NATO zirvesinde Pentagon’un İran karşıtı planı reddedildi / Atlantikçiler Trump’a arkasını döndüler

Per, 11/07/2019 - 14:07

Son haftalarda İran İslam Cumhuriyeti karşısında Amerika’nın uğradığı skandal yenilgilerin, özellikle İran’ın Fars Körfezi kara sularında ultra modern Global Hawk tipi İHA’nın düşürülmesiyle birlikte Trump’ın hem ülkesi içinde hem uluslararası arenada sert eleştirilerin hedefi haline gelmesinin ardından Beyaz Saray yeni bir saneryo çizmeye kalkıştı fakat amacına ulaşamadı.

Welayet News - Konuya ilişkin habere göre, Amerika en son düzenlenen NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları zirvesinde İran ve Yemen etrafındaki stratejik suların korunması için askeri bir ittifakı kurma planını gündeme getirmiş ancak bu öneri üç ülkeninin; Fransa, Almanya ve Türkiye’nin sert muhalefetiyle karşılaşarak boşa çıkmıştır.

Söz konusu plan NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları zirvesinde (görevinden yeni istifa etmiş bulunan) ABD Savunma Bakanı Vekili Mark Esper tarafından gündeme getirildi.

Fransa Savunma Bakanı, “ABD NATO’yu Fars Körfezi’ndeki askeri gerimlere, diğer stratejik bölge ve su yollarına bulaştırmamalı” vurgusu yaparken Türkiye ve Almanya savunma bakanları da İran’la diyaloğun gerektiğini vurguladılar.

Yapılan bu itirazlar Mark Esper’in NATO savunma bakanları zirvesinde sert bir yenilgi yaşamasına neden oldu. Dikkat çekici nokta ise, Mark Esper’in bu yenilgi sonrasında NATO üyelerine hitaben, bir sonraki zirvede “İran tehlikesi” olarak tanımladığı hususta “daha fazla ayrıntıyı sizlere açıklayacağım!” demesi oldu.

Diğer bir nokta, NATO’daki Amerikalı üst düzey ganerallerin yapmış oldukları ön hazırlığın da Küzey Atlantik İttifakı’ndaki üyelerin ABD Savunma Bakanı Vekili’yle birlikte hareket etmesine bir katkısı olmadı. Örneğin ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, bundan bir süre önce ülkesinin (İran karşıtı) bu ittifakın kurulması için bazı bölge ülkeleriyle istişare halinde olduğunu NATO üyelerine söylemişti.

Dunford, Hürmüz ve Babu-l Mendep boğazlarında nakliye güvenliğinin garanti altına alınmasını bu ittifakın hedefini olarak açıklamıştı. 

Esper ise NATO savunma bakanları zirvesinin bu hususta sonuç verici olacağına dair o kadar umutluydu ki diğer üyelerin İran karşıtı Amerika planına onay vermeleri konusunda en ufak bir şüphesi yoktu ve bunu Trump’a da aktarmıştı. Bazıları, NATO üyelerinin ikna edilmesinde yaşanan bu başarızlığın Esper’i görevinden istifa etme mecburiyetinde bıraktığı görüşünde.

Önceki sanaryolarında Fars Körfezi ve Hürmüz Boğazı’nın güvenliğini sağlama noktasında İran’a meydan okumada başarız kalan Amerika’nın bu yeni sanaryo üzerinden birkaç ülkeyi, özellikle NATO üyelerini meselenin içine çekmek peşinde olsa da ancak onların olumsuz tapkisiyle karşılaştığı görünüyor.

Welayet News



Yeni yorum ekle