ABD'den işgal rejimine 'Hizbullah'ı sınırdan uzak tutma' planı

Pt, 05/02/2024 - 16:09

İsrail'i ziyaret eden Biden'ın Orta Doğu temsilcisi Amos Hochstein'ın işgal rejimine Hizbullah ile 'gerilimi düşürecek siyasi çözümü' sunduğu bildirildi.

Welayet News  - İsrail basını, ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu temsilcisi Amos Hochstein'ın dün Tel Aviv'e yaptığı ziyarette İsrail'e Hizbullah ile 'gerilimi düşürecek' siyasi çözümün temel unsurlarını özetlediğini bildirdi.

Times of Israel gazetesinde yer alan haberde, planın iki aşamadan oluştuğu; ilk aşamada Hizbullah'ın İsrail sınırı boyunca ateşe son vereceği ve sınırdan sekiz ila on kilometre kuzeye çekileceği belirtildi.

Plana göre İsrailli yerleşimciler de evlerine dönecek ve Lübnan ordusu ile UNIFIL barış gücünün önemli bir kısmı güney Lübnan'da ve sınır boyunca konuşlanacak.

İkinci aşamada, İsrail ile  Lübnan ortak sınırları boyunca anlaşmazlıklara ilişkin 13 madde üzerindeki görüşmeler de dahil kara sınırını belirlemek için müzakerelere başlayacak. Eş zamanlı olarak ABD ve uluslararası toplum Lübnan'a 'iktisadi teşvikler' sunma planı oluşturmaya başlayacak.

İddiaya göre Hochstein önerisi için Lübnan hükümetinden yeşil ışık aldı, ancak Hizbullah'ın tutumu belirsizliğini koruyor.

Kısa süre önce Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Bakan Benny Gantz ile görüşen Hochstein, İsrail'i planına 'şans vermeye' çağırmıştı.

Gallant ise Hochstein'a İsrail'in kuzey İsrail'deki güvenlik durumunu iyileştirmeye kararlı olduğunu, bunun da Lübnan topraklarından gelen baskın ve doğrudan ateş tehdidini ortadan kaldırdıktan sonra yerleşimcilerin evlerine dönmesini içerdiğini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail yolcusu

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in bu akşam İsrail'i ziyaret edeceği açıklandı. Söz konusu ziyaret, Gazze savaşının başlangıcından bu yan beşinci.

Associated Press (AP) ajansının haberinde, Blinken'in öncelikli hedefinin İsrail'in Gazze savaşında daha az yoğun bir aşamaya geçmesini sağlamak olduğu kaydedildi.

Blinken ayrıca Lübnan sınırındaki çatışmaların durdurulmasını ve ardından Temsilci Hochstein'ın sunduğu plan üzerine müzakerelerin başlatılmasını hedefliyor.

Reuters'a göre Blinken, ayrıca 'ılımlı Arap ülkelerine' Gazze'nin savaş sonrası sürecine katılmaları konusunda baskı yapıyor ve İsrail'e sunmak üzere Gazze'nin geleceğine ilişkin görüşlerini topluyor.

Blinken'in seyahat programı pazartesi akşamı geç saatlerde varışıyla başlıyor ve salı günü İsrail'de resmi temaslarda bulunacak.

Ayrıca Blinken'in İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Dışişleri Bakanı Yisarel Katz, Başbakan Netanyahu, savaş kabinesi üyeleri, Savunma Bakanı Gallant, Bakan Gantz, Şin Bet ve Mossad başkanları ve esirlerin aileleriyle görüşmesi planlanıyor.

Bakan, salı akşamı basın toplantısı düzenleyecek ve bölgeden ayrılmadan önce muhalefet lideri Yair Lapid ile bir araya gelecek. (YDH)



Yeni yorum ekle