Nasrullah hem İsrail'i hem de ABD'yi nasıl açmaza düşürdü?

Pt, 13/11/2023 - 15:26

"Nasrullah'ın konuşmasını zayıf bulanlar onun savaşı poker gibi oynadığını düşünenlerdi. Halbuki o, savaşı satranç gibi yönetiyor. Yaptığı son iki konuşma ve sahada yarattığı denklemle hem İsrail rejimini hem de ABD'yi açmaza düşürdü."

Welayet News  - İsrail rejimi, 20 yıldır açık cezaevi durumunda olan 365 kilometrekarelik Gazze'yi bir ayı aşkın süredir her yerden vahşice bombalıyor. 2 Haftayı aşkın bir süredir de kara saldırısı yapıyor. Kendilerinin de itiraf ettikleri üzere direnişi yok etme hedefinden hala çok uzaklar.

Açık cezaevi şartlarından dolayı, Direniş Ekseni'nin en zayıf halkası olan Gazze'de bir ayı aşkın süredir sadece kadın ve çocuk öldüren İsrail rejimi kuzey cephesi için ABD'yi yardıma çağırdı. ABD de hem uçakgemileri hem de nükleer denizaltıları ile yardımlarına geldi.

Hizbullah saldırılarını arttırdı. İsrail'in seri katil bakanı Yoav Galant da önceki gün Beyrut'u Gazze haline getirmekle tehdit etti. Dün ise İsrail ordusu Hizbullah'ın saldırıları sebebiye en kanlı gününü yaşadı. Yerleşimciler Hizbullah sınırda oldukça kuzeye dönmeyiz diyor.

İsrail'in seri katil bakanının Lübnan'a yönelik tehdidi aslında ABD'yi savaşa zorlamaya yönelik bir mesajdı. Dolayısıyla bu tehdit, Lübnan'ı değil tam aksine ABD'yi korkuttu. Bu yüzden ABD Savunma Bakanı Llyod Austin Yoav Galant'ı Hizbullah'la maceraya girmemesi için uyardı.

ABD'nin İsrail'in Lübnan'a cephe açmasına izin vermemesi bölgesel savaşı önlemeye yönelik. ABD savaşı mevcut denklemde tutmaya ve yayılmasını önlemeya çalışıyor. Mevcut denklem gereği Gazze'ye karşı İsrail'in Hizbullah'a karşı ABD'nin savaşması gerekiyor.

İsrail'in Lübnan'a cephe açması, ABD'yi Hizbullah'a karşı savaşa sokacak yeni bir denklem yaratacak. İran ve Suriye'nin savaşa dahil olmasına sebep olacak olan bu yeni denklem ise bir bölgesel savaş anlamına geliyor. Ancak bunun bölgesel kalmasının garantisi de yok.

Nasrullah'ın ilan etmeden sürdürdüğü savaş, ABD'yi savaşa müdahaleden alıkoyuyor; İsrail'e ise güneydekinden çok daha fazla kan kaybettiriyor. Kuzeydeki yerleşimciler. "Hizbullah sınırın öte tarafındayken biz oraya geri dönmeyiz" diyor.

ABD ve İsrail'in Hizbullah'ı caydırmak için kurdukları denklem, Nasrullah'ın ilan etmeden sürdürdüğü yıpratma savaşı ile tersine döndü. Kuzeyde savaştan caydırılan taraf Hizbullah değil, ABD ve ABD'nin baskısıyla İsrail rejimi oldu.

İsrail rejimi kuzeyden cephe açarsa sadece Beyrut'un değil, Tel Aviv ve Hayfa'nın da Gazze haline geleceği açık. Peki cephe açmazsa Hizbullah'ın saldırılarını nasıl durduracak ve kuzeydeki yerleşimcilerini Filistinliler gibi mülteci hayatına mı mahkum edecek?

Nasrullah'ın konuşmasını zayıf bulanlar onun savaşı poker gibi oynadığını düşünenlerdi. Halbuki o, savaşı satranç gibi yönetiyor. Yaptığı son iki konuşma ve sahada yarattığı denklemle hem İsrail rejimini hem de ABD'yi açmaza düşürdü.

(Not: Yazı, 13/11/2023 tarihinde @Alptekin_D Twitter hesabındaki Analiz paylaşımlarından alıntıdır.)



Yeni yorum ekle