Irak İran’a Karşı Komplo Odağı Olmayacaktır

Ct, 19/01/2019 - 11:40

Irak yüksek meclisi Tahran bürosu Bakanı Maced Gamas, Irak hiç bir koşul altında Amerika’nın komplolarının odağında yer alan İran’a karşı komplo odağına dönüşmemesi gerektiğini vurguladı.

Welayet News - Tahran’da bir açıklama yapan Irak yüksek meclisi Tahran bürosu Bakanı Maced Gamas, Amerikalı yetkililerin Irak’ın İran’a karşı açık ve şeffaf tutumunu itiraf ettiklerine işaret ederek, Amerika yönetimi Irak’ın güçlü noktaları olan Haşed-ul Şaabi hareketi ve direnişe bağlı siyasi grupları kuşatma altına almak istediğini, ancak Iraklı yetkililerin cesur duruşu sayesinde şimdiye dek bunda başarılı olamadıklarını kaydetti.

Gamas, bu arada başka konular da söz konusu olduğunu ve Irak devletinin başta İran İslam Cumhuriyeti olmak üzere komşu ülkelerine her türlü kötülüğün gelmesini engellemekte kararlı olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.

İran ve Irak arasındaki ticari ve iktisadi ilişkilere de değinen Gamas şöyle devam etti: İran ve Irak arasındaki ticari ve iktisadi ilişkiler, Amerika ve Irak arasında anlaşmazlık konularından biridir. Amerikalı yetkililer Iraklı yetkilileri İran ile başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere çeşitli iktisadi alanlarda ilişkilerini kesme konusunda ikna etmeye çalıştılar, fakat Iraklı yetkililer şimdiye kadar bu baskılara teslim olmadılar.

Irak yüksek meclisi Tahran bürosu Bakanı Maced Gamas İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in Kuzey Irak ve Erbil’ee yaptığı ziyaretini de Irak’ın milli vahdeti çerçevesinde değerlendirerek Zarif’in Irak ziyareti büyük önem arzettiğini ve iki ülke arasındaki iktisadi ilişkileri güçlendirerek düşmanların kumpaslarını etkisiz hale getireceğini ifade etti.

 

Tags: 


Yeni yorum ekle