Lübnanlı Gruplardan Hizbullah'a Tam Destek

Sa, 26/03/2019 - 08:38

Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo geçen Cuma günü Lübnan'ın Başkenti Beyrut’a bir ziyaret gerçekleştirerek bu ülkenin siyasi grupları ve şahsiyetlerini Hizbullah aleyhinde kışkırtmak istedi. Ancak tüm Lübnanlı gruplar Hizbullah’ı destekleyerek Pompeo’ya sert bir tepki gösterdi.

Welayet News - Amerika Başkanı Donald Trump hükümetinin ömüründen iki buçuk yıl geçmiştir. Bu süre içerisinde Amerika Siyonist Rejimi ister açık ister gizli her alanda destek vermeye devam etmiştir. Bu çerçevede Amerika’nın yasa dışı  bir karar ile Kudüs’ü işgalci Rejim İsrail’in başkenti olarak kabul ederek Amerika büyükelçiliğini Telaviv’den Kudüs’e taşıması ve ayrıca Suriye’nin işgal altındaki Golan tepesini İsrail’in hakimiyeti altında olmasını tanıması bu desteklerin birkaç örneğidir.

Bunlara paralel olarak Donald Trump hükümeti Siyonist İsrail’i destekleyici siyasetleri doğrultusunda Lübnan Hizbullah’ını terör örgütü olarak niteleyerek Lübnan’ın içişleri açık bir şekilde müdahalede bulunup Hizbullah’ı siyaset arenasından saf dışı bırakmak niyetindedir.

Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun ilk Lübnan ziyareti sayılan son zamanlardaki bölge ziyaretinde ise bu hedef ulu orta bir şekilde gerçekleştirilmeye çalışıldı.

Lübnan’ın El-Diyar Gazetesi Pompeo’nun ziyareti ile ilgili şöyle bir yazı yayımladı:” Amerika Dışişleri Bakanının ziyareti Lübnanlılar için yeni bir mesaj niteliği taşımamamakla birlikte Lübnanlı makamlar da eski sözlerin tekrarını dinlemiş oldular. Bu sözlerin zaten iki temel ekseni vardı. Biri Hizbullah’a yönelik baskıların arttırılması diğeri de İran’ın Lübnan’da karşısına çıkılması.”

Ancak Lübnanlı gruplar Amerika Dışişleri Bakanının Hizbullah aleyhindeki faaliyetleri karşısında açık ve net bir tavır sergileyerek Pompeo’yu şaşkına çevirdiler.

Lübnanlı grupların Hizbullah konusundaki oy birliğinin asıl nedeni ise Hizbullah hareketinin Lübnan halkı arasındaki konumu ve ülkedeki siyasi konumudur.

Amerika’nın Hizbullah aleyhindeki çabaları, Direniş İttifakının Mayıs 2018’de düzenlenen Parlamento Seçimlerinde 68 sandalye kazanarak 65 artı 1 sandalyenin üzerine çıktığı bir sırada şiddetlenmiştir.

Başka bir deyişle Direniş İttifakı geçen Parlamento seçimlerinde salt çoğunluğu eline geçirmiştir.

Direniş İttifakının Lübnan Parlamento seçimlerindeki bu zaferi bu hareketin halk arasındaki konumunu açıkça gözler önüne sermiştir. Bu konu ise Mike Pompeo Lübnan’a gelmeden önce Mişhel Aoun’un da vurgu yaptığı bir mesele idi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişhel Aoun bu hususta şunları kaydetti:" Hizbullah halka dayalı bir üsse sahip olan bir hareket olarak, Parlamentoda ve Lübnan Hükümetinde yer almaktadır. Buna ilaveten Hizbullah kendi toprakları ve bölgesinde, Lübnan’ın en önemli mezheplerinin birinin temsilciliğini yapmaktadır. “

Lübnan Hizbullahı bu ülkenin kabinesinde de bakanlık makamlarına sahiptir. Hatta Başbakan Saad Hariri’nin geçen kabinesine kıyasen Hizbullah’ın konumu yeni kabinede daha da kuvvetlenmiştir.

Lübnan Emel Hareketi Siyasi Bürosu Üyesi Hasan Kabalan’ın da belirttiğine göre başbakan Saad Hariri Lübnan’ın iç denklemlerini çok iyi biliyor. Bu iç denklemler bu ülkedeki istikrarın asıl sebebidir.

Bu yüzden Pompeo Lübnan ziyaretinde Hariri ile Hizbullah’a baskı yapılması konusunda konuştuğu sırada Hariri şöyle bir vurguda bulundu:” Lübnan, Amerika’nın dış siyasetteki çatışmalarına karışmak istemiyor.”

Böyle bir ortamda Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Lübnan’a ziyaretinin başarısız olduğu söylenebilir. Bu Amerikan makamı, Lübnan yetkililerinden Hizbullah’a tam destek verilmesinden başka bir şey duyamadı.



Yeni yorum ekle