ABD’den Kuzey Kutbu Hamlesi: Grönland’a Yeni Askeri Üs Planı
Washington yönetiminin, Grönland’daki askeri varlığını genişletmek amacıyla Danimarka ile kritik görüşmeler yürüttüğü ortaya çıktı. Diplomatik kaynaklara göre ABD, adanın güneyinde üç yeni askeri üs kurmayı hedefliyor.
Welayet News - Yeni üslerin özellikle Rusya ve Çin’in Kuzey Atlantik’te artan faaliyetlerini izlemek amacıyla kullanılacağı belirtiliyor. Stratejik öneme sahip GIUK Geçidi’nde kurulması planlanan tesislerin, deniz trafiği kontrolü ve savunma operasyonlarında kritik rol üstleneceği ifade ediliyor.
İlk üs için en güçlü adayın, eski askeri havaalanına sahip Narsarsuaq bölgesi olduğu kaydedildi. ABD’nin mevcut liman ve hava altyapısını kullanarak maliyetleri düşürmeyi amaçladığı belirtiliyor.
Trump döneminde Grönland’a ilişkin sert açıklamalarla yükselen gerilim sonrası görüşmelerin bu kez daha sessiz ve profesyonel yürütüldüğü aktarılıyor. Tarafların henüz nihai anlaşmaya varmadığı ancak müzakerelerde önemli ilerleme sağlandığı ifade edildi.

Yeni yorum ekle