Guterres: Dünyamız Bir Kaos Çağına Girmiştir

Çar, 07/02/2024 - 17:34

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nin tarihindeki en kötü bölünmeyi yaşadığını söyledi.

Welayet NewsBirleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, BM Güvenlik Konseyi'nin jeopolitik farklılıklar nedeniyle kilitlendiğini ve Güvenlik Konseyi'ndeki mevcut bölünmenin tarihteki en kötü bölünme olduğunu söyledi.

Guterres açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Küresel barış konularının ele alındığı ana platform olan BM Güvenlik Konseyi jeopolitik farklılıklar nedeniyle kilitlenmiş durumda. Bu Konsey'de ilk kez yaşanan bir bölünme değil. Ancak bu seferki en kötüsü. Mevcut işlevsizlik daha derin ve daha tehlikeli.

Soğuk Savaş döneminde iyi işleyen mekanizmaların süper güç ilişkilerinin yönetilmesine yardımcı olduğunu söyleyen Guterres, günümüz çok kutuplu dünyasında bu tür mekanizmaların bulunmadığına inandığını belirterek, "Dünyamız bir kaos çağına girmiştir" dedi.

Guterres, "Sonuçlarını görüyoruz: tam bir cezasızlıkla birlikte tehlikeli ve öngörülemez bir kanunsuzluk. On yıllar süren nükleer silahsızlanmanın ardından devletler nükleer cephaneliklerini daha hızlı, daha gizli ve daha isabetli hale getirmek için yarışıyor. Yeni potansiyel çatışma alanları ve silahlar herhangi bir çerçevenin dışında geliştiriliyor, birbirimizi öldürmek ve insanlığın kendini yok etmesi için yeni yollar yaratılıyor" dedi.

Tags: 


Yeni yorum ekle