Pelosi'nin Malezya ve Tayvan ziyareti ve Doğu Asya'da dehşet gölgesi

Cu, 05/08/2022 - 12:58

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, Güneydoğu Asya'da yer alan Malezya'ya ve Tayvan'a düzenlediği ziyaret, Tayvan boğazında güvenlik şartları üzerinde dehşet gölgesi düşürmüştür.

Welayet News  - ABD Temsilciler Meclisi Başkanı, Çin'in uyarılarına rağmen Tayvan'a geldi. Pekin yönetimi ABD'nin üst düzey yetkililerinin Tayvan ile yaklaşımına gösterdiği tepkide, Washington'un bu girişimini Çin'in iç işlerine müdahale olarak niteleyerek, ABD'nin Tayvan'da bağımsızlık peşinde olan kanatı güçlendirmeye çalıştığını bildirdi. Pelossi, Malezya'ya da ziyaretinin kapsamı içine alarak, bu ziyaretini Asya turuymuş gibi göstermeye çalışsa da, siyaset uzmanları ve siyasi çevreler özellikle Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı'nın bölgeye gerçekleştirdiği ziyaretinin Ukrayna krizine paralel olarak Çin'i kışkırtmak amacıyla olduğunu bildiriyorlar.

Çinlı uzmanlardan Şi Hin Hung bu bağlamda yaptığı değerlendirmede, ABD'nin amacının Çin'i galeyana getirmek olduğuna işaretle, Pelossi'nin Tayvan ziyaretine Çin'in tepki göstereceğini, ABD'nin Doğu Asya'da kriz çıkarmak için yaramazlık yaptığını vurguladı.

ABD, cumhuriyetçi Donald Trump döneminden Çin'e baskıyı arttırmaya başladı. ABD'nin demokrat Başkanı Jeo Biden de, Trump'ın Çin'e karşı başlattığı ticaret savaşının ardından Pekin'e karşı baskıyı artırmaya devam etti.

Pekin tarafından krizin başarıyla yönetilmesi ve ABD'nin baskısının etkisizleştirilmesi sonucu, Çin karşısında kendini zayıf konumda gören Washington bu kez, bu ülkeye karşı çeşitli yollara başvurmaya başlamıştır. Öyleki de ABD Başkanı Jeo Biden yönetimi ve Temsilciler Meclisi Başkanı Pelossi, Pekin'e karşı azami baskı politikasını sürdürerek, temsilciler meclisi ara seçimlerinde seçmenlerin oyunu kazanmaya çalışmaktalar.

Ekonomistlerden Kety Cheng, bu bağlamda yaptığı analizde, Pelossi'nin bölgeye ziyaretinin bölge lehine olmadığını, çünkü ABD'nin Çin'i zayıflatmak peşinde olup, Tayvan'ın bağımsızlık isteyen kanatını güçlendirmek peşinde olduğunu vurguladı.

Çin ile ABD ilişkilerinin gergin olduğu bir sırada, Temsilciler Meclisi Başkanı Pelossi'nin Tayvan'a gerçekleştirdiği ziyaret, durumu daha da kötüleştirecek ve hatta bölgede savaşın patlak vermesine zemin sağlayabilir.

Özellikle bölgeden savaş uçakları ve askeri güçlerin teyakkuza geçmesi, bu ihtimali daha da yükseltmekte.

ABD'de bazı kanatlar, Çin'in yakında ABD'nin küresel hegemonyasını sonlandıracağına ve dünya ekonomisinin birinci gücüne dönüşmesiyle Washington'un çeşitli bölgelerdeki varlığı ve etkinliğinin sürmesini alanı daraltacağına inanıyorlar. Bu nedenle Washington son senelerde Çin'i ikinci planda kalan ve askeri meselelerle uğraşması için elinden geleni yapmakta olup, Pekin'in kendi hedeflerine orta vadede ulaşması ve ABD'yi geride bırakmasına engel olmaya gayret göstermekte.

Herhalükarda ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı ve ABD'nin Demokrat Başkanı Jeo Biden'in Çin'e yönelik izlediği politika ve eylemlerin kötü sonuçları olacağı düşünülüyor. Özellikle Pelossi'nin Tayvan'a yaptığı ve Çin tarafından kışkırtıcı eylem olarak görülen ziyaretin ardından ikili ilişkilerin ciddi zarar göreceği tahmin ediliyor.

 



Yeni yorum ekle