Maduro: ABD'nin dünyadaki askeri egemenliği dönemi sona erdi

Sa, 14/06/2022 - 15:02

Venezüella cumhurbaşkanı İran'da 'hegemonik gücün düşüşünden' bahsederek yeni bir dünyanın şekillenmesinde Tahran ve Karakas'ın rollerinin altını çizdi. Maduro, "Tahran ve Karakas'ın emperyalizm ve sömürgecilikten arınmış yeni bir dünyanın ön saflarında yer alıyor"

Welayet News  - 11 Haziran'da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Venezuelalı mevkidaşı Nicolas Maduro'yu Tahran'daki Sadabad kompleksinde resmi bir törenle karşıladı.

Maduro, 10 Haziran'da İslam Cumhuriyeti'ne geldi ve çok çeşitli işbirliği görüşmeleri için üst düzey bir heyete başkanlık etti.

Son birkaç yıldır İran ve Venezuela, Batı tarafından başlatılan şiddetli bir ekonomik savaşın hedefi oldu.

İki ülke arasındaki işbirliği bağlarının, tek taraflı yaptırımların üstesinden gelmenin ayrılmaz bir parçası olduğu kanıtlanmıştır.

Maduro, HispanTV 'ye verdiği mülakatta, Tahran ve Karakas'ın emperyalizm ve sömürgecilikten arınmış yeni bir dünya yaratmanın ön saflarında yer aldığını vurguladı.

Venezuela Devlet Başkanı, "ABD'nin dünyadaki askeri egemenliği dönemi sona erdi" dedi.

Maduro, NATO'nun yayılmacı gündemine yanıt olarak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin yansımalarına atıfta bulunarak, “21. yüzyılın kaderini belirleyecek bir jeopolitik geçiş döneminde yaşıyoruz” diye ekledi.

Maduro, “Bu, hegemonik gücün düşüş yüzyılı ve İran ve Venezuela bu süreci şekillendirmenin ön saflarında yer alıyor” dedi.

Venezuela lideri röportaj sırasında İranlı mevkidaşı ile 20 yıllık bir işbirliği planı imzalayacağını da duyurdu.

“Başkan Reisi ve kabinesi ile tam bir günlük çalışma yapacağız… Bu yeni sahneyi inşa etmek için sağlam bir ekiple geldim. Maduro, HispanTV'ye verdiği demeçte, yarın imzalanacak bir işbirliği yol haritası üzerinde çalışıyoruz, İran ile Venezuela arasında önümüzdeki 20 yıllık kalkınma için planlar ve stratejiler oluşturuyoruz" dedi.

Tahran ve Karakas'ın "gözlerini orta ve uzun vadeli [böylece] stratejik ittifakımızın kırılmaz hale gelmesine diktiklerini" söyledi.

Maduro, Venezuela'nın petrol endüstrisini neredeyse yok eden tek taraflı ABD yaptırımlarının üstesinden gelmedeki yardımları için İslam Cumhuriyeti'ne teşekkür etti.

Maduro, İran'a birkaç petrol tankerine yakıt, katkı maddesi ve tiner gönderdiği ve ayrıca Venezuela'ya petrol rafinerilerini eski haline getirmek için önemli ekipman ve teknik yardım sağladığı için minnettarlığını dile getirdi.

Bu yılın başlarında, petrol endüstrisi analistleri, İran'ın desteğinin Venezuela'nın petrol üretimini 2021'den iki katına çıkardığını ortaya çıkardı. Daha geçen ay, İslam Cumhuriyeti Venezuela'ya bir buçuk milyon varil benzin ve katkı maddesi sevk etti.

Venezuela cumhurbaşkanı, ülkesinin Filistin halkına verdiği desteği de doğruladı ve mücadelelerini “insanlığın en kutsal davası” olarak nitelendirdi.

Batı'yı ve müttefiklerini İsrail'in insan hakları ihlalleri ve Filistin halkına yönelik soykırım karşısında sessiz kaldıkları için kınayarak, İran ve Venezuela'nın her zaman Filistin'in yanında olacağını söyledi.

Venezuela cumhurbaşkanı, Türkiye ve Cezayir'i de ziyaret ettiği bölge gezisinin bir parçası olarak İran'a geldi.

Maduro, Washington'un ABD'de gerçekleşen Amerikalar Zirvesi'nden keyfi olarak Venezuela, Küba ve Nikaragua'yı dışlamasının ardından bu hafta gezisine başladı. 

The Cradle



Yeni yorum ekle