ÇOCUKLARA HİCABI NASIL ÖĞRETEBİLİRİZ?

Pa, 29/05/2022 - 10:09

ÇOCUKLARA HİCABI NASIL ÖĞRETEBİLİRİZ?

 HİCAB HAKKINDAKİ SORULARINA NASIL CEVAP VEREBİLİRİZ?

  Birçok ailede ebeveynlerin, çocuklarını örtünme konusunda teşvik ettiklerini görürüz fakat kendileri bir misafirliğe veya düğün merasimine gittiklerinde birçok şeye riayet etmezler. Burada çocuklar zihinlerinde çözemedikleri bir ikilemle karşı karşıya kalırlar ve ileriki yaşlarda bu konuda net kararlar veremezler. En iyi yol iki ebeveynin de tesettür ve hayâ kavramlarına gerçek anlamda inanarak ve bunlara riayet ederek çocukları için iyi bir rol model olmalarıdır.

Welayet News  -  Benim çabam her zaman çocuklara hicab gibi değer kavramlarının emir ve yasak kavramlarından ibaret olmadan ve korkutmadan nasıl öğretilebileceği ve bu kavramların gençlik ergenlik çağına gelmeden benimsenmiş olmasıdır. Ben namaz kılarken küçük kızım mührü alıp alnına yapıştırıyor, benimle birlikte secdeye gidiyor ve hareketlerimi taklit ediyor. Aynanın önünde başörtümü yaptığım zaman kızım da başına bir kumaş alıp onu düzeltiyor.

 Tesettüre riayet gibi değerleri öğretmek kendimizden başlamalıdır çünkü çocuklar ebeveynlerinden etkilenir ve onları örnek alır. Dolayısıyla öğrendiğim ilk şey bir ebeveyn olarak önce kendimi gözetmem gerektiğidir böylece çocuklar dini konuları kendi kendilerine özümseyeceklerdir.

Bir aile psikoloğu olan Meryem Rehimzadeh çocuklara tesettür öğretimi ve yapılması ve yapılmaması gerekenleri ele alıyor. Devamını okuyalım:

 ERGENLİKTEN ÖNCE ÇOCUKLARA TESSETTÜR KAVRAMINI İŞLEMEK

    İlk nokta, ebeveynler ergenlikten önce çocuklarına tesettür gibi dini değerler için gerekli bağlamları sağlamaları gerektiğini bilmelidir. Çünkü o yaştan sonra istediğimiz sonuca varamayacağımız şeyler olabilir.

 Tesettür kavramı, İslam kültürüne karşıt medya, çocukların zihnini etkilemeden önce çocuklara yavaş yavaş öğretilmelidir. İmam Sadık as’dan şöyle rivayet edilmiştir “Mürcienin ellerine düşmeden önce çocuklarınıza erkenden hadis öğretin”. Mürcie, her zamanda örneğine rastlayabileceğimiz sapkın bir fikir akımıdır. Bu akıma göre kişinin niyeti ve imanı önemlidir, amelleri değil. Mesela bir Müslüman Kelime-i Tevhid’i dile getirdikten sonra istediği gibi yaşayabilir. Özcesi, bu akıma göre salih ya da kötü amellerimiz bizim imanımızı etkilemez. Oysa ki Kur’an-ı Kerimle yüzeysel de olsa bir aşinalığı olan herkes şu gerçeği çok açık bir şekilde izan eder: İman, sadece ve sadece salih amel ve güzel ahlak zemininde ortaya çıkar insanın kurtuluşuna vesile olur.

Anne babaların kendilerinin bu konuya inanıp tesettüre aykırı davranmamaları, üslup ve giyim kuşamlarına özen göstermeleri gelecekte çocuklarının giyiminde de etkili olacaktır.

ÇOCUKLARI DOĞRU ÖRTÜNME KONUSUNDA TEŞVİK EDİN

   Anne ve baba küçük çocuklarının tesettürle ilgilendiğini, misal beş yaşlarında başını örtmeyi, namaz kılmayı sevdiğini fark ediyorsa ona hicabla ilgili ödüller alarak daha çok teşvik etmelidir. Örneğin “falan şeyi  yaptıysan sana çadır alacağım veya sana güzel bir namaz seccadesi vereceğim “ gibi. Sonrasındaysa sözlerini tutarak çocuğu alışverişe götürmelidirler. Bu teşvikler çocukları erken yaşta tesettür konusunda duyarlı ve ilgili hale getirir.

KİTAP ŞİİR VE HİKÂYELERDEN YARARLANMA

   Sanatın, öğretim üzerinde her zaman çok etkisi vardır. Ebeveynler de tesettürle ilgili gerekli bilgileri öğretmek için şiir, masal, kitap ve hikâyelerden yararlanabilirler. Mesela hikâye kahramanlarını tesettürlü insanlar olarak tanıtabilirler tabii çok abartıya kaçmadan, çocukların anlayabileceği şekilde yapmalıdırlar. Misal “bir ailenin küçük kızı, ezan vakti yaklaşınca çadırını giyer,  ailesiyle beraber caminin yolunu tutardı” gibi.

Anne ve babanın, Muharrem ayı, Mübarek Ramazan ayı ve diğer zamanlarda dini merasimlerde çocuklara rol model olmada oldukça etkilidir. Doğru hicabın gözetildiği bir toplulukta bulunmak, çocukların giyim seçimini de o yönde etkiler. Aynı şekilde çocukların, kimsenin tesettür kavramına riayet etmediği ve devamlı olarak yeni moda ve tarzların konuşulduğu ortamlarda bulunması da giyimine etki eder.

Ebeveynler çocuklarının arkadaş edinirken seçici olmasına da dikkat etmelidir. Çünkü bir yaştan sonra çocuklar akranlarına özenir. Arkadaşlarının sahip olduğu üslup ve giyim tarzı, yaşam alanlarında hangi medyayı kullandıkları ve hangi kültürden etkilendikleri çok önemlidir. Bunlar anne babaların hassas olması gereken ufak ama hayati hususlardır.

EBEVEYNLER ÇOCUK YETİŞTİRMEDE UYUMLU OLMALIDIR

    Ebeveynlerden birinin tesettüre inanıp, diğerinin farklı bir görüşe sahip olması başlı başına gelecekte çocuk için çatışma ve ikilemler yaratacaktır. Bu durumda çocuğun benliğinde doğru kültürü oluşturabilmek için anne babaların aynı doğrultuda hareket etmesi daha iyi olacaktır.

TESETTÜR KAVRAMINI OYUNLARLA ÖĞRETMEK

   Pek çok kişi bir annenin çocuğuna başörtüsü kavramını oyunlarla nasıl öğretebileceğini merak edebilir, fakat bu zor değil sizi hedefinize ulaştıran oyunlar tasarlamanız yeterlidir. Örneğin kendi tasarladığınız kıyafetlerle evcilik oynatabilir, oyuncak bebeklere elbiseler dikebilir ya da İslami yaşam tarzına uygun bilgisayar oyunları seçebilirsiniz. Bu alanda bulunan oyuncaklar almak bile etkilidir.

ÇOCUKLARIN TESETTÜR HAKKINDAKİ SORULARINI NASIL CEVAPLAYALIM?

   Öncelikle çocuklarınızın sorularını dikkatle dinleyin ve onlara baştan savma cevaplar vermeyin. Bir sorunun cevabını bilmiyorsanız bu konuda bilgili birine danışın ve çocuklarınıza ikna edici cevaplar verin.

 Kızınız size neden kendisi örtünmek zorundayken erkek kardeşinin başını örtmediğini sorarsa ona şu cevabı verebilirsiniz

“Güzel ve hoş kokulu bir çiçek, serada, etrafını saran bir korunaklı alan ile kendisi için uygun bir ortamda büyür ve ne bir yabancı ona yaklaşabilir ne de kimse ona kötü bakış atabilir. Bir hanımefendi için de başındaki örtü çiçeklerin büyüyüp yetiştiği bir sera gibidir”. Açıklama yaparken mutlaka tesettürlü ve başarılı akraba, arkadaş ve tanıdıklarınızın iyi özelliklerinden örnek verin.

Çocukları tesettürle ilgili sorularını cevaplamanın bir diğer yolu da onların sorularına sorularla karşılık vererek istenilen cevaba ulaştırma yöntemidir. Mesela kızınız size neden kapanması gerektiğini sorarsa siz de ona “Sence kapalı bir kızla açık bir kızın arasındaki fark nedir? İnsanlar tesettürlü birine mi daha kötü bir gözle bakar yoksa açık birine mi? diye cevap verebilir, aklınıza gelen bu tarz sorulardan yararlanabilirsiniz.

Çocuğunuzun dışarı çıkarken giyeceği kıyafetleri düzenleyin hatta 5- 6 yaşlarındaysa ve çadır giymeyi seviyorsa ona çadırlar alın, her zaman yıkayıp, ütüleyip giydirin, başörtülüyken fotoğraflarını çekip odasına asın.

TESETTÜR ÖĞRETİMİNDE YAPILMAMASI GEREKENLER

   Örtünmenin farz olmadığı ergenlik yaşından önce çocuklarınızı asla örtünmek konusunda zorlayıp baskı yapmayın. O yaşa kadar söz konusu yöntemlerle onları hicaba yönlendirebilir, isteyerek ilgilenmelerini sağlayabilirsiniz. Çocuklara koyu renk kıyafetler giydirmemeye çalışın hatta küçük yaşlardaki çocuklarınıza hoşlarına gidecek canlı renklerde eşarplar, çadırlar Ve benzeri şeyler alın.

Son olarak ara sıra çocuğunuza tesettürle ilgili duygularını, başını örttüğü için nasıl hissettiğini sorun ki bu konudaki hisleri hakkında konuşabilsin ve zihnine takılan bir şey olursa onu aydınlatın. Siz çocuklarınızla ne kadar konuşuyor ve duygularını soruyorsunuz?

4-5 yaşlarından sonra çocuklarınıza dar, kısa veya kolsuz kıyafetler giydirmeyin ve eğer giymek isterse sadece evde giyebileceğini söyleyin ki hayâ duygusu oluşsun ve 7 yaşından itibaren ise saçlarına ve bandanalar takarak onu başörtüsüne alıştırmaya ve teşvik etmeye başlayın.

HAZIRLAYAN: ZEHRA AVCI



Yeni yorum ekle