İspanyol Bakan: Bizi soykırıma alet etmeyin!

Pt, 30/10/2023 - 13:55

İsrail’in vahşetine Avrupa adına sahip çıkılmasını reddeden İspanyol bakandan insanlık haykırışı yükseldi: Kimse bizi sistemli bir soykırımın suç ortağı yapmasın. Artık bu vahşeti durdurmak için ayağa kalkalım.

Welayet News  - Hastanelere bomba yağdıran, sivillerin kaçış yolunu bile vuran İsrail'e, Fransa ve Almanya liderleri 'Arkandayız' mesajıyla tam destek verdi. Ancak vahşete Avrupa adına sahip çıkılmasını reddeden İspanyol bakandan insanlık haykırışı yükseldi: Kimse bizi sistemli bir soykırımın suç ortağı yapmasın. Artık bu vahşeti durdurmak için ayağa kalkalım.

Hamas'ı 'dayanak' yaparak Gazze'de topyekün yok etme operasyonu yürüten Tel Aviv'in saldırılarında can kaybı 8 bini aştı. Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail güçlerinin kentin güneyinde sivilleri taşıyan bir yolcu otobüsünü vurduğunu bildirdi. Bombardımanda can kayıpları olduğu da duyuruldu. Gazze'deki vahşetin boyutu her gün büyürken Batı'nın Netanyahu'ya sahip çıkan tavrına Avrupa içinden itiraz yükseldi.

'Bizim adımıza Gazze’yi vurun diyenlere karşı adım atalım'

İspanya Sosyal Haklar Bakanı Ione Belarra, Avrupalı liderlerin Tel Aviv'e koşulsuz desteğine sert tepki gösterdi. AB ülkelerine seslenen Belarra "Hareketsiz kalmak bizi programlı bir soykırımın suç ortağı yapıyor. İsrail ile diplomatik ilişkileri kesin. Sorumlulara yaptırımlar uygulayın" dedi. İspanyol Bakan, Avrupalılara da "Bizim adımıza konkuşamazlar. Harekete geçin, sokyıkımın bitmesi için sesimizi yükselelim' sözleriyle çağrıda bulundu.

Netanyahu’dan ‘savaş suçu’ tepkisi: Dünyanın en ahlaklı ordusuyuz

Gazze'ye operasyonun ikinci aşamasının başladığını ilan eden Netanyahu 'İsrail'in ikinci bağımsızlık savaşı' nitelemesini yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İsrail'i savaş suçlusu ilan edeceğiz" sözleri sonrası Erdoğan'a atıfta bulunmadan şu ifadeleri kullandı: Bizi savaş suçları işlemekle itham etmeyin. Bunu yapabileceğinizi sanıyorsanız, ikiyüzlülüktür. Biz dünyanın en ahlaklı ordusuyuz.

Gazze’de 7 Ekim’den bu yana süren bombardımanlarda acımasızca katledilen binlerce kadın ve çocuk Avrupa’da da vicdanları isyan ettirdi. Avrupa Birliği’nin geçen hafta düzenlediği zirvede İsrail’e açıkça ‘saldırıları durdurma’ çağrısı yapılmazken, İşgal rejimi İsrail’e, art arda giden Fransa ve Almanya liderleri ‘Arkandayız’ mesajıyla tam destek verdi.

Birlik içinden bu duruma ilk itiraz çığlığı İspanya’dan yükseldi. İspanya Sosyal Haklar ve 2030 Ajandası Bakanı Ione Belarra, İsrail’in Gazze’nin kuzeyi başta olmak üzere bölgeye yönelik saldırılarını yoğunlaştırmasıyla ilgili, AB ülkelerine “Harekete geçin.” çağrısı yaptı. Belarra, X sosyal medya platformundan videolu mesaj paylaştı. Belarra, mesajında “Gazze’de cehennemi andıran bir gecenin ardından Avrupa liderlerine çok basit ama önemli bir mesajım var. Bizi soykırımın suç ortağı yapmayın, harekete geçin.” ifadelerini kullandı.

Terör rejimi İsrail’in Gazze Şeridi’nde önceki gece tüm iletişim kanallarını kapattığını hatırlatan Belarra, “Bunun tek bir amacı var. İsrail suçunu örtmeye çalışıyor.” dedi. Avrupalıların birçoğunun Gazze’de olup bitenler karşısında “Kimse bir şey yapmayacak mı?” diye sorduğunu aktaran İspanyol Bakan, şöyle devam etti:

“Avrupa ülkelerine iki mesajım var. İspanya’da mevcut Başbakan Pedro Sanchez dahil tüm başbakan ve devlet başkanları, hareketsiz kalmak bizi programlı bir soykırımın suç ortağı yapmaktadır. İsrail, istediğini yapmakta çünkü uluslararası müttefikleri dokunulmazlığını garanti ediyor. Harekete geçmeliyiz. Yarın geç olacak. İsrail ile diplomatik ilişkilerinizi kesin. Bu soykırımın sorumlularına karşı örnek olacak ekonomik yaptırımlar uygulayın. Ve hiç şüphe yok ki Netanyahu’yu insanlığa karşı işlediği savaş suçlarından dolayı yargılanması için Uluslararası Ceza Mahkemesine götürelim.”

Siyonist İsrail’in Gazze’deki saldırılarından dolayı çok üzüntülü ve öfkeli olduğunu ifade eden Belarra, Avrupa vatandaşlarına da seslenerek, “Bizim adımıza değil, bizim sessizliğimizle değil. Evlerinizden çıkın, seferber olun, harekete geçin. Her eyleme, gösteriye katılın. Bu soykırımın sona ermesi için sesimizi yükseltelim.” açıklamasında bulundu.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus da, Gazze’de insani yardıma alan açılması ve rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini belirterek, ateşkes çağrısı yaptı. Vatikan’da Aziz Petrus Meydanı’na bakan çalışma ofisinin penceresinden geleneksel pazar duasını icra eden Papa, duanın ardından İsrail-Filistin çatışmasına değindi.

Papa, “Özellikle Gazze’de insani yardımın sağlanmasına alan açılmalı, rehineler derhal serbest bırakılmalı. Silahları bırakma ihtimalinden kimse vazgeçmesin. Ateşi kesin!” dedi. Orta Doğu’da görevli rahip İbrahim Faltas’ı az önce bir programda dinlendiğini anlatan Papa, “Rahip Faltas ile beraber diyoruz ki; ateşi kesin! Durun kardeşlerim. Savaş, her zaman bir yenilgidir.” diye konuştu. Papa, 27 Ekim’de Vatikan’da dünya barışı için oruç ve dua günü etkinliği yaptığını anımsatarak, kendisine pek çok yerde farklı şekillerde bu duada katılanlara da teşekkür etti.



Yeni yorum ekle