İranlı düşünce kuruluşu: Erbil saldırısında Mossad görevlileriyle birlikte MİT görevlileri de öldü

Sa, 15/03/2022 - 21:19

İran'ın Kuzey Irak’ın Erbil kentine düzenlediği saldırıda Mossad karargahı olduğu savunulan binada hayatını kaybedenlerin arasında MİT görevlilerinin de olduğunu belirtti. 

Welayet News  - İran’da Tahririye Çalışmaları Enstitüsü adlı düşünce kuruluşu, Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO), Kuzey Irak’ın Erbil kentine düzenlediği saldırı hakkında dikkat çeken bir iddiada bulundu. Enstitü’de yayınlanan yazıda DMO tarafından balistik füzelerle hedef alınan Mossad karargahı olduğu binada hayatını kaybedenlerin arasında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlilerinin de hayatını kaybettiği iddia edildi.

“Erdoğan Erbil’e füze saldırısından neden rahatsız?” başlığıyla yayınlanan yazıda, Mossad ve MİT’in İran’a yönelik faaliyetlerinin bir süredir sıklaştığı ileri sürüldü. İkinci Karabağ Savaşı’ndan sonra MİT ve Mossad’ın İran’a dönük faaliyetlerinin önce Bakü merkezli yürütüldüğünün belirtildiği yazıda, İran’ın misillemelerinden çekinen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in müdahalesiyle iki istihbarat örgütünün faaliyet merkezlerini Erbil’e taşıdıkları savunuldu. Yakın zamanda İran’ın Batı Azerbaycan ostanında (İran eyalet birimi) çökertilen Mossad şebekesinin de MİT’le bağlantılı olduğu savunulan yazıda, Türkiye’nin İran’ın Türk yoğunluklu kuzey bölgelerindeki potansiyelini Mossad lehine seferber ettiği de yer aldı.

Yazıda Erbil’e Devrim Muhafızları tarafından balistik füze saldırısı düzenlendiği gece hakkında da ilginç iddialar yer aldı. Yazıda iddia edilenlere göre MİT görevlileri bir süredir, Devrim Muhafızları tarafından 13 Mart’ta hedef alınan ve Mossad merkezi olduğu duyurulan binaya Mossad görevlileriyle görüşmek için ziyaretlerde bulunuyordu. Saldırının gerçekleştiği gece de binada bulunan altı veya yedi MİT görevlisi Mossad görevlileriyle birlikte hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden MİT görevlilerinin İran’a yönelik faaliyetlerde en çok deneyime sahip olan kadrolar olduğu söylenirken, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın saldırıyı kınamasının gerekçesi olarak bu durum gösterildi.

İran, İkinci Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan’ın ülke içinde İsrail’in İran’a yönelik faaliyetlerine izin verdiğini sert uyarıda bulunmuştu. İslam Devrimi Rehberi İmam Ali Hamanei, isim vermeden Türkiye’nin de düşmanca faaliyetlerine dikkat çekmişti. İranlı yetkililerin sert eleştirileri ve tehditleri iki ülke arasındaki ilişkileri germiş fakat taraflar bir süre sonra normalleşmişlerdi.



Yeni yorum ekle