Nasrallah, Lübnan’daki Son Durum Hakkında Açıklamada Bulundu

Ct, 17/12/2022 - 17:27

Hizbullah Genel Sekreteri, Hizbullah’ın son iki haftadır Lübnan Bakanlar Kurulu ile yaptığı toplantının herhangi bir siyasi mesajı olmadığını ve Özgür Yurtsever Hareketi ile yapılan anlaşmadan asla çekilmeyeceklerini belirtti.

Welayet News  - Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, birkaç gün önce, Hizbullah’ın hükümetin çalışma ekibiyle yaptığı uzun bir toplantıda Lübnan'daki bazı ana meseleler hakkında birkaç kilit noktaya işaret etti.

Hizbullah Genel Sekreteri bu toplantının başında şu açıklamalarda bulundu: ‘Lübnan bugünkü şekli, coğrafyası ve tüm bileşenlerinin varlığıyla bu ülkenin tüm evlatlarının nihai vatanıdır. Lübnan'da lider parti veya bileşen olmak istemiyoruz, biz diğer bileşenlerden ne az ne de çok, eşit olarak bu ülkenin tüm hak ve görevlerine ortak olmak istiyoruz.’

Seyyid Hasan Nasrallah, Lübnan'daki son siyasi gelişmelerin ardından ortaya çıkan marjlara ve Özgür Yurtsever Hareketi’nin pozisyonlarına değinerek şu ifadelerde bulundu: ‘Özgür Yurtsever Hareketi ile yapılan anlaşmadan bu hareket böyle bir şey istemediği sürece asla ayrılmayacağız. Hizbullah'ın son Bakanlar Kurulu toplantısına katılmasının siyasi bir mesaj taşıdığına dair yakın zamanda yayınlanan söylentilerin hiçbiri doğru değildir.

Henüz Bakanlar Kurulu toplantısı yapılmamışken, genel olarak hastanelerin ve özelde kanser hastalarının durumu ile ülke genelindeki iletişim ve internet hizmetlerinin durumu hakkında bilgi aldık. Geçici hükümetin toplantısını kesin olarak reddeden Özgür Yurtsever Hareketi lideri Cibran Basil ile temas halindeydik. Öte yandan geçici hükümetin Başbakanı Necip Mikati, ülke gündeminin toplantı yapılmadan ilerlemeyeceği konusunda ısrar etti. Biz, insanların ihtiyaç ve isteklerini karşılamaya yardımcı olan bir seçeneği seçtik. Özgür Yurtsever Hareketi temsilcilerinin bu toplantıya katılmayacağını biliyorduk. Ancak bu toplantıda bulunmamızın arkasında hiçbir siyasi amaç veya mesaj yoktu. Özellikle Basil ile görüşmelerimiz bu konuda devam etti.

Toplantı sabahı, bakanların üçte birinin toplantıyı boykot etmesinin ardından Basil'in toplantıyı iptal ettiği bilgisi geldi. Biz de görüşme yapmak için herhangi bir temas kurmadık. Durumun aciliyetine rağmen, Bakanlar Kurulu toplantısını iptal etmenin başka seçeneklerin önünü açabileceğini hissettik. Ancak, Özgür Yurtsever Hareket'e bağlı Güçlü Lübnan partisinin bir üyesi olan Geçici Hükümet'in Sanayi Bakanı "George Bushkian’ın da toplantıya katılması bizi şaşırttı ve toplantıda hazır bulunan bakan sayısı 100'e ulaştı.’

El-Ahbar gazetesi, Seyyid Hasan Nasrallah'ın bu konuşmalarını analiz ederek şunları yazdı: ‘Hizbullah'ın faaliyetlerine ve pozisyonlarına aşina olanlar, Özgür Yurtsever Hareketi’nin "Mar Mihail" anlaşmasından çekilmek isterse bunu kimsenin buna engel olmayacağını biliyor. Birçok kişi Özgür Yurtsever Hareketi’nin Hizbullah'tan rahatsız olduğu alanlara işaret etmek isterse, Hizbullah'ın da bu hareketten rahatsız olması için özellikle aşağıda belirtilen 3 konu olmak üzere pek çok nedeni vardır.

Birincisi, Özgür Yurtsever Hareketi, Mişel Avn'nın cumhurbaşkanlığı döneminin başarısızlığının nedeni, Amerika’nın ablukaları ve Lübnan halkının Amerikalılar tarafından toplu olarak cezalandırılması ve istisnasız herkesin dâhil olduğu diğer birçok faktör değilmiş gibi, bunu sadece Hizbullah'ın ana müttefiki olan parlamento sözcüsü Nebih Berri’ye yüklemek ve Hizbullah'ın anlaşmayı ihlal eden ve yolsuzluğu destekleyen taraf olduğunu iddia etmek için her fırsatı kullandı.

Özgür Yurtsever Hareketi ekibinin kamuoyu, defalarca Mar Mihail Anlaşmasının direnişi koruğunu söylemekte ısrar etti. Ancak, direnişin hesaplarına göre gerçek şu ki, Mar Mihail Anlaşması Hizbullah'ın konumunu ve Lübnan'daki varlığını güçlendirdi ve ülkedeki siyasi faaliyet için yeni ufuklar açtı. Ancak direnişin kendisi kendini koruyabilecek güçtedir.

Üçüncü konu, Fransızların Cibran Basil hakkındaki bilgileri yayınlamasıyla ilgilidir. Kaynaklar şunu vurguluyor: Hizbullah Genel Sekreteri ile Basil arasında geçtiğimiz günlerde gerçekleşen görüşmede, cumhurbaşkanının seçimi, özellikle de Marada Hareketi Partisi Başkanı Süleyman Franci’nin adaylığı konusundaki görüşmeler tamamlanmadı ve bu görüşmeye daha sonra devam etmeyi kabul ettiler. Bu konu, görüşme sona ermeden önce medyada birkaç kez yayınlandı.

Hizbullah liderliği ve yetkililerinin pozisyonlarında, Hizbullah’ın ve Özgür Yurtsever Hareketi’nin ilişkileri konusunda farklı görüşlere sahip olduğu açıktır. Ancak bu bağlamda işaret edilebilecek olumlu şey, Hizbullah'ın Özgür Yurtsever Hareketi istemedikçe Mar Mihaill anlaşmasından çekilmeyeceğini söylemesi ve Özgür Yurtsever Hareketinin de Hizbullah istemden söz konusu anlaşmadan çekilmeyeceğini söylemesidir.

El-Ahbar Gazetesi analizinde şu sonuca vardı: ‘Bu iki taraftan hiçbiri Mar Mihail Anlaşmasından çekilme sorumluluğunu üstlenmek istemiyor ve bu konu onlara bu anlaşmayı yeniden yazma veya söz konusu anlaşmanın yıldönümü olan 6 Şubat'tan önce barışçıl bir şekilde ayrılmanın koşullarını sağlama fırsatı veriyor.’

2006 yılında Lübnan'daki çeşitli siyasi gelişmeler ve Başbakan Refik Hariri'nin öldürülmesinin ardından ortaya çıkan gerilimlerin ardından Hizbullah ve Lübnan'da ünlü ve etkili bir Hıristiyan parti olan Özgür Yurtsever Hareketi çeşitli durumlarda koordinasyon ve işbirliği için bir anlaşma imzaladı ve bu anlaşma, Mar Mihail Anlaşması olarak bilinmektedir. Bu anlaşmaya dayanarak Hizbullah ve Özgür Yurtsever Hareketi, Lübnan’ın siyasi durumu da dâhil olmak üzere çeşitli alanlarda iki stratejik müttefik olarak koordinasyon ve işbirliği içinde hareket etti. Bu iki partinin koalisyonu, Lübnan'ın birliğinin ve iç istikrarının korunmasında önemli bir rol oynadı.

Ancak son dönemde ve geçtiğimiz haftalarda, Lübnan'daki siyasi krizin yoğunlaşması ve ülkenin hükümet ve cumhurbaşkanlığı düzeyinde iki boşluğa girmesinden sonra, Özgür Yurtsever Hareketi’nin temsilcileri ve özellikle Cibran Basil şahsen farklı yaklaşımlar benimsedi ve Basil, Lübnan Bakanlar Kurulunun son toplantısında Hizbullah temsilcilerinin varlığını sert bir şekilde eleştirdi.

Hizbullah bu eleştirilere cevaben bir açıklama yaparak şunları söyledi: ‘Hiçbir arkadaşımızla çatışmaya girmek istemiyoruz. Cibran Basil'in son dönemde benimsediği pozisyonların tartışılması gerekiyor ama kamuoyuna açıklığa kavuşturmak için iki konuda görüşümüzü belirtmek zorunda hissediyoruz. İlk mesele şu ki, Hizbullah, hükümetin tüm bileşenleri kabul edene kadar hükümetin toplantı yapamayacağını hiçbir zaman açıklamadı. Daha önce de açıkça söylediğimiz ve Nebih Berri ve Necip Mikati ile istişare ettikten sonra da üzerinde anlaştığımız şey, hükümetin acil durumlar dışında toplantı yapmayacağıdır ama biz hükümetin, tüm üyelerin mutabakatı olmadan toplantı yapamayacağını söylemedik.’



Yeni yorum ekle