Hizbullah'ın adayı: Göreve gelirsem tüm Lübnan'ın cumhurbaşkanı olacağım

Çar, 14/06/2023 - 10:04

Direniş Direniş Hareketi Hizbullah’ın cumhurbaşkanlığı adaylığını desteklediği Marada Hareketi lideri Süleyman Franciye, Çarşamba günü Parlamento’da yapılacak kritik oturum öncesi önemli açıklamalarda bulundu.

Welayet News  - Lübnan Cumhurbaşkanı adaylarından Süleyman Franciye, göreve gelmesi halinde Lübnan’daki herkesin cumhurbaşkanı olacağını söyledi.

Lübnan Marada Hareketi'nin lideri Süleyman Franciye, 13 Haziran 1978'de meydana gelen ve Lübnan’ın önemli siyasetçilerinden Tony Süleyman Franciye, eşi, kızı ve çok sayıda destekçisinin öldürüldüğü Ehden katliamının 45. yıldönümünde konuştu.

2005 ve 2018'de cumhurbaşkanlığı için kendi adının önerildiğini söyleyen Frenciye, siyasi bir projeye ait olmaktan utanç duymadığını belirterek, müttefiklerinin başkan olması halinde her tarafa açık olacağını bildiklerini sözlerine ekledi.

Franciye, diğer siyasi partinin yeni bir cumhurbaşkanı seçme sürecini iptal etme ve engelleme kararı aldığını belirterek, "Lübnan sorununu, kimseyi dışlamadan çözmek için ikili ve kapsamlı diyaloğa hazırız" dedi.

Franciye ayrıca kendisinden başka hiçbir adaya savunma stratejisi, mülteci krizi, Lübnan ekonomisi gibi siyasi projeler hakkında soru sorulmadığının altını çizdi.

Konuşmasında "Yurtiçi ve yurtdışındaki herkesle açık ve samimi bir ilişki izliyoruz" diyen Franciye, kendisini hiçbir tarafa dayatmadığını ve hiçbir adayla sorunu olmadığını vurguladı.

Marada Hareketi lideri konuşmasının başka bir yerinde herkesin Çarşamba günü sandık başına gideceğini, ancak şu süreçte yeni bir cumhurbaşkanı seçmenin pek olası olmadığına inandığını belirtti.

Franciye son olarak göreve gelmesi halinde tüm Lübnan'ın cumhurbaşkanı olacağını ve ülkeyi içinde bulunduğu krizlerden kurtarmak için tüm siyasi taraflarla birlikte çalışacağını vurguladı.

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, geçtiğimiz günlerde, 14 Haziran'ı işaret ederek cumhurbaşkanlığı seçimi için oturum çağrısında bulunmuştu.

Lübnan Direniş Hareketi Hizbullah, daha önce Franciye’yi destekleyeceğini defalarca açıkladı. Direniş Bloğuna Bağlılık Hareketi de geçen hafta üyelerinin, cumhurbaşkanlığı için yapılacak parlamento oturumuna katılacağını ve Franciye'ye oy vereceğini duyurdu.

Öte yandan Lübnanlı muhalif güçler ve Özgür Yurtsever Hareketi’nin cumhurbaşkanlığı için eski bakan Cihad Azur'u aday gösterdiğini belirtmekte fayda var. (KHA)



Yeni yorum ekle