ŞİÖ Cevabı: Türkiye'nin Üye Olması için NATO'dan Çıkması Lazım

Sa, 20/09/2022 - 13:15

Rusya'nın ŞİÖ Özel Temsilcisi Bahtiyar Hakimov, Ankara'nın ŞİÖ'ye girmesi için NATO üyesi olmaması gerektiğini söyledi.

Welayet News  - Rusya Devlet Başkanlığı Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Özel Temsilcisi Bahtiyar Hakimov, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ankara'nın amacı ŞİÖ üyeliğidir" açıklamasını değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Hedefimiz Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyeliği" açıklamasına Rusya'dan cevap geldi.

Türkiye'nin ŞİÖ'ye üyelik başvurusunun ilgili belge gelir gelmez değerlendirmeye alınacağını ifade eden Rusya Devlet Başkanlığı Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Özel Temsilcisi Bahtiyar Hakimov, Ankara'nın ŞİÖ'ye girmesi için NATO üyesi olmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin ŞİÖ'ye girmesi için bir dizi kriteri karşılaması ve NATO üyesi olmaması gerektiğini belirten Hakimov Ankara'nın ŞİÖ'ye girmesi için NATO üyesi olmaması gerektiğini belirtti.

Hakimov, "Yeni üyelerin kabulüyle ilgili bir dizi kriterin yer aldığı yönetmeliğimiz var. Bu kriterler arasında Avrasya bölgesinde bulunulması, ŞİÖ üye ülkeleriyle aktif diplomatik ve ticari-ekonomik ilişkilerin, kültürel bağların bulunması, ŞİÖ ülkeleriyle çatışma halinde olunmaması, harici çatışmalara dahil olunmaması, BM Güvenlik Konseyi yaptırımları bulunmaması ve ayrıca ŞİÖ üyelerine düşman olan veya onların aleyhine hareket eden faaliyetlerde ve bloklarda bulunulmaması yer alıyor. Türkiye Rusya'yı bir numaralı düşman ilan eden NATO'nun üyesi" dedi.



Yeni yorum ekle