İmam Hasan Askeri'nin (a.s) Kutlu Doğumu

Sa, 24/10/2023 - 06:34

Bugün Hicri Kameri 8 Rebiüssani, miladi 24 Ekim 2023, ehlibeyt imamlarının 11.si, beşeriyetin son kurtarıcısını müjdeleyen İmam Hasan Askeri'nin -as- kutlu veladet yıldönümünü idrak etmekteyiz.

Welayet News  - İmam Hasan Askeri 8 Rebiüssani 232 yılında Medine'de dünyaya geldi. Bu büyük İmam Şia düşüncesini açıklamak ve dini şüpheleri gidermekle İslam dinini korumaya çalıştı ve hz. Mehdi -as- döneminde Müslümanların davranışlarını açıklayarak, onları son masum İmam'ın gaybeti dönemine hazırlıyordu.

Ehlibeyt imamlarının 11.si Kur'an-i Kerim'in en büyük eşsiz müfessiriydi ve imameti döneminde, bu semavi kitabın doğru yorumlama yöntemini halka açıklarken, vaadedilen yegane kurtarıcıyı müjdeleyerek Müslümanları, İslam'ın yüce hedeflerine ulaşmaya umut ve gönül bağlamaya teşvik etti.

 İmam Hasan askeri -as- 22 yaşında muhterem babasının şehadeti ardından İslam ümmetinin imametini üstlendi ve bu görevi 6 yıllık gibi kısa  bir süre sürdürdü.

İmam Hasan Askeri'nin (a.s) kısaca hayatı

İmam Hasan Askeri (232-260 h.k.) (Arapça: الإمام الحسن العسكري), Hz. Muhammed'in soyundan gelen On İki İmam'ın on birincisidir. Babası İmam Hadi'nin şehadetinden sonra hicri 254'te imamet makamına ulaştı. Hz. Peygamberimizin (s.a.a) müjdelediği, bütün ilahi dinlerde vaat edilmiş, gelişi ile dünyayı adaletle dolduracak ve evrensel ilahi hükumeti kuracak olan İmam Mehdi'nin (a.s) babasıdır.

İmam Hasan b. Ali (a.s.) ve babası İmam Ali b. Muhammed (a.s.) Abbasiler tarafından Samerra'da askeri ordu bölgesinde zorla alıkonulmasından dolayı, Askeri lakabıyla anılmaktadır. Samerra’daki zorunlu ikamet, bu iki İmamın (a.s) tüm hareketlerinin hükümet güçleri tarafından kontrol altında tutulmasına neden olmuştur. Dolayısıyla Şiiler, bu dönemde imama (a.s) ulaşma yolunda büyük kısıtlamalar ile karşı karşıya kalmıştır.

İmam Askeri (a.s) takipçileri ile temsilcileri aracılığı ile ve mektuplaşarak irtibat sağlyordu. Ör: İmam Mehdi'nin has naiplerinden biri olan Osman b. Said, o hazretin özel temsilcilerinden biri sayılmaktaydı.

İmam Hasan Askeri (a.s) 260 h.k yılının Rebiü'l-Evvel ayının sekizinci günü 28 yaşında şehadete ulaşmıştır. Babasının mezarının yanında defnedilmiştir. Bu iki imamın defnedildikleri mekan "Askeriyeyn Haremi" unvanıyla meşhurdur. Aynı zamanda Irakta bulunan Şia ziyaretgahlarından biridir.

Nesebi

Hz. İmam Hasan Askeri'nin (a.s) nesebi, sekiz vasıta ile Şiilerin ilk imamı Hz. Ali b. Ebi Talib'e (a.s) yetişmekedir.  Babası İmam Hadi (a.s) İmamiye Şiaların onuncu imamıdır. Şii kaynaklara göre o hazretin annesi cariye idi ve Hudeys veya Hudeyse adıyla anılmaktaydı. Diğer bazı kaynaklar onun adını Susen Asefan ve Selil olarak nakletmişlerdir.

İmam Hasan Askeri'nin (a.s) Cafer adında bir kardeşi vardı ki Şialar nezdinde o, Cafer-i Kezzab /yalancı Cafer olarak bilinir. Zira o, İmam Hasan Askeri'nin (a.s) şehadetinden sonra, o hazretin bir çocuğunun olduğunu inkar etmiş kendisinin imamın tek varisi olduğunu söyleyerek, imamet iddiasında bulunmuştur. Seyyid Muhammed ve Seyyid Hüseyin o hazretin diğer iki kardeşi idiler.

Lakapları

Lakapları, Samit, Hadi, Rafik, Zeki ve Naki olarak zikredilmiştir. Bazı tarihçiler onun için "halis" lakabını da zikretmişlerdir. Ayrıca İmam Cevad, İmam Hadi ve İmam Hasan Askeri (a.s), “İbnu'r-Rıza” ortak lakabıyla da tanınmışlardır.

"Askeri " lakabı da İmam Hadi (a.s) ve İmam Hasan Askeri'nin (a.s) ortak lakabıdır. Bunun nedeni, o hazretlerin her ikisinin de Samerra'da mecburi ikametleri sonucunda bu lakapla anılmışlardır. Samerra, Askeri bölge olması hasebiyle bu şehrin diğer bir adı da "Asker" olark anılmıştır. Aynı şekilde o hazretin adının Hasan olması itibariyle, İmam Hasan Mücteba (a.s) ile isim ortaklığına binaen, o hazret, "Hasan-ı Ahir" adıyla da anılmıştır.

Künyesi

İmam Hasan Askeri’nin (a.s) künyesi “Ebu Muhammed”dir. Bazı kaynaklarda "Ebu'l-Hasan", "Ebu'l-Hüccet" ve "Ebu'l-Kaim" künyeleriyle de anılmıştır.

Doğumu

Kaynaklar çoğunlukla İmam Hasan Askeri'nin (a.s) doğumunun Medine'de gerçekleştiği görüşündedirler. Ancak o hazretin Samerra da doğduğu görüşüne de yer verilmiştir. İmamiye mezhebine ait kaynakların çoğu o hazretin, hicretin 232. yılında Rebiülahir ayında dünyaya gözlerini açtığını belirtmişlerdir. İmam Hasan Askeri'nin bizzat kendisinden nakledilen bir rivayete de aynı tarih zikredilmiştir. Fakat Ehlisünnet kaynakları ve bazı Şii kaynaklarda o hazretin doğumunu, 231. h.k yılı olarak kaydetmişlerdir. Şeyh Mufid, Mesaru'ş-Şia adlı eserinde imamın doğum gününün, Rebiülahir ayının onunda olduğunu kaydetmiştir. Ancak kameri 6. yy.da bu iddia bir kenara itilmiş ve o hazretin doğum gününün Rebiulahir ayının sekizinci gününde olduğu görüşü şöhret bulmuştur. Elbette İmamiye mezhebince meşhur olan görüş de budur.

İmamet Müddeti ve Delilleri

İmam Hasan Askeri (a.s), 6 yıl (254-260 h.k yıllarında) ümmete imamlık görevini üstlenmiştir. İmam Hadi'nin (a.s) şehadetinden sonra imam Hasan b. Ali El-Askeri'nin (a.s) imam olduğunun en önemli delili, babası İmam Hadi'nin (a.s) o hazret hakkında vasiyeti ve konuyla ilgili kendisinden nakledilen rivayetlerdir.

Kur'an ve Ehl-i Beyt Mektebi ve Welayet News olarak bu mübarek günü hepinize tebrik ediyoruz. 



Yeni yorum ekle