İran’dan Arap Birliği’ne Tepki

Cu, 19/01/2024 - 22:42

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısında gündeme gelen, Devrim Muhafızları Ordusu’nun İdlib ve Erbil’deki terör operasyonlarına ilişkin iddialarına tepki göstererek, "İran'ın, halkın ulusal güvenliğini tehdit eden Irak'ın Erbil kentindeki Siyonist Rejim bağlantılı terör unsurlarına karşı mücadelesi meşru hakkıdır.

Welayet News  - Teröristleri cezalandırma konusunda tereddüt etmeyiz. İran İslam Cumhuriyeti teröre karşı mücadeleyi ve vatandaşlarının güvenliğini savunmayı kararlılıkla sürdürecektir." dedi.

İran’ın Irak’ın ulusal egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu belirten Kenani, “İki ülke arasındaki ilişkilerin iyi komşuluk ilkesi çerçevesinde olduğu ispatlanmıştır. Özellikle IŞİD ve tekfirci terör gruplarının Irak'a yönelik saldırılarının ardından İran İslam Cumhuriyeti, bu ülkenin güvenliğini, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için Irak halkı, ordusu ve Bağdat hükümetinin yanında yer alarak sorumlu bir tavır göstermiştir.” açıklamasını yaptı.

Irak’a seslenen Kenani, “Bağdat hükümetinden geçen yıl iki ülke arasında imzalanan güvenlik anlaşmasına bağlı kalmasının ve hükümlerini tam olarak uygulamasını bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

İran ve Irak arasındaki ilişki güçlü ve sağlam olduğunu vurgulayan Kenani, “Bu nedenle Arap Birliği'nden tüm siyasi, hukuki ve uluslararası çabalarını Siyonist İsrail’in Gazze Şeridi'ndeki vahşi saldırlar ile soykırımın son bulması, Filistin topraklarındaki 75 yıllık işgale son verilmesi ve masum Filistin halkına destek sağlaması için ayırması beklenir.” diye konuştu.

Ne Olmuştu?

İran Devrim Muhafızları Ordusu son günlerde Irak ve Suriye'deki İran karşıtı terörist grupların ve casusların karargahlarını balistik füzelerle hedef almıştı.

Devrim Muhafızları Ordusu, Suriye'nin İdlib ve Kuzey Irak'ta Erbil'e atılan balistik füzelerin sayısını 24 olarak açıklamıştı.

Suriye'nin İdlib kentine 4 adet orta menzilli "Hayber Şiken" füzenin Huzistan'dan ateşlendiği belirtilen açıklamada, Kuzey Irak'ın Erbil kentine 4 adet Kirmanşah'tan, 7 adet de Doğu Azerbaycan'dan balistik füze ateşlendiği kaydedilmişti.

Açıklamada, yine 9 adet çeşitli özellikte füzenin Suriye'nin farklı bölgelerine atıldığı ifade edilmişti.



Yeni yorum ekle