Erbil’de Vurulan Villanın Sırları

Per, 18/01/2024 - 07:56

İran’ın MOSSAD merkezi olduğu gerekçesiyle bombaladığı Erbil’deki villaya dair yeni ayrıntılar ortaya çıktı. İran ve Irak basını, bombalamada öldürülen İsrailliler olduğu iddiasıyla bazı pasaport bilgileri ve şahısların ilgili bölgelerde çekilmiş fotoğraflarını paylaştı.

Welayet News  - İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik terör faaliyetlerine yanıt olarak Irak ve Suriye’de bazı noktaları vurması üzerinden başlayan tartışma sürüyor. Tartışmaların odak noktasında ise Erbil’de ‘casusluk yuvası’ olarak adlandırılan Iraklı iş insanı Peşrew Dizayi’nin villası var. Operasyonun ardından ‘İran sivillerin evini bombaladı’ diye bir propaganda başlatıldı. İran Resmi Haber Ajansı Fars, operasyonda 4 üst düzey MOSSAD ajanının öldürüldüğünü haberleştirmişti. İranlı güvenlik kaynakları da vurulan noktaların MOSSAD ile bağlantılı yerler olduğunu duyurdu. Operasyonun yapıldığı sırada villadakilerin toplantı halinde olduğu bildirildi. Lübnan Merkezli El Meyadin televizyonu da İran karşıtı grupların önümüzdeki günlerde bu villada bir araya getirilerek yeni terör saldırılarının planlanması için toplantı düşünüldüğüne dair bir haber servis etti. İran ve Irak basınında füze saldırısında öldürülen İsrailli kişilerin kimlik bilgilerine dair önemli ayrıntılar yer aldı.

O İSRAİLLİLER ERBİL’DE NE YAPIYOR?

Yayınlanan 4 İsrail pasaportunun üstünde Avi Hen, İsrael Shraiber, Barak Adika ve Shimon Malka yazılı. Aynı şahısların Erbil’de peşmergeler ile çekilmiş çeşitli fotoğraf ve videoları da sosyal medyada paylaşıldı. İsrailli şahısların bazı fotoğraflarının, vurulan villada çekildiği de ortaya atılan iddialardan oldu. Adı geçen şahısların bazı fotoğraflarda bilgilendirme toplantısı yaptığı veya silah taşıdığı görüldü.

İran’ın operasyonunda villa sahibi Iraklı iş insanı Peşrew Dizayi öldürülmüştü. İran’a yönelik terörün finansmanını sağladığı belirtilen Peşrew Dizayi’nin sahibi olduğu Falcon Grup’a bağlı güvenlik ve koruma şirketinin MOSSAD ajanlarının bölgedeki faaliyetleri için bir kılıf olduğu belirtildi. Aynı zamanda şirkette eski ABD ordusu mensuplarının da istihdam edildiği kaydedildi. Dizayi’nin PKK/PYD’nin Suriye’de işgal ettiği alanlarda çaldığı Suriye petrollerinin İsrail’e ulaştırılmasında da rol aldığı iddia edildi.

İran Devlet Televizyonu Seda ve Sima da 27 Kasım 2020 yılında İsrail’in saldırısında hayatını kaybeden İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade’ye yönelik suikast planının bu villada yapıldığını belirtti. İran Yarı Resmi Haber Ajansı Tasnim villadaki toplantıda Irak Kürdistan Demokrat Partisi Yüksek Güvenlik Konseyi Başkanı "Eji Emin" lakaplı "Süleyman Emin Nadir"in de bulunduğunu işaret eden bazı veriler olduğunu yazdı. Habere göre, Fahrizade suikastinde rolü olduğu belirtilen Emin, İran’ın son operasyonunda muhtemelen ölen kişilerden biriydi. Ancak buna dönük henüz netleşmiş bir bilgi bulunmadığı kaydedildi./aydınlık



Yeni yorum ekle