İşgal Rejimi Medyası: NATO’nun Bölgesel Planının Oluşumu Başarısız Olacak

Sa, 12/07/2022 - 11:45

Siyonist bir medya, bölgesel NATO planının ya da bir diğer tabirle bölgesel savunma ittifakının büyük bir ihtimalle uygulanamayacağını itiraf etti.

Welayet News  - İsrail Hayom Gazetesi konuyla ilgili olarak, Abu Dabi ve Riyad’ın İsrail ile güvenlik ve istihbarat işbirliğini gizli bir şekilde sürdürmeyi ve açık bir savunma anlaşması düzeyine çıkarmamayı tercih ettiğini öğrendiğini yazdı.

İsrail Hayom Gazetesi haberinde şu açıklamalarda bulundu: ‘İsrail ve normalleşme anlaşmasını imzalayan ülkeler ile birlikte diğer Arap ülkeleri arasında bölgesel bir savunma ittifakı kurulması yönündeki yoğun çağrılara rağmen, görünüşe göre bu adım hayata geçirilemeyecektir.

Asıl plana göre, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu hafta bölgeye yapacağı ziyaret sırasında bu koalisyonun kurulduğunun açıklanması gerekiyordu.’

Bu plan çerçevesinde, İran'a karşı bölgesel bir koalisyon oluşturulmuş ve savunma işbirliği ile füze ve İHA savunma sistemleri merkeziyeti esas alınmıştır.

Bu koalisyonun ABD, İsrail, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve İsrail ile barış anlaşması imzalamayan diğer bazı Arap ülkelerini içermesi gerekiyordu. Tabii ki bu ülkelerin başında Suudi Arabistan geliyor ama Katar da bu koalisyonun bir diğer üyesi olarak anılıyor.

İsrail Hayom Gazetesinin haberine göre, Fars Körfezi’nin güneyindeki ülkeler ve bunların başında Suudi Arabistan böyle bir adım atmaktan çekiniyor. Bu ülkeler ve özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, İran ile iyi ilişkilere sahip olduklarını ve bu ülkeye karşı resmi bir koalisyon kurmak gibi bir istekleri olmadığını vurguluyorlar. 

Öte yandan bu ülkeler, İsrail ile güvenlik işbirliklerini gayri resmî ve gizli bir şekilde sürdürmeyi teklif ediyorlar.

Siyasi bir kaynak İsrail Hayom Gazetesine şunları söyledi: ‘Suudi Arabistan, İran ile nasıl bir ilişkisi olursa olsun, İsrail ile resmi bir savunma ittifakı kurmaya yanaşmıyor.’

İsrail Hayom Gazetesi aynı zamanda, İsrail'deki güvenlik yetkilileri arasında bu ittifakın faydaları konusunda birçok fikir ayrılığı olduğunu, bazılarının koalisyonun dezavantajlarının avantajlarından çok daha fazla olduğunu vurguladığını ve görünüşe göre bu projenin en azından kısa vadede erteleneceğini ve Biden'ın bölgeyi ziyareti sırasında bu koalisyonun varlığını açıklamasının beklenmediğini ifşa etti.



Yeni yorum ekle