Kenani: Nasrullah'ın Konuşmasını Bekliyorum

Sa, 31/10/2023 - 02:54

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, haftalık basın toplantısında muhabirlerin sorularını yanıtladı.

Welayet News  - İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, konuşmasının ana ekseni ise Gazze'nin durumu ve Siyonistlerin cinayeti ile ilgiliydi.

Filistin'deki gelişmelere ilişkin Nasır Kenani, şunları söyledi: "Siyonist rejimin tüm kırmızı çizgileri aşan, uluslararası düzenin tüm ilke ve düzenlemelerini ihlal eden, katliamlara ve vahşilikleri içeren gaddarca saldırıların başlamasının üzerinden 24 gün geçti. Tüm insanlığa karşı öldürme operasyonu başlatılmıştır."

Filistin'deki cinayetler, Amerikan hükümetinin ve bazı Avrupa rejimlerinin sözlüğünde ahlakın ve insani değerlerin ölümü

Sekiz bini aşkın Filistinlinin vahşice katledilmesini ve şehit edilmesi dolayısı ile baş sağlığı dileyen Nasır Kenani bunların 3 bin 342'sinin çocuk, 2 bin 62'sinin kadın olduğunu da belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Gazze'deki durum ile ilgili eylem ve hukuki takiplerine ilişkin şunları söyledi: "Siyonistlerin cinayet hikayesi dünün ve bugünün hikayesi değil, yaşatılan 75 yıllık acıların devamıdır. Dünya mevcutta olayın gerçeğini öğrendi. Cinayetleri ile aşina olanlar onun ırkçı mahiyetine de tanık oldu. Dışişleri Bakanı'nın Birleşmiş Milletler'de vurguladığı gibi, rejim bölgede yirmiden fazla savaş yaşattı, istisnasız askeri saldırılarda bulundu ve bugün komşu ülkelerin topraklarının bir kısmını işgal etmiş durumda."

Siyonist rejim dört uluslararası suçu da işledi

Dışişleri bakanımız Sayın Emir Abdullahiyan, tamamen hukuki olan konuşmasında, Siyonist rejimin dört uluslararası suçu da bir değil defalarca işlediğine dikkat çekti. Bu suçların takip edilmesi ve kovuşturulması uluslararası bir sorumluluktur. Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı, Rafah geçiş noktasından karşıya geçmenin mümkün olmadığını gördü. Neyse ki onlar da bölgeye gidip denediler ve gördüler.

İranlı yetkili şunları da sözlerine ekledi: "Bu konuda bir soruşturma yapılması gerekiyor. İran uzun yıllardır Siyonistlerin suçlarıyla ilgili uluslararası bir soruşturma komitesi kurulmasını ve bunun rapor edilmesini talep ediyordu."

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları'nın son toplantısında yaptıkları konuşmada çeşitli öneriler ortaya koyduklarına dikkat çekerek şunları söyledi: "Genel Sekreterle yapılan toplantıda diğer konuların yanı sıra, hukukçulardan oluşan ihtisas komitesinin mevcut savaş da dahil olmak üzere rejimin işlediği suçları belgelemesi ve bu belgelerin uluslararası mahkemelere sunulmasına zemin hazırlaması önerisine açıklık getirdiler. İran'ın son görüşmelerdeki talebi de buydu. Bu, her zamankinden daha fazla sokaklara inen dünya kamuoyunun açık ve net ortaya koyulan talebidir."

Gazze'ye yardım gönderilmesi için Mısırlı yetkililerle istişarede bulunuyoruz

Mısır'ın İran'ın yardımlarını Gazze'ye göndermeye hazır olmasıyla ilgili olarak Kenani şunları söyledi: "Bu konu İran'ın yakından ilgilendiği bir mesele.  Rejimin askeri saldırılarının durdurulmasının birinci öncelik olması gerektiğini de vurguladık. Ayrıca ablukanın kaldırılması ve insani yardımların gönderilebileceği bir geçiş noktası oluşturulması konusunu da konuştuk."

Lübnan Hizbullah'ının savaşa girme ihtimaline ilişkin ise Nasır Kenani, şunları söyledi: "Ben de Sayın Nasrullah'ın konuşmasını bekliyorum."



Yeni yorum ekle