İran’ın füze saldırısında öldürülen İsrail'in altın adamı Pişro Dizeyi kimdir?

Çar, 17/01/2024 - 07:14

Pişro Dizeyi Dizeyi, Erbil'de petrol, teknoloji ve inşaat gibi önemli projelere imza atan multi milyarder bir isim olarak biliniyor.

Welayet News  - Iraklı iş adamının sahibi olduğu "Falcon Group", inşaat, petrol, doğal gaz, teknoloji, tarım ve kozmetiğin yanı sıra güvenlik sektöründe de faaliyet yürütüyor.

Güvenilir kaynaklara göre SB Falcon grubunun ayrıca eski ABD askeri personelini çalıştıran küçük bir özel ordusu da var.

Aynı zamanda petrol ticareti alanında faaliyet gösteren Empire Group Corporations'ın da sahibiydi. Bu kompleks 2003 yılında Irak'ta yaşanan olaylardan sonra kurulmuş ve petrol üretimiyle uğraşmaktaydı.

Dizeyi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'nin önemsediği "Empire World" adlı inşaat projesini Erbil'de hayata geçiren isimdi.

Dizeyi'nin adı, Irak'ı Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi'nde de geçiyordu. İş adamının bu büyük projenin Irak ayağında rol almak istediği belirtiliyor.

İsrail rejimi ile yakın ilişkileri bulunan Pişro Dizai’nin Kürdistan Bölgesi Yönetimi ile İsrail arasındaki ilişkilerde kilit isimlerden biri olduğu öne sürüldü.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'ne yakın Nur Haber Ajansı, Pişro Dizeyi'nin Irak Kürdistanı'ndan Tel Aviv'e petrol ihracatından sorumlu olduğunu açıkladı. Bazı kaynaklar, SDG/YPG’nin Suriye’de işgali altında bulundurduğu sahalardan çıkarılan petrolün de Pişro Dizeyi aracılığıyla İsrail’e satıldığını öne sürüyor.

Bazı bilgiler, Pişro Dizeyi’nin sahibi olduğu Falcon Güvenlik ve Koruma Şirketi'nin Mossad'ın bir kılıfı olduğunu, onların Erbil'de korunmasından ve lojistik desteklerinden sorumlu olduğunu ortaya çıkardı.

Medya siteleri, şirketin resmi merkezinin Mısır'da olduğunu ve araç numaraları ve tüm teknolojik olanaklar aracılığıyla konum ve hedefleri belirlemek için yabancı şirketlerle birlikte çalıştığını belirtti. Bu şirketlerin en önemlilerinden biri, Amerikan federal istatistik sistemine bağlı, bilgi toplamaktan, analiz etmekten ve yaymaktan sorumlu büyük bir kurum olan EIA, saldırıda bir yetkilisi öldürülen Falcon Company'nin önemli bir ortağıdır.

Fars Haber Ajansının haberine göre, Mossad karargahı olarak işlev gören Dizeyi’nin villası, Erbil’in 15 kilometre dışındaydı, yakınına ise hiçbir ev yapılmamıştı. Mossad'ın bölgedeki üçüncü müstahkem karargâhıydı ve içinde radar ve dinleme cihazları bulunuyordu.
Haberde ayrıca, "Mossad karargâhına yönelik yürütülen operasyonda, İran güvenliğinin tam istihbarat kontrolünde olan bu Siyonist teşkilatın 4 üst düzey yetkilisi hayatını kaybetti." denildi.

İran kaynakları ayrıca, hedeflenen Mossad karargâhının "bölgede, özellikle İran'a karşı casusluk operasyonlarını geliştirmenin ve terör operasyonlarını planlamanın merkezi" olduğunu açıkladı.

Öte yandan Kürdistan Bölgesi Başbakanı, İran'ın bu bölgede MOSSAD merkezlerinin varlığına ilişkin iddiasını redderek iddianın asılsız olduğunu söylemişti. Mossad görevlisinin Irak'ın Kürdistan Bölgesi Erbil'deki varlığından görüntüler yayınlandı. İran'da gerçekleşen bir çok suikast, terör ve sabotajlarda Mossad unsurlarının Erbil'deki faaliyerleri neticesinde gerçekleştiği belirtiliyor.



El-Meyadin'in Tahran muhabiri Siyavuş Felahpour da, Mossad'dan yetkilileri ve İran’da güvenliği istikrarsızlaştırmayı amaçlayan ayrılıkçı gruplardan bazı yetkilileri Dizeyi’nin villasında bir araya getirecek bir toplantıdan söz eden doğrulanmamış bilgiler olduğunu bildirdi.



Yeni yorum ekle