Fransa’dan Lübnan’a Hizbullah’ı durdurun baskısı

Sa, 19/12/2023 - 09:57

Lübnanlı yetkililer, Fransız bakana “iç savaşta Hizbullah’la savaşmaktansa doğrudan İsrail’le savaşmayı tercih ederiz” dedi.

Welayet News  - Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna pazartesi günü gittiği Beyrut’ta Lübnan Başbakanı Necib Mikati ve meclis Başkanı Nebih Berri ile görüştü. 

France-24 Arapça servisinin haberine göre Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, “Güney Lübnan’da gerilimi önlemek için Beyrut’a itidal çağrısı yaptı.”

"Güney sınırında her iki taraftan da gerilimi azaltmanın ve güneyde kalıcı istikrarın sağlanmasına başlangıç olacak bir çözüm bulma mekanizmasının bulunmasının gerekli olduğunu" belirten Fransa Dışişleri Bakanı Colonna, Gazze’ye ve Lübnan’a saldırılarını durdurması için İsrail’e herhangi bir çağrı yapmadı.

BM Barışı Koruma Gücü UNIFIL’in komutanı General Aroldo Lazaro Saenz ile de görüşen Fransız bakan, BM yetkilisinden durumun “gergin ve tehlikeli” olduğunu ve “Hizbullah ile İsrail arasındaki gerilimin giderek tırmandığını” öğrendiğini açıkladı.

  Catherine Colona, Lübnan’a bölgede çatışmaların şiddetlenmesini önlemek için geldiğini öne sürerek “eğer Lübnan savaşa girerse bir daha ondan kurtulamaz” dedi.

Lübnanlı yetkililerden Hizbullah’ın savaşa müdahalesini engellemelerini isteyen Fransız bakan Lübnanlı yetkililerden sorunluluk üstlenmelerini istedi. İsrail’in saldırıları için ise şunları söyledi: 

“Biz uluslararası yasalara, insan haklarına ve sivillerin korunmasına saygı göstererek İsrail’in kendini savunma hakkını destekliyoruz.”

Sorunun tek çözüm yolunun iki devletli çözüm olduğunu savunan Colonna, “Filistin devleti kurulmadan bölgede barış olmayacaktır” diye konuştu.

Öte yandan bölge kaynaklarının bildirdiğine göre Fransız Dışişleri Bakanı Colonna’nın Lübnanlı liderlerden Hizbullah’ı durdurmalarını istemesi üzerine Lübnanlı yetkililer, “Biz, iç savaşta Hizbullah ile savaşmaktansa doğrudan İsrail’le savaşmayı tercih ederiz” diye cevap verdi.(YDH)



Yeni yorum ekle