Türkiye İsveç'in NATO Üyeliğini Kabul Etti, ABD’den Teşekkür Geldi

Çar, 24/01/2024 - 07:08

ABD ve Batı'nın dayatması sonucunda TBMM Genel Kurulu'na getirilen İsveç'in NATO üyeliği hakkındaki teklif kabul edildi. TBMM'de 364 kişinin katıldığı oylamada 287 kabul, 55 ret ve 4 çekimser oy kullanıldı.

Welayet News  - İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin kanun teklifine AK Parti, MHP, CHP, Deva ve Gelecek Partisi evet dedi. Saadet, İYİ, Yeniden Refah, DSP, HÜDA PAR, TİP hayır oyu kullandı. DEM Parti milletvekilleri temsili heyet bırakarak oylamaya katılmadı, katılanlar hayır dedi. Teklif Genel Kurulda oy çokluğuyla kabul edildi. Açık oylama sonucu ise şöyle:

TBMM Genel Kurulunda görüşmelerin ardından İsveç'in NATO'ya katılmasıyla ilgili teklifin oylanmasına başlandı. AK Parti, MHP ve CHP, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi NATO'ya evet kararı aldıklarını açıklamıştı. Buna karşın İYİ Parti, Yeniden Refah Partisi ve Saadet Partisi temsilcileri hayır oyu vereceklerini belirtti.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "hayır" oyu kullanacaklarını açıkladı. Gazi Meclis'in tarihi sorumluluğunu hatırlatan Bekin, NATO'nun ABD güdümünde olduğunu belirtti. Bekin, "Sonuç olarak, Yeniden Refah Partisi olarak İsveç’in NATO üyeliğine olumlu oy vermeyeceğimizi ifade eder, Yüce Meclisi saygıyla selamlarız." ifadelerini kullandı.

Öte yandan TBMM'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğini kabul etmesinin ardından ABD Türkiye Büyükelçiliğinin resmi sosyal medya hesabından Büyükelçi Jeffry L. Flake imzasıyla bir teşekkür mesajı paylaşıldı.

Flake mesajında şunları söyledi:

TBMM’nin İsveç’in NATO’ya katılımını onaylamasını takdir ediyorum. İsveç’in NATO’ya katılımı, ittifakın güçlendirilmesi açısından kritik bir adımdır. Türkiye’nin NATO ittifakına olan bağlılığı, kalıcı ortaklığımızın açık bir göstergesidir. Türkiye halkına ve hükümetine teşekkür ediyorum.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da "Türk Parlamentosunun İsveç'in NATO'ya giriş başvurusunu onaylayan oylamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu, Başkan Biden için önemli bir öncelikti." ifadelerini kullandı.

Jake Sullivan, “İsveç'in güçlü ve kapasitesi yüksek bir savunma ortağı olarak katılımıyla NATO'nun daha güçlü hale geleceğini, İttifak'ın daha güvenli olacağını” ifade etti.



Yeni yorum ekle