Avrupa'da nehirler dibe vurdu

Pa, 14/08/2022 - 10:33

Avrupa'da etkili olan aşırı sıcaklar ve kuraklık yüzünden nehirlerin su seviyesi dibe vurdu. Almanya'da Ren, İngiltere'de Thames ve İtalya'da Po alarm veriyor.

Welayet News  - Avrupa'nın can damarlarından nehirler ekonomi, ulaşım ve ekosisteme katkılarının yanı sıra kıyısında bulunan kentler için simgesel bir öneme de sahip. Ancak şu sıralarda kıta genelinde etkili olan aşırı sıcak ve kuraklık nedeniyle nehirlerin su seviyeleri oldukça düştü ve su sıcaklığı da normalin üzerinde seyrediyor.

Ren Nehri'nde taşımacılık risk altında

Almanya'nın önemli nehirlerinden Ren'de su seviyesi genelde düşük. Nehirdeki ortalama derinlik genellikle yaz aylarında yaklaşık iki metre kadar olur. Bazı noktalarında bir metrenin altına düştüğü de görülür. Hatta Ağustos ayının başında Almanya'nın Koblenz kentine yakın bir bögede su seviyesi 56 santimetre olarak ölçülmüştü.

Po'da su çekilince bomba ortaya çıktı

Kuraklıklar sırasında nehirler ve göllerden iskelet ya da fosil gibi binlerce yıl önce sel altında kalmış, geçmiş medeniyetlere ait buluntular da ortaya çıkar.

İtalya'nın en uzun nehri olan Po'nun su seviyesi düşünce bu kez balıkçılar tehlikeli bir buluntuya rastladı. Temmuz ayı sonunda Po kıyısındaki Mantua kasabası yakınlarında II. Dünya Savaşı'ndan kalma 450 kiloluk infilak etmemiş bir bomba ortaya çıktı. İtalyan ordusu tarafından bulunduğu yerden çıkarılarak güvenli bir alana taşınan bomba burada infilak ettirilerek etkisiz hale getirildi. Bu sırada üç bin kişi evlerinden tahliye edildi.

 

Tags: 


Yeni yorum ekle