Hasan Nasrallah Siyonist İsrail’i Zora Soktu

Ct, 08/10/2022 - 16:26

Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah’ın deniz sınırlarının çizilmesine dair tutumu ve duruma hakim olması Siyonist İsrail’i zora soktu.

Welayet News  - Beyrut’un Lübnan-İsrail deniz sınırı meselesinde arabuluculuk yapan ABD tarafından sunulan “yazılı teklif”e verdiği yanıt ile rejim kabinesinin üç saatlik toplantısının ardından rejim medyasında yayınlanan analizlere bakıldığında, Siyonist Rejim liderlerin kafa karışıklığı içinde olduğu ortaya çıktı.

Siyonist gazeteci Yoni Ben Menachem, News One web sitesinde kaleme aldığı yazıda bu durumu doğruladı.

Ben Menachem, “Hizbullah, İsrail'in Akdeniz gazını çıkarma konusunda baskı altında olduğu için bu anlaşmaya büyük ihtiyaç duyduğunu biliyor.” dedi.

O(Yoni Ben Menachem), Hasan Nasrallah'ın anlaşmanın imzalanması için Tel Aviv üzerindeki Amerikan baskısını ve üst düzey askeri komutanların savaşmaktan yana olmadığını bildiğine inanıyor.

Yorumcu Ben Menachem'e göre, Hizbullah lideri (Seyyid Hasan Nasrallah) 13 Temmuz'da yaptığı konuşmada deniz sınırı müzakeresinde yeni bir denklemden söz etmişti; Onun uyarıları hala geçerli ve koordineli bir şekilde hayata geçirilebilir.

Ben Menachem, “Hasan Nasrallah, İsrail ve ABD'nin zayıf durumda olduğunu biliyor ve bu konuya hakim,bu yüzden Lübnan'ın haklarına saygı gösterilmezse, İsrail'in Akdeniz'deki tüm petrol ve gaz platformlarının önümüzdeki haftalarda saldırıya uğrayacağını söyledi. Bu zaafiyet artan doğal gaz ve petrol ihtiyacı nedeniyle oluşmuştur. Bu, Lübnan’a haklarına ulaşması için İsrail'e baskı yapma cesareti veriyor.

Siyonist yorumcunun itirafına göre, Hizbullah Hareketi İsrail'in askeri tehditlerine aldırış etmiyor, Nasrallah sözünde duruyor ve anlaşmanın imzalanmasının Lübnan'da yeni cumhurbaşkanının göreve başlaması ve yeni kabinenin kurulmasına kadar ertelenmesi halinde İsrail’in zarar göreceğini biliyor, zira Hizbullah stratejisini değiştiremez.

Bu yorumu doğrulayan Debka web sitesinde de şu ifadeler yer alıyor:

“Aslında Lapid sadece Lübnan'la anlaşmanın imzalanmasına karar vermekle kalmayacak, bu çerçevede Hizbullah'la askeri bir çatışmaya girmenin zamanını ve şeklini de belirlemek zorunda kalacak, çünkü İsrail Kariş sahasında faaliyetin durdurulmasını istemez.”

Siyonist Rejim’in istihbarat çevrelerine yakın olan Debka, dolaylı olarak Tel Aviv'in Hizbullah'ın tehditlerinden duyduğu endişeye atıfta bulunarak, sahadaki platformların  geçen Eylül ortasından bu yana gaz çıkarmaya hazır olduğunu doğruluyor.

İbranice yayınlanan “Makor Rishon” gazetesi de, Siyonist Rejim liderlerinin Lübnan'ın talebine nasıl tepki verecekleri konusundaki kafa karışıklığına dikkat çekerek şunları yazdı:

“Orta Doğu denizleri köpekbalıklarıyla dolu, fakat buradaki köpekbalıkları sadece kanı değil, aynı zamanda güçsüzlüğü de kokuyor.İsrail'in (eski ve yeni) kabinelerinin nispeten marjinal bir konuda yetersiz davranması bizim için vahim sonuçları olacaktır.”

Siyonist gazeteci Ari Shavit konuya dair, “Bu zor duruma nasıl geldik? En kötü kazanımları elde ettik. Başlangıçta, Netanyahu'nun kabineleri, on yıl boyunca sonuçsuz müzakereleri sürdürdü ve İsrail'in çıkarları doğrultusunda hareket etmek yerine inatçılık yaptı ve büyük zarara uğadık. Aynı zamanda Kariş sahasında platform kurularak büyük bir riske maruz kaldık.” değerlendirmesinde bulundu.

Ari Shavit, “Lapid'in kabinesi de önceki kabineden farklı değil, bu kabine de aceleci davrandı, çünkü Kariş sahası projesinin bir anlaşma imzalamadan hayata geçirilmesinin bir krize yol açacağından korkuyordu, bu yüzden bir anlaşma için birçok taviz verdik. İsrail’in zaafından dolayı taviz vermek zorunda kaldığına inanan kamuoyu durumu böyle değerlendiriyor.” ifadelerini kullandı.

İsrail’in Lübnan ile deniz sınırı anlaşması konusundaki kafa karışıklığına atıfta bulunan Siyonist Rejim medyası, “Tel Aviv bugün bir yol ayrımında; Bu anlaşma (Lübnan'ın talebi çerçevesinde) imzalanırsa, komşularımızın kafasında İsrail'in gücü hakkında soru işareti oluşacak (İsrail'in kabiliyetini sorgulayacaklar) ve bu anlaşma 90. dakikada başarısız olursa, kuzey sınırlarındaki gerilimi artırmak için Hizbullah için iyi sebep olacak ve Lübnan yönetimine destek çıkacak. Her halükarda biz ağır bir bedel ödeyeceğiz.” diye yazdı.



Yeni yorum ekle