Bir miti çürüten efsane: 2006 Hizbullah-İsrail Savaşı

Çar, 19/07/2023 - 07:01

Bundan 17 yıl önce Hizbullah ile İsrail arasında başlayan çatışmalar, 33 gün sonra 14 Ağustos’ta sona erdi. “Hizbullah-İsrail savaşı” olarak da tarihte yerini alan bu gelişme, Siyonist rejim karşısında İslam ümmetinin caydırıcılık kazanmasını sağladı.

Welayet News  - 2006 Temmuzunda İsrail-Lübnan arasındaki kriz Hizbullah’ın yaptığı saldırıyla başlamış gibi görünüyor olabilir. Lakin krizi başlatan İsrail tarafından kumsalda denize giren Filistinli ailelere yapılan hava saldırısıydı.  9 Haziran’da İsrail’in Gazze Şeridi’ne yaptığı bir saldırıda aynı aileden sekiz kişiyi öldürmesi, Filistin’de iktidarda olan Hamas örgütünün İsrail ile yaptığı ateşkesi sonlandırmasına yol açtı. Aynı zamanda 2006 Gazze Krizi’ni başlatan bu olay, başta İslam dünyası olmak üzere birçok kesimden tepki aldı.

Yaşanan bu gelişmelerden sonra 12 Temmuz 2006’da Hizbullah askerleri güney Lübnan’daki mevzilerinden İsrail askeri birliklerine ve sınır kasabalarına havan ve füze saldırısında bulundu. Daha sonra ise İsrail ordusuna yaptıkları saldırılarda sekiz İsrail askeri öldü ve ikisi esir alındı.

Hizbullah- İsrail savaşının ortaya çıkardığı en önemli sonuç Ortadoğu’da ABD’nin şımarık çocuğu olarak da nitelendirilen İsrail’in yenilmez olduğu mitini yerle bir etmesidir. İsrail, zırhlı ve özel birliklerle Hizbullah bölgesine girmeye kalktı. İsrail, halkın direnişini kırmak için sivil bölgeleri ağır bombardımana tuttu. Bu sırada bin 300’e yakın sivil hayatını kaybetti. 4 bin 300 ev yıkıldı, 226 apartman yerle bir oldu. 163 köprü ve 48 cami de yıkılanlar arasındaydı. İnsan kaybının içinde 433 çocuk ve 378 de kadın bulunuyordu.

Buna mukabil İsrail, 130 Mirkava tankını, 2 savaş uçağını, 5 helikopterini, 408 zırhlı aracını, 3 fırkateynini kaybetti. 130 askeri öldü. 650’ye yakın askeri de yaralandı. (Fransız kaynaklarına göre İsrail’in askeri kayıpları bin, İran kaynaklarına göre ise 2 bin 300 kişi.) İsrail, beklenmedik direnişle karşılaştı, ağır yenilgiye uğradı. Bölgedeki İran- Suriye etkisini Hizbullah üzerinden kırmaya çalışan İsrail, bunda başarılı olamadı ve ilk kez aldığı yenilgiyle “yenilmezlik” caydırıcılığını da kaybetti.

Burada aslında başarıyı sağlayan;  emperyalist-Siyonist saldırganlığa karşı haklı bir pozisyonda olmanın verdiği mücadele ve savaş azmiydi.

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah, geçtiğimiz günlerde 33 Gün Savaşı ile ilgili yaptığı açıklamada ‘Temmuz Savaşı bir dönüm noktasıydı.  ABD’nin Yeni Ortadoğu projesiyle bölgeye tam hakimiyet kurma planı yenilgiye uğratıldı. Lübnan, ABD ve İsrail’in koşulları altına girmeye zorlandı ancak direniş gücünü ispat ederek bu savaştan zaferle ayrıldı. Lübnan diz çökmedi ve caydırıcılığın temelini attı. Bu caydırıcılık geçen 17 senede bütün engellemelere rağmen artarak devam ediyor’ ifadelerini kullandı. (İslamianaliz)



Yeni yorum ekle