Nasrullah: Şehit Süleymani Büyük İsrail Planını Bozdu

Çar, 18/01/2023 - 08:55

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, Lübnan’ın Başkenti Beyrut'ta düzenlenen Kasım Süleymani Dünya Direniş Edebiyatı Ödül töreninde bir konuşma yaptı.

Welayet News Nasrallah konuşmasını iki bölümde gerçekleştirdi. Konuşmasının ilk kısmında Şehit Kasım Süleymani hakkında konuştu, ikinci kısmında ise, cumhurbaşkanı seçimi ve elektrik sorunu gibi Lübnan'ın iç meselelerine değindi

Şehit Süleymani Büyük İsrail Planını Bozdu

Seyyid Hasan Nasrallah şunları söyledi: ‘Lübnan, Irak, Suriye ve Yemen zaferlerini şehitlere borçludur. Şehitler birçok başarıya imza attı. Bazı şehitler, bıraktıkları etkilerde zamanlarının ve mekânlarının ötesindedir. Bugün Hacı Kasım Süleymani'ye baktığımızda onun zamanının ve mekânının ötesinde olduğunu ve tüm İslam ümmetinin şehidi sayıldığını görüyoruz.

Hacı Kasım'ı son yirmi yılda bölgenin Amerikalılar tarafından işgalini engelleyen en iyi komutandır. Onlar, Irak'ı ve bölgedeki diğer ülkeleri işgal etmenin çok kolay olacağını düşündüler. Ama oluşan eksen onların bu planını bozguna uğrattı.

Bu plan çok tehlikeliydi. Bu plana karşı çıkan eksenin içinde Hacı Kasım da yer almış ve birçok başarıya imza atmıştır. Hacı Kasım, Büyük İsrail projesini de yenilgiye uğratmıştır. Bu konu, İsrail'in bugün duvarın ve dikenli tellerin arkasına saklanmasına ve zaferden ümidini kesmesine neden olmuştur.

Bölgenin Sorunlarını Çözmek İçin Şehit Süleymani Gibi İnsanlara İhtiyacımız Var

Bu şehitlerin hatırasını yaşatmalı, açıklamalarını, duruşlarını ve zaferlerini anlatmalıyız.

Şehitler yaşatılması gereken çok büyük bir fikir zenginliğidir. Bugün bu doğru ve ilham verici örneği açıklamak zorundayız.’

Bugün bölgenin sorunlarını çözmek için Şehit Süleymani gibi komutanlara ihtiyaç olduğunu belirten Nasrallah, İran İslam Cumhuriyeti, Suriye, Irak, Lübnan ve Yemen'e yönelik ekonomik baskılara değindi ve şunları söyledi: ‘Yemen'de her ihtimal var. Amerika Lübnan'a müdahale ediyor ve bu sorunlar var. Bu sorunların üstesinden gelmek için Şehit Süleymani ve onun gibilerin varlığına ihtiyacımız var.’

Cumhurbaşkanlığı Boşluğunun Devam Etmesi Tüm Lübnan Halkının Zararınadır

Seyyid Hasan Nasrallah, konuşmasının bir diğer bölümünde Lübnan'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerine değindi ve şunları söyledi: ‘Cumhurbaşkanı seçimi konusunda dini merciyetin hassasiyetini anlıyoruz. Mezhep kışkırtmasına yol açacak sözlerden sakınılmalıdır. Ben kesinlikle, Hristiyanların ve Marunilerin cumhurbaşkanlığındaki konumunu kasten ortadan kaldırmak isteyen hiçbir siyasi grubun olmadığına inanıyorum.

Lübnan Parlamentosu'nda sandalyelerin üçte ikisini elinde tutan bir grup yok. Direnişi sırtından bıçaklamayacak bir cumhurbaşkanı istemek hakkımızdır. Hizbullah'a yakın bir cumhurbaşkanı istemediğini söylemek de her siyasi partinin doğal hakkıdır.

Cumhurbaşkanlığı boşluğunun devam etmesi tüm Lübnan halkının zararınadır. İdari kadrolardaki boşluk, cumhurbaşkanımızın olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu konuda Müslümanları veya Hristiyanları suçlamıyoruz. Ülkedeki siyasi boşluktan kimse memnun değil. Bu sorunu ciddi bir şekilde çözmeye çalışmalıyız.

Lübnan'daki elektrik sorununu bu ülkedeki tüm dinlerin ve etnik grupların sorunudur. Bu, sağlık ve ekonomi dâhil tüm sektörleri etkileyen gerçek bir sorundur. Kısa bir süre önce bize daha fazla elektrik sağlamak ve durumunu iyileştirmek için yakıta ihtiyacımız olduğu söylendi. İran'dan aldığımız yardım elektrik tedarik sürecini rayına oturtacak. Bu yakıtlar altı ay yetiyor.

İranlı ve Lübnanlı yetkililer resmi düzeyde bir araya geldi. Emir Abdullahiyan gazetecilere İran'ın Lübnan'a yardım sağlamaya hazır olduğunu söyledi. Bu teklifin hala geçerli olduğunu vurguladı ancak Amerikalılar bunu yapmasını engelledi ve yetkililere bunun onların kırmızıçizgisi olduğunu söyledi.

Hükümet, akaryakıt sorununu çözmek, elektrik tedarik saatlerini iyileştirmek ve anlaşmaları yenilemek için bir toplantı yapmalıdır. Hizbullah da halkın sorunlarını çözmek ve görevlerini yerine getirmek için bu hükümet toplantılarına katılacaktır.’

 



Yeni yorum ekle