ANKARA'YA: ULUSLARARASI HUKUK ZEMİNİNE DÖN

Öte yandan Alman hükümetinden bugün yapılan açıklamada Ankara'ya "uluslararası zemine dönme" çağrısında bulunuldu.

DW Türkçe'nin aktardığına göre Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Rainer Breul "Türkiye’ye gerilimi tırmandıracak adımlardan kaçınma, hukuka aykırı sondaj faaliyetleri yapmama çağrısı yapıyoruz" dedi. AB Dış İlişkiler Konseyi’nde konunun ele alındığını belirten Breul "Biz bu sorunun ancak diyalog ve uluslararası hukuk zemininde çözülebileceği görüşündeyiz, soruna taraf olan her ülke ne yapılması gerektiğini biliyor, özellikle Türkiye’ye uluslararası hukuk zeminine dönme çağrısı yapıyoruz" dedi. Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth ise "Türkiye’nin provokasyonlarının AB için kabul edilemez" açıklamasını yaptı. Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye uygulanması düşünülen yaptırımların görüşüldüğü AB dışişleri bakanları toplantısına katılan Roth, "Kıbrıs’ın yanındayız" dedi. Bununla birlikte Roth, karşı karşıya olunan çok sayıdaki gerilim ve krize yeni bir krizin eklenmesini arzu etmediklerini de sözlerine ekledi. 

İSPANYA: MÜZAKERELER YENİDEN BAŞLAMALI

İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell ise Brüksel'deki toplantı öncesinde yaptığı açıklamada yaptırımları caydırıcı faktör olarak iyi bulduğunu ancak bir kere uygulandıktan sonra caydırıcı etkinin ortadan kalktığına inandığını belirterek, bu nedenle yaptırım uygulamadan önce iki kere düşünülmesi gerektiğini kaydetti. Borrell, Kıbrıs ve Türkiye arasında duran müzakerelerin yeniden başlaması çağrısında bulundu. Doğu Akdeniz'deki sorunu aşmanın en iyi yolu olarak diyaloğa işaret eden Borrell, "Bölgedeki diğer ülkelerle de benzer sorunlar yaşanabilir. Bu birincisi ve arkası gelecek. Zira bu sularda büyük bir potansiyel var" diye konuştu.



Yeni yorum ekle