Fas - Suud İlişkilerinde Kriz

Ct, 01/12/2018 - 10:18

Kaşıkçı cinayetinin ardından yurtdışı ziyaretleri düzenleyip uluslararası arenada imajını düzeltmeyi amaçlayan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın Fas ziyaretinin kabul edilmediği belirtildi.

Welayet News - Kaşıkçı cinayetinin ardından yurtdışı ziyaretleri düzenleyip uluslararası arenada imajını düzeltmeyi amaçlayan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın Fas ziyaretinin kabul edilmediği belirtildi.

Arabi21’de yer alan habere göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, Kaşıkçı cinayetinin ardından bozulan imajını yenileme çabaları kapsamında Fas’ı ziyaret etme isteği Rabat yönetimi tarafından geri çevrildi.

Haberde, Suudi Arabistan ile Fas arasında sessiz bir kriz yaşandığı kaydedilirken, Bin Selman’ı ziyaret etmek istediği ama bu talebin Fas yönetimi tarafından kabul edilmediği belirtildi.

Fas yönetiminin ziyareti kabul etmeme nedeninin Kaşıkçı cinayeti sonrası yaşanan kriz ortamı olduğu ifade edilirken, El Kuds El Arabi gazetesi ise, Rabat yönetiminin Riyad’a Kral 6. Muhammed yerine kardeşi Prens Reşid Muhammed Bin Selman ile görüşeceğini ilettiğini iddia etti.

Haberde, Fas yönetiminin Suudi Arabistan’dan bugünlerde yapılması kararlaştırılan Suudi Arabistan – Fas Yüksek İşbirliği Konseyi toplantısının ertelenmesini talep ettiği belirtilirken, söz konusu toplantı talebinin Riyad’dan geldiği, Rabat’ın ise toplantının belirsiz bir tarihe ertelenmesini istediği ifade edildi.

Suudi Arabistan – Fas Yüksek İşbirliği Konseyi toplantısını en son 2013 yılında Riyad’da gerçekleştirilmişti.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, Kaşıkçı cinayetinin ardından ilk yurtdışı ziyaretini Birleşik Arap Emirlikleri’ne gerçekleştirmiş ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed ile bir araya gelmişti.

BAE’nin ardından Bahreyn’i ziyaret eden Bin Selman’ın Mısır ve Tunus ziyaretleri protesto ve tartışmaların gölgesinde yaşanmıştı.

G20 zirvesi için Arjantin’de bulunan Suudi Veliaht Prens’in zirve dönüşünde Moritanya’yı ziyaret etmesi bekleniyor.



Yeni yorum ekle