NATO ve İsrail Arasında Bilinmeyen Medya İş Birliği

Ct, 01/08/2026 - 19:21

İsrail'in Gazze'deki soykırımını aklayan paralı propagandistlerin, doğrudan NATO tarafından finanse edilen Ukraynalı bot ağları tarafından korunduğu ortaya çıktı.

Welayet News - Bağımsız gazeteci Tucker Carlson'ın Gürcistan asıllı araştırmacı Elizabeth Lane ile gerçekleştirdiği röportaj, Batı'nın dijital sansür ve manipülasyon ağına dair dikkat çekici ayrıntılara sahne oldu. Lane, sızdırılan belgelere ve saha kaynaklarına dayandırdığı araştırmasında, İsrail ve NATO arasındaki dolaylı ve bilinmeyen medya iş birliğini ortaya koydu.

İsrail trolleri ve Ukrayna botlarının ortaklığı

Lane, dijital dünyada bağımsız gazetecileri hedef alan linç kampanyalarının rastgele olmadığını belirterek, İsrail adına çalışan sosyal medya hesaplarıyla NATO destekli Ukrayna botları arasındaki bağa dair şunları söyledi:

"(Propaganda faaliyetlerini incelerken) Ukraynalı trollerin İsrailli ücretli propagandistlerin yardımına koştuğunu fark ettim. İsrailli propagandistler propaganda yapıyor ve ardından Ukraynalı NATO botları bu propagandayı koruyor. Bağlantı bu. Ukrayna ve İsrail aynı insanların mülkiyetindedir ve bunlar azılı Siyonistlerdir."

Bu bot ağlarının arkasında gerçek kişiler ve istihbarat kurumları olduğunu vurgulayan Lane, kendisine yönelik linç kampanyaları sırasında Ukrayna botlarından doğrudan "Zelensky'den sevgilerle" şeklinde açık mesajlar aldığını da kaydetti.

NATO'nun 2019 "sosyal medya deneyi"

Bu devasa bot ağının temelinin NATO tarafından atıldığını belirten Lane, İttifak'ın 2019 yılında Stratejik İletişim Merkezi (STRATCOM) üzerinden başlattığı bir operasyona dikkat çekti. NATO'nun bu hamleyi "Sosyal medya platformlarının tespit edilmeden manipüle edilip edilemeyeceğini görmek" amacıyla yaptığını vurgulayan Lane, operasyonun merkezinin Ukrayna olduğunu belirtti:

"Ukrayna'nın Harkov (Kharkiv) kentinde bulunan 'Singularix' adlı bir şirketle sözleşme yaptılar. Yaklaşık 500 bin trol, sahte yorum ve sahte etkileşim satın alarak operasyonu yönettiler. Kendilerinin de ifade ettiği gibi, bu operasyonda kesinlikle başarılı oldular."

İngiliz İstihbaratının "Integrity Initiati" ve kumpası

Röportajda örnek olarak verilen bir diğer mekanizma ise İngiliz Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen ve Institute of Statecraft maskesi altında yürütülen "Integrity Initiative" adlı askeri istihbarat operasyonuydu.

İngiliz ordu istihbarat subayı Chris Donnelly tarafından yönetilen bu yapının, Rus dezenformasyonuyla mücadele adı altında muhalif siyasetçileri ve bağımsız gazetecileri tasfiye ettiği belgelerle ortaya kondu.

Hedef alınan isimler arasında eski İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in de bulunduğunu belirten Lane şunları söyledi:

"Corbyn'in iktidara gelmesini istemedikleri için onu Rus ajanı veya antisemit olmakla suçlayan makaleler yazdırmaya başladılar. Aynı taktiği İspanya'da ulusal güvenliğin başına geçmesi düşünülen Pedro Banos isimli askeri yetkiliye de uyguladılar ve onun adaylığını tamamen yok ettiler."

Gazeteci kılıklı operasyon elemanları

Lane, bu yapının medya içindeki uzantılarını da paylaştı. NATO eski çalışanı olan ve şu an Atlantic Council ile OpenAI'da etkin görevler üstlenen Ben Nimmo, Finlandiyalı Jessica Aro ve Ukrayna asıllı yazar Peter Pomerantsev'in bu ağın kilit tetikçileri olduğu belirtildi.

Pomerantsev'in ABD Senatosu'na ve Birleşik Krallık Parlamentosu'na akıl hocalığı yaptığını ifade eden Lane, bu gazetecilerin Batı sisteminde sürekli ödüllendirilmesinin gerçek nedenini şöyle açıkladı:

"Bu ödüller onlara, kendi ülkelerine döndüklerinde 'Ben ABD'den ödüllü bir gazeteciyim, benim söylediklerime güvenmelisiniz' diyerek hedefe koydukları masum insanları kolayca 'ajan' ilan edebilmeleri için veriliyor."

ABD askerlerine Ukrayna için rüşvet teklifi

Sistemin rüşvet ağını da deşifre eden Lane, bizzat ABD vatandaşlarının bağışlarıyla da desteklenen Ukrayna merkezli United24 adlı fonun, eski ABD özel kuvvetler personeline (Green Berets) yaptığı ahlaksız teklifi anlattı.

Lane'e ulaşan askerlerin itiraflarına göre; Ukrayna şirketi, bu eski askerlere YouTube üzerinden Ukrayna'yı ve NATO anlatısını övmeleri karşılığında doğrudan video başına 10.000 dolar ve 40.000 dolar reklam geliri teklif etti. Ayrıca ABD'nin eski Savunma Bakanı Lloyd Austin gibi üst düzey isimlerle özel uçuş ayrıcalıkları vaat edildi. Ancak bu teklifi reddeden askerler, bizzat şirket tarafından çalışmakta oldukları kurumlara "Rus ajanı" oldukları iftirasıyla ihbar edilerek işlerinden edilmek istendi.



Yeni yorum ekle