Liberation: Hizbullah tünelleri Suriye’ye ulaşıyor olabilir

Çar, 21/02/2024 - 07:16

Fransız Liberation gazetesi, Hizbullah’ın askeri altyapısıyla ilgili bir haber yayımladı.

Welayet News  - Fransız Liberation gazetesi, “Lübnan’daki Tünel Ağı, Hamas’ın Gazze’deki Tünel Ağından Daha Karmaşık”başlıklı haberinde Hizbullah’ın bu tünel ağını Kuzey Kore’nin yardımıyla yaptığını iddia etti.

Hizbullah’ın 30 yıldır 40 ila 80 metre derinlikte yüzlerce kilometrelik tüneller inşa ettiğini belirten gazete bu tünellerin Hamas’ınkinden çok daha karmaşık ve tehlikeli olduğunu yazdı.

Habere göre İsrail rejimi son aylarda tünel çıkışlarını belirleyebilmek için Lübnan’ın güneyine beyaz fosfor bombası atarak ormanları yaktı ve şimdiye kadar 12 tünel çıkışı İsrail tarafından bombalandı.

Gazeteye açıklama yapan İsrailli bir askeri kaynak İsrail ordusunun dördüncü nesil şebekelere bağlı termal ve fiber sistemler, robotlar, insansız hava araçları kullanarak Hizbullah’ın tünel haritasını çıkardığını söyledi.

Daha önce Lübnan’da görev yapmış Olivier Fasso adlı İsrailli bir emekli general Hizbullah’ın bu tünelleri 1980’den itibaren yapmaya başladığını, 2006 savaşından sonra da genişlettiğini söyledi.

Bazı tünellerin sadece insanların geçebileceği kadar dar olduğunu belirten gazete, bazı tünellerin ise İran yapımı Fatih-110 füze rampalarının rahatça hareket edebileceği kadar geniş olduğunu öne sürdü.

Hizbullah’ın tünellerinin yüzlerce kilometreyi bulduğunu belirten gazete, bu tünellerin İsrail işgali altındaki Filistin topraklarının derinliklerine bazılarının ise Suriye’ye kadar ulaşıyor olabileceğini yazdı.

Habere göre bu yılın başlarında direnişin tünelleriyle ilgili bir araştırma raporu yayımlayan İsrail’in alma adlı stratejik araştırma kurumu, stratejik bölgelerde yıllardır hiç dokunulmadan olduğu gibi duran içi patlayıcılarla ve silahlarla dolu tünellerin bulunduğunu öne sürdü.

130 gündür devam eden savaşta Hamas’ın tünellerinin İsrail rejimini hayrete düşürdüğünü belirten Fransız gazetesi, Hizbullah’ın tünellerinin onlardan çok daha karmaşık ve tehlikeli olduğunu belirtti.

İsrail’in Yediot Ahronot gazetesi de daha önce yayımladığı bir haberinde İsrail askeri yetkililerinin direnişin tünelleri karşısında şaşkınlığa uğradığını belitti ve Hamas’ın tünellerini İsrail’in sandığından yüz kat daha fazla geliştirdiğini ifade etti.

İsrail medyası, Gazze tünellerinin 30 ila 60 metre derinlikte kazıldığını öne sürüyor.(YDH)



Yeni yorum ekle