İran’dan ABD-Fars Körfezi İşbirliği Konseyi Bildirisine Tepki

Cu, 17/02/2023 - 16:10

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ABD ve Fars Körfezi İşbirliği Konseyi tarafından yayımlanan ortak bildiriye sert bir şekilde tepki gösterdi.

Welayet News  - “Bu tür bildiriler, ABD rejiminin uzun süredir devam eden stratejisi doğrultusunda yayımlanmıştır.” diyen Kenani, ortak bildirinin bölge ülkeleri arasında tefrika yaratmayı amaçladığını kaydetti.

İran hakkındaki suçlamaları reddeden Kanani, “ABD'nin bölge ülkelerine milyarlarca dolarlık silah ve mühimmat satması, tekfiri terör örgütlerini desteklemesi, Siyonist Rejim’in masum Filistin halkına karşı işlediği suçlarına devam eden destekleri ve Yemen ulusuna karşı yürütülen yıkıcı savaş, Amerika'nın Batı Asya ve Fars Körfezi bölgesindeki yıkıcı ve müdahaleci politikalarının bir sonucudur ve bölgenin istikrar ve güvenliğini bozmuştur.” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti'nin bölgesel diplomasiye ve krizlerin siyasi bir çözüm yoluyla sona erdirilmesine inandığını belirten Kenani, Tahran’ın komşu ülkeleriyle gelişen olumlu ilişkilerine dikkat çekerek, “Bölge ülkelerinin ABD’nin fırsatçı niyetleri ile kötü politikalarını doğru şekilde kavramasını ve bölgenin barış ve güvenliği ile sürdürülebilir kalkınması yönünde adım atmasını umuyoruz.” ifadesini kullandı.

Sözcü Kenani, İran İslam Cumhuriyeti’nin barışçıl nükleer programını sürdürdüğünü belirterek, “İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT) ve Kapsamlı Koruma Anlaşması kapsamındaki hak ve yükümlülüklere uygun olarak yapıcı bir şekilde işbirliği yapmaya devam ediyor ve siyasi baskı ve kara propagandalardan etkilenmez.” açıklamasını yaptı.

İran'ı bölgede istikrarı bozucu tedbirler almakla suçlayan ABD ve Fars Körfezi İşbirliği Konseyi'nden oluşan ortak çalışma grubu tarafından yayınlanan ortak bildiride, Tahran'dan UAEA müfettişleriyle işbirliği yapmasını istenmişti.



Yeni yorum ekle