ABD’nin Irak ordusu müdahalesine tepki

Pa, 18/11/2018 - 09:41

Amerika liderliğindeki koalisyonun Irak ordusunun yeniden yapılandırılmasında rol alacağının açıklanması tepkilere neden oldu.

Welayet News - Sumeriye News’in haberine göre Irak Savunma Bakanlığının Irak ordusunun Amerikan liderliğindeki uluslararası koalisyonun yardımıyla yeniden yapılandırılacağına dair açıklaması, Iraklı siyasi grupların sert tepkisine neden oldu.

Habere göre Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tahsin el-Hafaci, 15 Kasım’da yaptığı açıklamada Irak ordusunun Amerika liderliğindeki uluslararası koalisyonun yardımıyla yeniden yapılandırılması sürecinin başladığını belirterek bu amaçla 2020 yılına kadar sürecek uzun vadeli bir plan hazırlandığını açıklamıştı.

Irak ordusunun yeniden yapılandırılması ve eğitimi konusunda uluslararası koalisyonun yardımının çok önemli olduğunu belirten Hafaci, koalisyonun ordunun eğitimine ve donatılmasına yardım edeceğini söyledi.

Savunma Bakanı Sözcüsü Tahsin el-Hafaci’nin bu açıklaması, Mukteda Sadr liderliğindeki Sairun ittifakının tepkisine neden oldu.

Sairun ittifakı milletvekili Raad el-Maksusi, “Biz her türlü güvenlik sorununa karşı ordunun güçlendirilmesini isteriz; ancak Irak ordusunun yeniden yapılandırılması sürecine yabancıların müdahale etmesine karşıyız” dedi.

Hadi el-Amiri liderliğindeki Fetih İttifakı da yaptığı açıklamada “Irak’la uluslararası koalisyon arasındaki her türlü işbirliği yalnızca Irak hükümetinin talebiyle olmalıdır. Ordunun yeniden yapılandırılması sürecinde uluslararası işbirliği, yalnızca eğitim ve silahlandırma alanında olmalıdır askeri sırlarla ilgili konularda olmamalıdır” dedi.

Fetih İttifakı Milletvekili Amir el-Faiz de silahlandırma ve askeri eğitim dışında Amerika liderliğindeki uluslararası koalisyonun ya da başka bir yabancı tarafın Irak ordusunun yeniden yapılandırılma sürecine müdahale etmesine karşı olduklarını söyledi.

Esil Nuceyfi’den ABD müdahalesine destek

Iraklı Sünni liderlerden eski Musul Valisi Esil Nuceyfi ise Irak’ın uluslararası koalisyonla işbirliği ve koordinasyon içinde bulunması gerektiğini belirtti.

El Karar İttifakı üyesi Esil Nuceyfi, şunları söyledi:

“Ordunun sağlam temeller üzerine kurulabilmesi için bizim bu konuda uluslararası işbirliğine ihtiyacımız var. Irak askeri kurumu, diğer dünya ülkeleriyle karşıtlık içinde değil tüm düzeylerde koordinasyon içinde olmalıdır.

Ordunun yeniden yapılandırılması daha çok Iraklılar tarafından yapılmalıdır ancak bu konuda uluslararası destek de zaruridir.

Ben Irak’ta artık sır diye bir şey olduğuna inanmıyorum. Önemli askeri sırlar, hassas meseleler, bugün artık sosyal medyada elden ele dolaşıyor.”

Tags: 


Yeni yorum ekle