NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: “Ukrayna’da savaş uzun sürecek”

Pt, 18/09/2023 - 16:48

Kiev’in eninde sonunda NATO’ya üye olacağını vurgulandı.

Welayet News  - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün (Pazar) yayınlanan bir röportajda, Kiev’in Rusya’ya yönelik karşı saldırılarını yürütmeye devam ettiği bir dönemde Ukrayna savaşının hızlı bir şekilde sona ermesi ihtimalinin olmadığını belirtti.

Stoltenberg, Alman Funke medya grubuna verdiği röportajda “Savaşların çoğu ilk başladığında öngörülenden daha uzun sürüyor” ifadelerini kullanarak “Bu nedenle kendimizi Ukrayna’da uzun vadeli bir savaşa hazırlanmalıyız” uyarısında bulundu.

Şubat 2022’de Rus güçlerinin Ukrayna’yı işgal etmek başlattığı askeri çatışma, onlarca yılın ardından ilk kez savaşı Avrupa’ya geri getirdi.

Kiev, Haziran ayında Rusya’nın ülkenin güney ve doğusunda ele geçirdiği mevzilere yönelik bir karşı saldırı başlattı ancak ilerlemesi sınırlı kaldı.

Stoltenberg “Hepimiz hızlı bir barış olmasını umuyoruz. Fakat aynı zamanda şunu da anlamalıyız ki, Başkan Zelenskiy ve Ukraynalılar savaşı bırakırsa Ukrayna sona erecektir” dedi.

Ardından “Fakat Başkan Putin ve Rusya silahlarını bırakırsa o zaman barışa kavuşuruz” ifadelerini de sözlerine ekledi.

Ukrayna’nın NATO’ya katılma isteğine ilişkin olarak, Stoltenberg, “Ukrayna’nın eninde sonunda NATO’ya üye olacağına şüphe yok” ifadelerini kullanırken, NATO’nun Temmuz ayındaki zirvesinde Kiev’in ‘NATO’ya daha da yakınlaştığını’ belirtti.

Şarku’l Avsat’ın DPA’dan aktardığı habere göre Stoltenberg, “Bu savaş sona erdiğinde Ukrayna için güvenlik garantilerine ihtiyacımız olacak, aksi takdirde tarih tekerrür edebilir” ifadelerini kullandı.

ABD ve Almanya’dan yetkililere göre, Temmuz ayında Vilnius şehrinin ev sahipliği yaptığı zirvede NATO liderleri, Kiev’in demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü korumaya yönelik reformları uygulaması da dahil olmak üzere belirli koşulları yerine getirmesi halinde Ukrayna’nın NATO’ya katılabileceği konusunda anlaşmaya vardı.(Aawsat)



Yeni yorum ekle