El Cezire: BAE’nin Yemen’den çekilmesi Arabistan’ın hesaplarını alt üst etti

Pa, 14/07/2019 - 18:21

Katar’ın El Cezire haber kanalı Arabistan’ın Yemen savaşında kayıplarının arttığına işaretle, Arabistan Kraliyet Divanı üst düzey yetkililerinin BAE’lileri Yemen’den çekilmeme konusunda ikna etmekten umutlarını kestiklerini açıkladılar.

Welayet News -  Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen’den çekilmesinin müttefiki ve komşusu Arabistan üzerindeki ilk etkileri ortaya çıkmaya başladı. Bu arada geri çekilmenin oranı ve Yemen savaşının geleceği üzerinki gerçek etkisinin değerlendirilmesinde olan çelişki nedeniyle BAE’nin tutumuyla ilgili bir takım ibhamlar bulunuyor.

El Cezire haber sitesi, bu kısa girişten sonra “BAE’nin geri çekilmesi Arabistan’ın hesaplarını alt üst etti” başlığıyla yayınladığı bir yazıda, şu değerlendirmeye yer verdi: BAE’nin Yemen’den geri çekilme girişiminin ifşa olması ardından Yemen savaşının bazı siyasi ve saha gelişmeleri aşağıdaki beş önemli madde şeklinde özetlenebilir:

1. BAE’nin geri çekilişinin ilk sonucu Arabistan’ın savaş meydanlarındaki askeri hareketliliği şeklinde kendini gösterdi. Yemenli bazı askeri ve siyasi kaynakların dediğine göre, bazı Suudi subaylar El Muha ve El Huha limanlarındaki askeri karargahların komuta merkezini devraldılar. BAE, Hudeyde’yi ele geçirmek için başlattığı saldırıda bu iki limanı kullanıyordu. BAE’nin bu iki stratejik limandaki askeri varlığını azalmasının ardından Suudi Arabistan her iki limanının güvenliğini sağlamak için bazı önlemler aldı.

2. Riyad, aynı kaynakların dediğine göre, güçlerinin bir bölümünü, Yemen’in en önemli limanlarından birinin yer aldığı, BAE taraftarı güçlerin bulunduğu ve istifa eden Mansur Hadi hükümetinin başkenti Aden’e gönderdi.

3. Adı geçen kaynakların belirttiğine göre, Arabistan bazı güçlerini de Bab’ül Mendeb Boğazı’ndaki küçük Perim adasına gönderdi.

4. New York Times gazetesi Batılı diplomatlara dayanarak, Suudilerin BAE’nin kararından son derece üzüntü duyduklarını aktardı; fakat Arabistan’ın Washington’daki bir elçilik yetkilisi New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, Suudi liderlerin BAE’nin girişiminden rahatsızlık duymalarını reddetti ve geri çekilmenin koalisyon güçleriyle koodineli bir şekilde yaşanan bir gelişme olduğunu söyledi.

5. New York Times ayrıca, Arabistan Kraliyet Ofisi’ndeki kimi yetkililerin BAE’lileri Yemen’den çıkma kararından vazgeçirmek için şahsen devreye girdiğini belirterek, bunun ise BAE’nin girişiminin müttefiki Arabistan’la koordineli olmadığı anlamına geldiğini söyledi.

El Cezire’nin yazdığına göre, Arabistan’ın, BAE’nin geri çekilmesinin sonuçlarına ilaveten önünde başka sorunlar ve karmaşalar da bulunuyor. Yemen’nin çeşitli şehirlerinin BAE ve Arabistan’ın askeri varlığına karşı öfkesi bu sorunlardan biridir.

Yerli kaynaklar da geçtiğimiz gün Arabistan’a bağlı güçlerin Yemen’in doğusundaki el-Muhra eyaletinde Suudi karakullar karşısında toplanan göstericileri dağıtmak için ateş açtığını bildirdiler.

El Muhra ehalisinden binlerce kişi, Arabistan’ın bu eyalette yeni kurulan bazı karakulları karşısında protesto gösterileri düzenleyerek ülkelerinden çıkmalarını istediler. Ayrıca, eyalet valisinin de derhal görevden alınıp yargılanması talebinde bulundular.

BAE’nin tutumu 

BAE’nin Yemen’deki tutumuyla ilgili olarak, özellikle BAE’nin yeni girişimlerinin başka maddeleri de içeren İran’la anlaşmalarının bir parçası olduğuna dair medyada çıkan haberlere bakılırsa büyük bir belirsizlik söz konusudur.

İlk başta Fransa haber ajansı, BAE’li üst düzey bir yetkiliden ‘ülkesinin şaffaf istikar planı doğrultusunda ve stratejik-taktiksel nedenlerle askeri güçlerini geri çektiğini’ aktarmıştı.

Bu haber ajansı Dobay’ideki BAE’li yekiliye dayanarak, BAE’nin askeri stratejiden barışın sağlanmasına dayalı plana geçmek istediğini söylemişti.

Ondan sonra New York Times gazetesi, BAE’nin askeri güçlerini Yemen’den çıkardığını, çünkü Yemen’i insani bir faciaya dönüştüren bir savaşın her hangi bir kazanım getiremeyeceğine kesin gözle baktığını açıkladı.

New York Times, konunun detaylarından haberdar Batılı diplomatlara dayarak, “BAE’li güçlerin sayısının düşürülmesi fiilen gerçekleşmiş bulunuyor, onlar Suudi müttefikleri kendilerine öfkelenmeleri pahasına da olsa maliyetli bir savaştan çıkmak istiyorlar” şeklinde yazdı.

Adı geçen kaynaklar, BAE’nin Suudi hempalarını pek hassaslaştırmamak adına geri çekilmeyi alenen açıkmaktan çekindiklerini ve Suudilerin ise BAE’nin kararından üzüntü duyduklarını belirtmekle birlikte bu ülke yetkililerini söz konusu karardan vazgeçirmeye çalıştıklarını vurguladılar.

Ağır kayıplar

Yemen’de yaşanan ciddi gelişmelerde Arabistan ağır kayıplara katlandı o da on binlerce Sudanlı askerleri, Yemenli ve Yemenli olmayan –ki raporlara göre yüzde 40’ı çocuklardan oluşuyor –paralı askerleri kullanmasına rağmen. El İnd ve Me’rib hava üssünde bulunan Amerika’nın otuz Apaçi tipi helikopteri ve gelişmiş zırhlı araçları Arabistan’ın Yemen’deki askeri harekatına destek veriyorlar.

Raporlara göre, Suudi Arabistan Yemen’deki askeri operasyonları için günde en az 200 milyon dolar harcama yapıyor. Yemen savaşında hayatını kaybeden Suudi askerlerinin sayısı ise, resmi rakamlara göre üç binden fazla kişiye ulaşıyor.

Welayet News 



Yeni yorum ekle