Lübnan'dan Libya'ya İmam Musa Sadr'ın Akıbetinin Belirlenmesi Konusunda Hannibal'i İade Teklifi

Pt, 28/08/2023 - 08:45

Beyrut, Hannibal Kaddafi'yi sadece İmam Musa Sadr'ın kaderini belirleyecek bilgi karşılığında Trablus'a teslim etmeye hazır olduğunu bir kez daha açıkladı.

Welayet News  - Şarku’l Avsat Gazetesi, konuyla ilgili bir haberinde, iki ülkenin yargı çevreleri arasında bu konuyla ilgili yazışmaları ortaya çıkardı ve şöyle yazdı: ‘Geçtiğimiz hafta Lübnan yargı sistemi, Libya Adalet Bakanı Halime Abdurrahman’dan bir mektup aldı. Libya tarafından gelen bu mektupta, Hannibal Kaddafi (eski Libya diktatörü Muammer Kaddafi'nin oğlu) davasını müzakere masasına koymaya hazır oldukları yazıyordu.

Bilgili bir Lübnanlı kaynak Şarku’l Avsat Gazetesine şunları söyledi: ‘Libya tarafından gelen mektupta, Libya'nın İmam Musa Sadr ve beraberindekilerin kaderini belirlemek istediğine asla değinilmiyor ve bunun bir nevi Lübnan’la tek taraflı bir işbirliği olduğu anlaşılıyor.

İmam Musa Sadr davasının savcısı Hakim Zahir Hamade, Hannibal'in ondan vermek istemediği yanıtlar ve açıklamalar alınmadan serbest bırakılmayacağını vurguluyor. Çünkü onun bilgisi bu davada soruşturmanın sonuçlandırılmasına ve iddianame düzenlenmesine yol açabilir.

Kaddafi'nin oğlunun İmam Musa Sadr'ın ortadan kaybolduğu sırada henüz 2 yaşında olduğu yönündeki mevcut iddiaların aksine, kendisi bu açıdan değerli bir bilgi hazinesidir ve ilk sorgulamalarda babasının yapılanmasındaki güç merkezlerinde yer alan ve Sadr'ın kaçırılmasıyla bağlantısı olan 30 Libyalı ismi tanıdığını açıkladı.

Hannibal, Libya resmi kaynaklarının İmam Musa Sadr ve arkadaşlarının Trablus'tan ayrılıp Roma'ya gittiklerini iddia eden açıklamalarının aksine Sadr ve arkadaşlarının Libya'yı hiç terk etmediğini ve kendisinin Cenzur bölgesinde zorunlu olarak kaldığını itiraf etti.

31 Ağustos 1978'de İmam Musa Sadr'ı Muammer Kaddafi ile görüşmeye götürmek için Trablus'taki Şati Oteli'ne bir araba geldi ve o andan itibaren ortadan kayboldu.

Bu kaçırma olayından birkaç saat sonra, Libya İstihbarat Teşkilatı'na bağlı bazı ajanlar el-Şati Oteli'ne gelerek İmam Musa Sadr ve arkadaşlarının kıyafetlerini ve pasaportlarını aldılar.

Hannibal, İmam Musa Sadr ve Şeyh Yakup'un dini kıyafetlerini giyen iki kişi ile şahsi kıyafetlerle al Italia uçağına binen diğer kişinin isimlerini açıkladı. Onlar, kaçırılan bu kişilerin pasaportlarını kullanarak Trablus'tan Roma'ya doğru yola çıktılar, ardından otellerden birinde bir oda tuttular ve ertesi gün kıyafetlerini ve pasaportlarını otele bırakıp orijinal pasaportlarıyla Trablus'a döndüler.

Hannibal, kendisini sorgulayanlara, İmam Musa Sadr'ın ortadan kaybolmasından sorumlu asıl kişinin Abdülselam Calud olduğunu ve babasının bu konunun mali sorumluluğunu üstlendiğini açıkladı. Babası, Lockerbie uçağının zararını ödediği gibi Sadr ailesine de ilgili tazminatı ödemeye hazırdı. Bu, Libya tarafının temaslar her başladığında vurguladığı bir konudur.

Görünen o ki, Libya'nın yeni yapısındaki taraflar, belki de iktidara dönüşlerini kolaylaştıracağını umdukları için Muammer Kaddafi'nin ailesinin adının bu suçla ilişkilendirilmesini engellemeye çalışıyorlar.’

Şarku'l-Avsat, İmam Musa Sadr konusuyla ilgili bazı uzmanlardan naklen şu açıklamalarda bulundu: ‘Hannibal'in tutuklanması Lübnan'ın elindeki bir kozdur ve bu ülke, Sadr ve iki arkadaşının akıbeti hakkında kesin bilgiler almadan bu kozu kaybetmeye niyetli değildir.’

Söz konusu kaynak, eski Libya Geçiş Konseyi'nin bu konuda sınırlı işbirliği sağladığını ancak çabalarının aniden durdurulduğunu açıkladı.



Yeni yorum ekle