İran'ın diplomasi trafiği bölgeye barış getirdi

Per, 22/06/2023 - 08:50

Kuveyt Dışişleri Bakanı, İran Dışişleri ile yaptığı görüşmede şunları söyledi: İran'ın Fars Körfezi ülkeleriyle ilişkilerinin genişlemesini memnuniyetle karşılıyoruz ve bunun herkesin çıkarına olduğunu düşünüyoruz.

Welayet News  - İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Fars Körfezi ülkelerine yaptığı ziyaretin üçüncü istikametinde Kuveyt'i ziyaret etti ve Çarşamba akşamı Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Salem Abdullah al-Jaber al-Sabah ile bir araya geldi ve ikili ilişkiler süreci ve bazı bölgesel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Bu görüşmede, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkiler ve parlamenter, konsolosluk, çevresel ve bazı bölgesel konular ele alındı ​​ve fikir alışverişinde bulunuldu.

İran Dışişleri Bakanı, başta Fars Körfezi ülkeleri olmak üzere komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesinin İran İslam Cumhuriyeti'nin önceliklerinden biri olduğunu belirtti ve şunları söyledi: ‘Ne mutlu ki, son iki yılda iki ülke arasında karşılıklı heyet ziyaretlerine şahit olduk ve bu, her iki tarafın da ilişkileri genişletmek istediğini gösteriyor.

Çeşitli alanlarda ikili ilişkileri geliştirmeye ve bu doğrultuda, iki ülke arasında ortak bir yüksek komisyon düzenlemeye hazırız.’

Bölgedeki çevre sorunlarının önemine değinen İran Dışişleri Bakanı şunları söyledi: ‘Önümüzdeki Eylül ayında İran İslam Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler işbirliğiyle uluslararası tozla mücadele toplantısına ev sahipliği yapacak.’

Bu ziyaret, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın Dışişleri Bakanlığı görevini üstlendikten sonra Kuveyt'e yaptığı ilk ziyarettir. Emir Abdullahiyan havalimanında Kuveytli meslektaşı tarafından karşılanmıştır.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Salem Abdullah al-Cabir al-Sabah da bu görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kuveyt ile İran arasındaki ilişkilerin derin ve köklü olduğunu belirtti ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinin önünde hiçbir engel olmadığını ifade etti ve şunları söyledi:

‘Küçük sorunlar çözülebilir.

Bölgede hepimiz istikrar ve istikrarsızlıktan ortak bir şekilde etkileneceğiz ve istikrarın sonucu bölgenin refahıdır. İran'ın Fars Körfezi ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmesini memnuniyetle karşılıyor ve bunun herkesin çıkarına olduğunu düşünüyoruz.’

Bu toplantıda her iki ülkenin dışişleri bakanı, işbirliği için önceliklerin belirlenmesi ve iki ülkenin özel komitelerinin etkinleştirilmesi konusunda anlaştılar.

 

Kuveyt Dışişleri Bakanı, İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan’a İran daveti için teşekkür etti ve böyle bir ziyarette bulunmak istediğini söyledi.

Bu toplantıda çeşitli bölgesel ve uluslararası konular ele alındı.

İran Dışişleri Bakanı bu görüşmenin ardından Kuveyt Dışişleri Bakanlığı'nın anma defterini imzaladı ve Kuveytli mevkidaşının yemeğine katıldı.

Emir Abdullahiyan ve Kuveyt Dışişleri Bakanı 22 Mart’ta bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Kuveyt dışişleri bakanı bu görüşmede İran ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmayı memnuniyetle karşılamış ve bu anlaşmayı bölge ülkeleri için bir hayır vesilesi olarak nitelendirmişti.

Kuveyt Dışişleri Bakanı ayrıca, İran İslam Cumhuriyeti'nin konsolosluk işlerinin kolaylaştırılmasına ilişkin önerisini ve girişimini memnuniyetle karşıladı ve ilişkileri daha da genişletmek ve geliştirmek için istişarelere devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

İran dışişleri bakanı, Kuveyt ziyareti öncesinde Katar ve Umman'ı ziyaret etmişti ve bu ziyaretin ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret edecek.



Yeni yorum ekle