Hizbullah’ın silahsızlandırılması için Lübnan’da yoğun ABD baskısı

Çar, 21/05/2025 - 13:07

ABD Temsilcisi, Lübnan'a Litani Nehri güneyiyle sınırlı kalmadan tüm ülkede Hizbullah’ı silahsızlandırma kararı alması çağrısında bulunurken, bu baskının İsrail sonrası çatışmaların durdurulması anlaşması sonrası artan saldırılarla bağlantılı olduğu belirtti.

Welayet News  - ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilci Yardımcısı Morgan Ortagus, Lübnan hükümetine Hizbullah’ın “silahsızlandırılması” konusunda bir karar alma çağrısında bulundu ve Lübnan’ın bu konuda hâlâ “yapması gereken çok şey” olduğunu belirtti.

Salı günü Doha’daki Katar Ekonomi Forumu’nda konuşan Ortagus, “Lübnan’ın Hizbullah’ı silahsızlandırmak için hâlâ yapması gereken çok şey var,” dedi.

ABD Temsilcisi, Lübnanlı yetkililerin “muhtemelen son on beş yılda yaptıklarından daha fazlasını son altı ayda başardıklarını” ifade etti.

Lübnanlı yetkililer, son dönemde artan ABD baskısı altında, Hizbullah’ın İsrail’le yaşanan savaş sırasında askeri ve liderlik yapısında ciddi kayıplar vermesinin ardından, “silahları devlete ait yapma” kararı aldıklarını teyit etti.

Ortagus, Amerika Birleşik Devletleri’nin “Hizbullah’ın tamamen silahsızlandırılmasını” talep ettiğini vurguladı.

“Bu yalnızca Litani Nehri’nin güneyi için değil, tüm ülke için geçerlidir” diyerek Lübnan liderliğini bu konuda “bir karar almaya” çağırdı.

ABD'li temsilci, ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasından bu yana Lübnan’ı birkaç kez ziyaret etti, bunun da İsrail sonrası savaş dönemine devam edilmesi ve 27 Kasım’da yürürlüğe giren çatışmaların durdurulması anlaşmasından bu yana devam eden saldırılar çerçevesinde Lübnan’a uygulanan baskının bir parçası olduğu kaydedildi.

El-Ahbar’a göre, Ortagus, Beyrut’ta yaptığı önceki görüşmelerde, tehditler ve baskıların olduğu gergin bir ortamda direnişin silahsızlandırılması çağrısında bulunmuştu.

ABD ve Fransa’nın arabuluculuğunda Hizbullah ile İsrail arasında 27 Kasım’dan bu yana geçerli olan bir ateşkes anlaşması yürürlükte bulunuyor.

Anlaşma, Hizbullah savaşçılarının Litani Nehri’nin güneyindeki bölgeden (sınırdan yaklaşık 30 kilometre) çekilmesini ve oradaki askeri altyapının kaldırılmasını, buna karşılık olarak Lübnan ordusu ile Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü’nün (UNIFIL) İsrail sınırına yakın bölgelerdeki varlıklarını güçlendirmesini öngörüyordu.

Ortagus, Amerika Birleşik Devletleri’nin “Hizbullah’ın tamamen silahsızlandırılmasını” talep ettiğini yineledi ve “bu yalnızca Litani Nehri’nin güneyiyle sınırlı değil, tüm ülke için geçerlidir” diyerek Lübnan liderliğini bu konuda “bir karar almaya” çağırdı.

Anlaşma ayrıca, İsrail’in savaş sırasında işgal ettiği bölgelerden çekilmesini şart koşuyordu. Ancak süre dolmasına rağmen İsrail, sınırın her iki tarafını denetlemesini sağlayan beş stratejik tepede güçlerini bulundurmaya devam etti.

Özellikle Güney’de saldırılar sürdürüyor.(YDH)



Yeni yorum ekle